avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Buna seara, Imi doresc sa realizez un site sau canal ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Buna seara, Imi doresc sa realizez un site sau canal de Youtube ...

Buna seara,

Imi doresc sa realizez un site sau canal de Youtube in care sa postez variante audio ale cartilor, eu o sa citesc cartile, o sa imi folosesc propria voce nu o sa intregistrez dupa audiobooks deja existente.

Este legal? Imi fac griji in ceea ce priveste drepturile de autor.

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 11:09, 11 Iulie 2023
Bună ziua,

Cărțile pot constitui obiect al dreptului de autor, iar titularul dreptului de autor are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă și în ce mod va fi utilizată opera sa (art. 12 și 13 din Legea nr. 8/1996).

Drepturile patrimoniale de autor durează tot timpul vieții autorului, iar după moartea autorului durata este de 70 de ani, de regulă de la comunicarea publică a acestora, adică de la data publicării cărții (art. 28 și 29 din Legea nr. 8/1996).

Dacă autorul nu mai este în viață sau au trecut mai mult de 70 de ani de la data publicării cărții, veți putea înregistra cărțile fără vreun acord; în caz contrar, va trebui să obțineți acordul autorului/moștenitorilor sau editurii.

De asemenea, dacă veți înregistra cărți care sunt traduse în limba română, traducerea este considerată operă derivată și beneficiază de protecția dreptului de autor (conform paragrafului precedent), astfel încât va fi necesar acordul traducătorului/moștenitorilor sau editurii, dacă nu au trecut 70 de ani de la publicarea traducerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copyright digitizare (scanare) cãrþi vechi drcretoiu drcretoiu Am în minte (şi în biblioteca personala) câteva cărţi, mai vechi, care mi-au plăcut în copilărie. Mă gândeam să le scanez şi să le pun undeva pe ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in relatia cu editurile Mickaela Mickaela Buna seara, Sunt in cautarea unor lamuriri (eventual cu articole de lege spre exemplificare) cu privire la relatia juridica ce reglementeaza traducerea ... (vezi toată discuția)