avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Litigiu de dreptul familiei fara informare despre ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Litigiu de dreptul familiei fara informare despre mediere?

Litigiu de dreptul familiei fara informare prealabila despre mediere?

Buna ziua,

In ultimul timp sint in conflict cu mama copilului meu minor cu privire la programul de vizitare, in principal. Dinsa a contactat o avocata ce mi-a trimis o invitatie la mediere, fara sa fie mediator, explicindu-mi mai apoi in scris ca de fapt sa ne intelegem la notar dupa ce ne face ea informarea cu privire la mediere. Eu i-am raspuns, tot in scris, ca imi doresc o adevarata mediere si ca invitatia ei nu e legala, nefiind mediator. N-am mai primit alt raspuns...

Dupa 3 luni vad ca au depus actiune in instanta in care pretind ca am refuzat invitatia la intelegere si orice alta discutie, motivind "strain de natura invitatiei" ca d-na avocat nu e mediator.

Care ar putea fi sansele pentru a obtine respingerea actiunii in instanta pe motiv ca nu s-a incercat cu adevarat medierea? Eu in continuare asta imi doresc, dat fiind ca e o negociere dificila. Mama copilului a cerut un program mai restrins decit ce practicam in prezent si oricum ai da-o, dintr-o singura incercare vom fi amandoi nemultumiti, cel mai probabil.

Am discutat deja cu un avocat, mi-a zis ca sint sanse absolut nule, dar nu inteleg cum e posibil sa nu se respecte legea. In speta, legea 192/2006 actualizata, art. 60 si 64. Sau poate nu inteleg eu? Ce inseamna "părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii"?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
tnv65, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 14:55, 26 Februarie 2024
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Pina la urma cred ca am lamurit-o, sper sa mai ajute si pe altii in aceeasi situatie. Am vazut ca si unii avocatii sint partial sau total in eroare in aceasta privinta, De exemplu, avocata mamei mi-a scris la un moment dat ca partile au obligatia de a se informa cu privire la avantajele medierii.

Acum inteleg ca nici aceasta obligatie nu mai exista, urmare a unei decizii a curtii constitutionale, mai exact nr. 266/2014, pct. 29: "Participarea la şedinţa de informare nu va mai reprezenta însă o obligaţie pentru părţi, ci o opţiune voluntară a persoanelor interesate să recurgă la o asemenea metodă alternativă, facultativă, de soluţionare a conflictelor."
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
tnv65, utilizator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și noi va mulțumim.pt ca ne luminați și ne indicați nr deciziei..Ce ne am face noi fără justitiabul roman nu știu...
Art. 2. din Legea 192/2006
(1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanșarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Mediere in litigiile civile intre profesionisti antisocial charm antisocial charm Buna ziua! Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa ... (vezi toată discuția)