avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acţiune pentru stabilirea inexistenţei filiaţiei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acţiune pentru stabilirea inexistenţei filiaţiei faţă de tată

Buna ziua!
În vederea eliberării unui certificat de naştere românesc, pentru un copil de 17 ani si 10 luni, nascut in Turcia, de o mamă româncă, care are pe certificatul de naştere turcesc doar prenumele tatălui, român şi el, M.A.E. român ne-a anunţat că trebuie făcută acţiune in justiţie pentru stabilirea filiatiei faţă de tatăl copilului născut în afara căsătoriei.
Întrebarea mea este:
- având în vedere că mama şi copilul nu au mai avut legături cu tatăl niciodată, nici nu ştiu unde stă, nici care este numele de familie al acestuia, se poate face actiune in justitie pentru eliminarea de pe certificatul de naştere a prenumelui tatălui, adică o acţiune privind stabilirea inexistenţei filiaţiei tatălui?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 05:54, 14 Septembrie 2023
Nu exista asa ceva.
Cititi in link despre înregistrarea tardiva a nasterii.
[ link extern ] /
Și aici
[ link extern ]

Pentru situaţia în care naşterea unui cetăţean român s-a produs în străinătate şi nu a fost înregistrată la autoritățile locale/misiunea diplomatică ori oficiul consular al României, sau a fost înregistrată cu date nereale privind identitatea părinţilor, întocmirea actului de naştere se face în ţară, în baza următoarelor documente:

certificatul medical constatator al nașterii emis de autoritățile străine / certificatul de naștere emis de autoritățile străine, traduse și legalizate, apostilate/supralegalizate, după caz
rezultatul verificărilor efectuate prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe-Departamentul Consular
documente și declarații ale persoanelor care pot da relații, date în fața ofițerului de stare civilă sau notarului public.
În acest din urmă caz, întocmirea actului de naștere se face de către DPCLEP/SPCLEP/Primăria în raza căreia are domiciliul unul din părinți/persoana majoră, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, cu avizul conform al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al D.G.E.P.M.B. Înregistrarea naşterii se realizează în termen de 90 de zile de la data solicitării..




Daca nu veti reusi, o sa va dea o hartie cu motivul refuzului si va veti putea adresa instanței.
Ultima modificare: Joi, 14 Septembrie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de mama socol oana cristina socol oana cristina cum pot da statul italian in judecata? eu am un copil cu un cetatean italian nefiind casatorita cu el iar copilul este doar cetatean italian, eu sunt cetatean ... (vezi toată discuția)
Nasterea in strainatate c-c-adriana c-c-adriana Lucrez in Romania cu carte de munca de peste 2 ani,intrebarea mea este daca aleg sa nasc in strainatate intr-o tara a comunitati europene vom( eu si copilul) ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil wowgurl wowgurl in urma unei relatii de concubinaj partenera mea a dat nastere unui copil care in acest moment are 1 an si 4 luni. Copilul s-a nascut in Canada, in ... (vezi toată discuția)