avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara salar , Buna ziua ! Doresc sa-mi iau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara salar , Buna ziua ! Doresc sa-mi iau 1-3 luni concediu fara salar pentru ...

Buna ziua Doresc sa-mi iau 1-3 luni concediu fara salar pentru a-mi rezolva niste situatii personale . Angajatorul nu este de acord sa-mi semneze cererea de concediu fara salar. Cum pot proceda in cazul asta , nu este o incalcare a drepturilor mele( am inteles ca este legal ca un angajat sa primeasca maxim 3 luni de concediu fara salar pe an , daca cere sau are nevoie). Cum pot proceda, ce trebuie sa fac sa-mi pot lua acest concediu fara salar, si daca trebuie sa-l iau tot sau il pot lua pe bucati) ? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 27 Ianuarie 2024
In Regulamentul intern exista clauze privind acordarea CFP?
Nu stiu daca este stipulat in regulamentul intern. Nu stiu de unde pot face rost de acest regulament intern . La una din cereri de concediu fara salar mi s-a raspuns doar ca perturb activitatea la locul de munca daca lipsesc si ca managerul nu-mi acorda concediul acesta.
1. Art. 243 C.mun.
(1) Angajatorul are obligaţia de a aduce la cunoştinţa fiecărui salariat prevederile regulamentului intern, în prima zi de lucru, şi de a face dovada îndeplinirii acestei obligaţii.
(2) Aducerea la cunoştinţa salariaţilor a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiţia ca, în acest din urmă caz, documentul să fie accesibil salariatului şi să poată fi stocat şi printat de către acesta.
(3) Regulamentul intern îşi produce efectele faţă de salariat de la momentul luării la cunoştinţă a acestuia.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.

2. Art. 153 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Dacă regulamentul intern al locului de muncă nu stipulează durata maximă a concediului fără plată și nici situațiile în care poate fi solicitat/acordat, aceste aspecte pot fi negociate la angajare, respectiv al încheierea contractului individual de muncă, prin acordul ambelor părți.
In speta, dreptul la concediul fără plată este condiționat și de dreptul angajatorului de a stabili condițiile de acordare, astfel încât absența salariatului de la locul de munca să nu prejudicieze desfășurarea activității

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern firma Julia78 Julia78 Buna ziua, trebuie sa depun undeva regulamentul intern sau il tin la sediul social al firmei? Imi puteti spune si cum anume se adopta sau de unde il obtin? (vezi toată discuția)
Angajatul cere în scris de la angajator să citească regulamentul ... Magie1 Magie1 Angajatul cere în scris de la angajator să citească regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă la drepturile angajaților și clauze. Suntem mai ... (vezi toată discuția)