avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociere in participatiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociere in participatiune

Stie cineva daca pentru asocierea in participatiune dintre o SA si un SRL este obligatorie AGA? Daca da, indiferent de % pus in asociere? Exista si vreo lege/ articol in acest sens? Eu nu am gasit ca atare undeva.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:22, 5 Februarie 2010
Ar trebui sa scrie in actul constitutiv (actele constitutive) daca pentru asocierea societatii este nevoie de AGA. In mod normal ar fi bine sa fie facuta pentru ca implicarea unei societati intr-o asociere este un lucru important.
In actele constitutive nu se face referiere la vreo asociere.
In legea 31/1990, ART. 150, zice asa:
"(1) Daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel si sub rezerva dispozitiilor art. 44^1, sub sanctiunea nulitatii, administratorul va putea, in nume propriu, sa instraineze, respectiv sa dobandeasca, bunuri catre sau de la societate, avand o valoare de peste 10% din valoarea activelor nete ale societatii, numai dupa obtinerea aprobarii adunarii generale extraordinare, in conditiile prevazute la art. 115."
Asocierea poate intra aici, respectiv la "instrainare bunuri"? Si in consecinta sa se puna in asociere pana in 10% ca sa nu mai fie nevoie de AGA?
@Manuela Miron- asocierea in participatiune nu inseamna vanzare sau instrainare!
Depinde in ce consta aceasta asociere! De exemplu: daca o societate vine cu un teren si alta construieste o hala iar din inchiriere se imparte chiria in diferite procente atunci este necesara aprobarea AGA !B-)
Mihai Grigore - Nu am zis ca asocierea inseamna instrainare! Am intrebat daca dpdv juridic POATE insemna "instrainare", cu ghilimelele de rigoare. Stiti cumva ce inseamna instrainare dpdj juridic? Nu cred ca se refera numai la vanzare. Ma gandesc ca un bun poate fi "instrainat" asocierii (nu din asociere)... Nu stiu, de aceea am deschis aceasta discutie pentru ca vreau sa aflu. Eu tind sa cred ca este necesara AGA pt asocierea in participatiune, asta sustii si tu, dar am nevoie de cadrul legal, unde scrie acest lucru? Trebuie sa stiu sigur, nu sa presupun. Este foarte important acest lucru deoarece nu este vorba de un SRL simplu, ci de o SA unde AGA implica demersuri serioase, cf legii.
Inca ceva: asocierea in cazul de fata consta in participarea cu cladiri, utilaje, materie prima, stocuri etc - ca sa-ti faci o idee.
Iti multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
Manuela Miron, utilizator
Si dupa parerea mea este necesara AGA pentru a se evita probleme ulterioare.
In primul rand se acopera administratorul daca procedeaza in acest fel.
Pe de alta parte, fiind vorba de un contract se poate sustine si ca nu ar fi necesara AGA intrucat nu se creaza o persoana juridica noua.
Insa anumite bunuri se pot in comun si dreptul de proprietate este afectat sub aspectul folosintei pe durata desfasurarii contractului.
Nu consider ca ar exista o sanctiune din partea statului pentru lipsa AGA insa in caz de proces se pot ivi probleme juridice.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Procura ContSters91137 ContSters91137 IJ, administratorul unei societati cu raspundere limitata, urmeaza sa vanda un teren aflat in proprietatea socieattii. Stiut fiind ca instrainarea ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil de catre srl cancannico cancannico Intrucat asociatul meu, care detine acelasi numar de parti sociale ca si mine, nu semneaza pentru cumpararea unui imobil, ma intereseaza dacă pot incheia ... (vezi toată discuția)
Neintelegere intre asociati DAIANA_ DAIANA_ Buna ziua, Speta ar fi urmatoarea: A, B, C - asociati intr-un s.r.l. C - are functia de administrator Tot C vrea sa achizitioneze o masina noua pe firma, ... (vezi toată discuția)