avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Am urmatoarea intrebare. Bunica a decedat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Am urmatoarea intrebare. Bunica a decedat recent, ...

Buna ziua. Am urmatoarea intrebare. Bunica a decedat recent, bunicul acum 4 ani. Acestia aveau doi copii, tatal meu (decedat inaintea bunicilor) si unchiul meu (inca in viata). Eu mai am o sora. Mi s-a spus ca trebuie sa se faca succesiunea dupa decesul bunicii, aceasta avand un apartament. Unchiul ne-a anuntat ca a inceput procesul succesoral si ne-a cerut copiile buletinelor noastre.
1. ce demersuri trebuie noi sa facem? (Eu si sora mea)
2. Ce scenarii sunt posibile?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2024
New_user01, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:10, 27 Aprilie 2024
Doar unchiul ii mosteneste pe ambii bunici, fiind parintii lui.
Nepotii n-au dreptul la mostenire dupa bunici, daca parintele lor a decedat inaintea bunicilor.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2024
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dapix a scris:
Doar unchiul ii mosteneste pe ambii bunici, fiind parintii lui.
Nepotii n-au dreptul la mostenire dupa bunici, daca parintele lor a decedat inaintea bunicilor.

In dreptul civil geto-dacic probabil ca astfel era situatia, nu stim sigur pentru ca dacii n-au scris carti de drept deoarece este foarte greu sa scrii carti de drept doar cu cuvintele "branza" si "brusture" fara sa produci multa confuzie. In dreptul civil romanesc nepotii urca in locul tatalui lor decedat si vin astfel la mostenirea bunicilor inca de pe vremea lui voda Caragea, fiind in concurs cu unchiul lor, pentru jumatate din averea bunicilor, adica partea cuvenita tatalui lor daca acesta n-ar fi decedat inaintea parintilor sai, intrucat art. 965 Cod civ. stabileste institutia reprezentarii succesorale. Institutia aceasta este desigur o noutate pentru dreptul geto-dacic fiind inventia de imperialistilor condusi de Marcus Ulpius Traianus.
Prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii.

Trebuie sa mergeti la un notar si sa dati o declaratie de acceptare a mostenirii.
Trebuie sa va prezentati la notarul la care se dezbate succesiunea si sa cititi cu atentie ce vi s eda la semnat, sa puneti intrebari daca nu intelegeti ceva si sa nu renuntati la partea ce vi se cuvine.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Multumesc pentru raspuns. Inca ceva ce am uitat sa mentionez: succesiunea dupa tatal decedat nu s-a facut, cu toate ca au trecut multi ani. Trebuie facuta mai intai succesiunea dupa tata ca sa avem drept de mostenire din partea bunicilor?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Moștenirea după bunici se împarte în mod egal, între unchi (pe de o parte) si dvs + sora (pe de cealaltă parte).
Dvs și sora aveți vocație succesorala la moștenirea bunicilor, în calitate de nepoți de fiu predecedat.

Deci unchiul va avea 1/2, iar dvs și sora câte 1/4 fiecare.
Nu e obligatoriu sa acceptați moștenirea bunicilor.
Un principiu de drept spune ca nimeni nu e obligat sa accepte o moștenirea ce i se cuvine.
Este exclusiv hotărârea dvs și a surorii dacă va interesează bunurile ramase de la bunici și dacă vreți sa rămâneți moștenitori.
Dacă renuntati și dvs și sora, unchiul va moșteni tot.
Dacă renunță unchiul, veți moșteni dvs și sora tot.
Dacă renuntati doar dvs sau doar sora, cel dintre dvs care rămâne va moșteni toată jumătatea tatălui (iar unchiul cealaltă jumătate)

Declarație de acceptare a moștenirii puteți da numai după bunică. După bunic nu, pentru ca termenul de opțiune succesorala de 1 an de la deces s-a împlinit de mult.
Insa având în vedere ca ați fost anunțați sa va prezentați la notar, declatiile vi se vor lua atunci, în cadrul ședinței de dezbatere succesorala.

Succesiunea după tatăl dvs este o moștenire distinctă, unde aveți un drept separat, în calitate de copii.
Nu e necesara dezbaterea succesiunii după tatăl dvs, ca să va prezentați la moștenirea bunicilor.
Nu știu ce " scenarii" aveți în vedere?
Dar prima problema asupra căreia trebuie sa fiți hotărâți când va veți prezenta la notar este: rămâneți moștenitori după bunici sau nu? Și dacă da, ce anume luați din acele bunuri?

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)