avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Litigiu de dreptul familiei fara informare despre ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Litigiu de dreptul familiei fara informare despre mediere?

Litigiu de dreptul familiei fara informare prealabila despre mediere?

Buna ziua,

In ultimul timp sint in conflict cu mama copilului meu minor cu privire la programul de vizitare, in principal. Dinsa a contactat o avocata ce mi-a trimis o invitatie la mediere, fara sa fie mediator, explicindu-mi mai apoi in scris ca de fapt sa ne intelegem la notar dupa ce ne face ea informarea cu privire la mediere. Eu i-am raspuns, tot in scris, ca imi doresc o adevarata mediere si ca invitatia ei nu e legala, nefiind mediator. N-am mai primit alt raspuns...

Dupa 3 luni vad ca au depus actiune in instanta in care pretind ca am refuzat invitatia la intelegere si orice alta discutie, motivind "strain de natura invitatiei" ca d-na avocat nu e mediator.

Care ar putea fi sansele pentru a obtine respingerea actiunii in instanta pe motiv ca nu s-a incercat cu adevarat medierea? Eu in continuare asta imi doresc, dat fiind ca e o negociere dificila. Mama copilului a cerut un program mai restrins decit ce practicam in prezent si oricum ai da-o, dintr-o singura incercare vom fi amandoi nemultumiti, cel mai probabil.

Am discutat deja cu un avocat, mi-a zis ca sint sanse absolut nule, dar nu inteleg cum e posibil sa nu se respecte legea. In speta, legea 192/2006 actualizata, art. 60 si 64. Sau poate nu inteleg eu? Ce inseamna "părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii"?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
tnv65, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 14:55, 26 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, medierea nu este obligatorie. Faptul ca ati refuzat indiferent daca medierea urma sa fie facuta de un mediator sau de catre un avocat sub forma de incercare de conciliere, nu va poate aduce niciun deserviciu. Important acum este sa va aparati in dosar construind cu un avocat o aparare eficienta cu privire la adevaratele probleme din dosar. Apelati la un avocat care sa va ajute cu rabdare si pricepere.
Multumesc pentru raspunsul prompt! Precizez ca am refuzat sa dau curs unei invitatii la mediere ce incalca legea. Am raspuns totusi in scris ca sint de acord cu medierea, dar sa fie facuta cu respectarea legii. Nu m-am dus sa discut doar cu avocata ei pentru ca nu asta imi doream.

Totusi, de unde rezulta ca medierea nu este obligatorie? Art. 60 si 64 din legea medierii spun ca partea interesata e "tinuta sa faca dovada" ca s-a incercat medierea. Care este in practica interpretarea acestei formulari? Eu nu sint jurist.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va repet, avand in vedere ca medierea nu e obligatorie, nici nu mai conteaza de ce nu ati dat curs, nici daca invitatia era sau nu “legala”. Depuneti totusi la instanta raspunsul dvs la invitatie ca sa stati linistit.
Prevederile legale invocate de dvs nu instituie nicio obligatie stipuland ca partile “pot” si nu ca sunt obligate. De asemenea “partea interesata” denota tocmai lipsa unei obligativitati.
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
Madalina Pascu, Avocat
Medierea a fost inițial obligatorie de aia ati gasit acele articole, nu mai e obligatorie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn medierea nu a fost niciodată.obligatorie, doar informarea privind beneficiile medierii era obligatorie iar în urma cu ceva ani.CCR a declarat neconstituțional articolul respectiv. .Angajati va av ,faceți ce trebuie făcut într un proces. .Tocmai pt ca nu sunteți jurist consultati un av pt a intelege ce se poate și ce nu se poate solicita/,obține în dpeta dvs..Succes.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2024
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Mediere in litigiile civile intre profesionisti antisocial charm antisocial charm Buna ziua! Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa ... (vezi toată discuția)