avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Referitor la „...determinarea starii de fapt ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Referitor la „...determinarea starii de fapt fiscale...” la un composesorat.

Referitor la „...determinarea starii de fapt fiscale...” a unei asociatii composesorale, raportat la faptul ca desfasura activitati exclusiv fara scop patrimonial, nu vinde nici un bun si nu presteaza nici un serviciu, care ar putea fi incadrate ca activitati economice,

va adresam urmatoarea solicitare de clarificari:

1) in cazul in care:
- ...composesoratele sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelui echivalentului în lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite la plata impozitului pe profit si datoreaza impozit pe profit in cota de 16% pentru alte venituri decat cele neimpozabile si pentru veniturile ce depasesc limita impusa de art. 15 alin. (3) din Codul Fiscal.
- ...sprijinul financiar primit de la APIA nu reprezinta sume realizate din activitatea economica, asa cum este definita prin art. 269 din Codul fiscal si nici din actul de control nu rezulta in mod explicit daca activitatea composesoratului reprezinta o activitate economica, ce implica efectuarea unor cheltuieli, urmand ca eventualul profit sa fie calculat in conditiile art. 19 din Codul fiscal.

organul fiscal poate sa aprecieze ca platile efectuate catre membrii composesori sunt cheltuieli nedeductibile si sa le impoziteze cu 16%.

2) in cazul in care:
- serviciile prestate de persoane fizice, cu caracter pur intamplator, pe pasune respecta cel putin patru dintre criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal:
- libertatea de alegere a locului şi a modului de desfasurare a activitătii, precum si a programului de lucrul;
- libertatea de a desfasoara activitatea pentru mai multi clienti;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoanele fizice ce desfasoară activitatea;
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
- activitatea se realizeaz prin utilizarea prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii.

organul fiscal poate sa aprecieze activitatea acestor persoane ca fiind activitate desfasurata de zilieri, a caror venituri sa fie asimilate celor din salarii si estimate contributii de asigurari sociale, in conditiile in care:
In cazul zilierilor persoanele ce desfasoara activitatea trebuie sa se afle intr-un raport de dependenta fata de beneficiarul muncii, raport ce implica anumite particularitati.
Acest grad de dependenta se determina in concret in functie de libertatea persoanei fizice de a-si alege intervalul de timp si locul in care lucreaza, modul in care isi desfasoara activitatea, dar si de lipsa autonomiei economice (nu imparte riscul comercial cu angajatorul, beneficiar al muncii sale) si a celei organizatorice (este integrat entitatii angajatoare, formand cu aceasta o unitate economica).
3) in cazul in care:
- subventiile sunt acordate fizic persoanei juridice, dar beneficiarii sunt de fapt membrii composesoratului, care au in proprietate indiviza aceste terenuri si le exploateaza in comun.

organul fiscal poate sa aprecieze veniturile provenite din aceeasi sursa, respectiv veniturile din subventii aferente schemei de plata unice pe suprafata, odata ca si cheltuieli nedeductibile (in situatia in care composesoratul inregistreaza cheltuieli si venituri din activitati fara scop patrimonial), pentru care sa estimeze impozit pe profit, iar alta data aceeasi suma ca si venituri ale membrilor composesori (in cazul distribuirii membrilor composesoratului, conform cotelor detinute), pentru care sa estimeze impozit pe venit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iulie 2023
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Composesorat - inregistrari contabile tarkanyi tarkanyi Un composesorat de pasuni a folosit o mare parte din subventie pentru curatarea si intretinerea pasunii, lucrarile fiind efectuate de catre membrii ... (vezi toată discuția)
Incadrarea farmacistului ca pfi pisoi mic si rau pisoi mic si rau Buna ziua! Incepand cu data de 01.02.2011 firma la care lucrez ne forteaza sa trecem de la contract de munca la forma de PFI. Ne-a fost prezentat un model de ... (vezi toată discuția)
Declaratie 200 pe anul trecut dragos79 dragos79 am si eu o problema. sunt angajat ca PFA de o luna si am completat declaratia 220 pentru venitul estimat pe 2011. eu din luna noiembrie am si un contract de ... (vezi toată discuția)