avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Bună seara am câteva întrebări legat de o speță: ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Bună seara am câteva întrebări legat de o speță: O cunoștință ...

Bună seara am câteva întrebări legat de o speță: O cunoștință a fost recent condamnată la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într.un caz de evaziune fiscală, deși avea o înțelegere scrisă cu procurorul prin care dacă plătea prejudiciul până la o anumită dată ( lucru care s-a întâmplat), pedeapsa ar fi fost una mult mai blândă, poate chiar cu suspendare. Prima întrebare ar fi de ce nu s.a respectat înțelegearea scrisă? După arestare, persoana a fost dusă câteva zile la penitentciarul cel mai apropiat de domiciliu ( penitenciar care ține doar deținuți cu regim deschis și semidesschis), iar apoi a fost transferată la penitenciarul Arad unde execută pedeapsa la regim închis. Întrebarea mea este: de ce la fapta aceasta pentru care a fost trimis în judecată ( evaziune fiscală) regimul de detenție a fost stabilit ca fiind cel închis? O altă întrebare ar fi: care sunt pașii pe care avocatul sau persoana privată de libertate îi poate face pentru a-și schimba regimul de detenție și eventual pentru a fi transferată la un penitenciar mai apropiat de localitatea de domiciliu( menționez că persoana respectivă are probleme de sănătate și un copil minor ). De asemenea condamnarea a avut loc după ce s.a făcut apel, din ce am citit ar mai exista varianta recursului, care sunt șansele ca un avocat bun să obțină o reducere a pedepsei la acest recurs?
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 09:16, 10 Noiembrie 2023
Legislația relevanta întrebării dvs este Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Regulamentul de punere în aplicare.

Vă scriu mai jos câteva articole relevante, dar cred ca este necesar sa citiți legea în detaliu, pentru a verifica exact ce este aplicabil în cazul concret. Prevederile despre regimul de executare sunt menționate, mai ales, de la art 30 încolo.

Conform art 11 din lege Penitenciarul în care persoana condamnată execută pedeapsa privativă de libertate se stabileşte de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. La stabilirea penitenciarului se are în vedere ca acesta să fie situat cât mai aproape de localitatea de domiciliu a persoanei condamnate, ţinându-se seama şi de regimul de executare, măsurile de siguranţă ce trebuie luate, nevoile de reintegrare socială identificate, sex şi vârstă.

Conform art 9 alin 2 din Lege judecătorul de supraveghere a privarii de libertate (...)
b) soluţionează plângerile privind stabilirea şi schimbarea regimurilor de executare a pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate;

Conform art 32 din Lege: in fiecare penitenciar se constituie o comisie pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, alcătuită din: directorul penitenciarului, care este şi preşedintele comisiei, şeful serviciului sau biroului pentru aplicarea regimurilor şi şeful serviciului sau biroului educaţie ori şeful serviciului sau biroului asistenţă psihosocială.

Conform art 41 din Lege (1) Individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate se stabileşte de comisia prevăzută la art. 32, în funcţie de durata condamnării, conduita, personalitatea, gradul de risc, vârsta, starea de sănătate, nevoile identificate şi posibilităţile de reintegrare socială a persoanei condamnate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie de la conducerea penitenciarului Adyonela Adyonela Buna seara. As vrea sa stiu daca penitenciarul are dreptul de a contesta o hotarire aprobata de Judecatorul de serviciu, in privinta schimbarii regimului de ... (vezi toată discuția)
Schimbare regim detentie vdeny vdeny Buna seara, Va rog mult sa ma ajutati. Sotul este arestat din noiembrie 2013. A fost pe SGR timp de 6 luni, dupa ce s-a constatat ca nu este un pericol ... (vezi toată discuția)
Executare sentinta in regim deschis carmenalecu carmenalecu Cum se poate stabili regimul deschis de executare a pedepsei? Exista niste conditii obligatorii? Si daca da, care sunt acestea? (vezi toată discuția)