avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Bună ziua, situație hilara: tatăl meu s-a născut ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Bună ziua, situație hilara: tatăl meu s-a născut în 1950 ...

Bună ziua, situație hilara: tatăl meu s-a născut în 1950 și s-a eliberat, cum era și cazul, un certificat de naștere cu data de 30 iulie. Înainte de căsătorie, 30 de ani mai târziu, negăsind certificatul de naștere a mers la primărie și i s-a eliberat un nou certificat de naștere cu data de 1 August. Ulterior el și-a găsit vechiul certificat de naștere și a continuat să-l folosească la toate documentele inclusiv la obținerea cnp-ului , singurul document la care a folosit certificatul de naștere cu data de 1 August fiind certificatul de căsătorie. În acest an când a depus actele la cnas pentru ca mama să devină coasigurat cineva a sesizat ca datele de naștere din cartea de identitate nu corespund cu cele din certificatul de căsătorie. A mers la starea civila din orașul de domiciliu pentru a cere rectificarea certificatului de căsătorie, dar cei de acolo, în urma verificărilor făcute la primăria care a eliberat certificatele de naștere, a spus că de fapt data de 1 August e cea corecta și ca ar trebui modificate cnp-ul inclusiv toate actele ce au la bază cnp-ul. Ați mai întâlnit sau auzit de o astfel de situație? Este vreo cale prin care aș putea verifica registrele( în certificatele de naștere apar numere diferite consecutive de înregistrare ( 87 respectiv 88) ? Ar avea vreo rezolvare adresarea către o instanță civilă?
Ps: știu că greșeala este și a tatălui meu că nu a verificat datele când a primit noul certificat și a lăsat să curgă 40 și ceva de ani fără a face vreun demers de corectarea...
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 17:44, 23 Ianuarie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt situații des întâlnite în actele vechi. Dacă cei de la căsătorie au verificat actul de naștere și au spus că e corect 1 August, nu aveți ce face. Locul nașterii va solicita atribuirea unui alt CNP, corect, se va înscrie și pe actul de căsătorie, și cu ambele certificate (naștere + căsătorie) tata își va face o nouă carte de identitate.
CNP-ul vechi va fi trecut in istoric, iar cei de la evidența persoanei, unde isi va face actul de identitate, ii vor elibera o adeverință care să ateste că în perioada... a deținut acel CNP.

Nu e foarte complicat, dar va dura puțin. Nu aveți ce face în instanță, doar pierdeți timp.
In concluzie VINOVAT de alergatura de acum si cea viitoare nu este functionarul (sau ma rog, administratia locala unde acesta era salariat) care, acum N ani, a scris prostii fara nici o responsabilitate, ci "prostul" de contribuabil care trebuia sa verifice ce a scris functionarul (care era platit sa faca treaba BINE!)

De asta merg treburile asa bine in acest colt de Europa...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


andrei2005 a scris:

In concluzie VINOVAT (...) "prostul" de contribuabil care trebuia sa verifice ce a scris functionarul (care era platit sa faca treaba BINE!)

Orice act administrativ se verifică dpdv al corectitudinii datelor înscrise în el, în mod obligatoriu de către solicitant în momentul eliberării de către autoritatea competentă.
Un funcționar e și el om, ca noi toți, fiind supus greșelii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte gresite elenasarpe elenasarpe buna ziua ! as avea si eu cateva intrebari legate de actele de identitate gresite! 1) - pe certificatul de nastere este trecut un cnp gresit care nu are ... (vezi toată discuția)
Abuz al statului? CorinaHen CorinaHen Salut, Intampin o problema urata legata de cartea de identitate a tatalui meu. Pierdandu-si certificatul de nastere acuma cativa ani, noul certificat ... (vezi toată discuția)
Problema cnp (ajutor urgent) Diana7 Diana7 sunt din Constanta, am 40 de ani, anul acesta pe 4 martie imi expira buletinul de identitate. in luna februarie am depus actele necesare iar pe 29 ale luni mi ... (vezi toată discuția)