avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actul de Donatie - Dreptul de Proprietate si Mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actul de Donatie - Dreptul de Proprietate si Mostenitor

Buna ziua,
As dori sa stiu daca poate fi realizat un act de donație pentru unul din fiii mei pentru anumite bunuri pentru care nu s-a efectuat un agrement de partaj voluntar cu fratele meu. Precizez ca in urma decesului părinților noștri am efectuat procedura legala de succesiune dar bunurile mentionate in Certificatul de Mostenitor nu s-au partajat si nici nu pot fi separate. Le folosim in comun. Precizez ca in Certificatul de Mostenitor detinem suprafete de pamant extravilan , padure, pasune , casa batraneasca nelocuita , etc. si care sunt mentionate in C.M. Stiu ca acest act de donatie ar putea fi atacat in viitor de celalalt fiu al meu dar nu pot face act de vanzare cumparare pentru ca nu am efectuat cadastrul la bunuri si nici partajul cu fratele meu. Intreb daca este posibil sa fac acest demers la un notariat pentru efectuarea unui act de donatie numai pentru partea mea asa cum se prevede in C.M( nu exista partaj la bunuri si nici cadastru).
De asemenea, as dori sa stiu daca , in viitor , mai este necesara efectuarea procedurii de succesiune pentru fiul meu care va obtine prin donatie bunurile mentionate mai sus sau actul respectiv poate fi atacat de calalt fiu numai in justitie?
Multumesc mult pentru raspuns.
Toate cele bune si sa aveti un Paste Fericit!
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2024
Marioni, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marioni , utilizator 16:33, 3 Mai 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și pentru donație va trebuie documentații cadastrale pentru fiecare imobil.
Din moment ce nu ați făcut partajul cu fratele dvs, fiului nu ii puteți dona decât cota parte moștenită de la părinți.
După donarea cotei dvs, fiul va rămâne în indiviziune cu fratele dvs.
Donația poate fi "atacata " de celalalt copil al dvs, doar dacă ii încalcă rezerva succesorala. Adică dacă acea cota de la părinți este singura dvs avere și nu mai aveți alte bunuri.
Multumesc mult .
Inseamna ca eu voi dona fiului meu numai cota parte mostenita de la parinti reprezentand pamantul extravilan pentru care exista carte funciara predata la primaria comunei. Pentru cota parte din casa , padure si intravilan nu se poate face fara documentatie cadastrala. In aceasta situatie, as putea sa solicit la notar un testament astfel incat dupa moartea mea sa mosteneasca cota care imi revine? In aceasta situatie, daca nu mai am alta avere, mai este necesara o dezbatere procesorala dupa moartea mea?
Celalat fiu , ar putea ataca testamentul si actul de donatie numai prin instanta ? Este corecta argumentatia mea? Fac aceste precizari ca celalalt fiu este in afara tarii si nu stiu daca va putea sa fie contactat sau va fi interesat sa vina in tara pentru dezbatere. Dar , evident, totul este posibil si de aceea as dori sa las lucrurile clarificate astfel incat sa nu apara probleme de legalitate . Este putin probabil sa il actioneze in instanta dupa moartea mea si de aceea nu prea sunt ingrijorat pentru acest motiv.
Va multumesc inca o data pentru raspunsul foarte promt si competent.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți sa ii donati cota dvs parte din anumite bunuri sau puteti sa ii donați cota parte din toate bunurile (dacă aveți documentații cadastrale).
Donația transmite proprietatea din momentul semnării contractului, astfel încât, la decesul dvs nu va mai fi necesara dezbaterea moștenirii.
Testamentul este o dispoziție pentru cauza de moarte și nu este act de proprietate.
Dacă lăsați testament, după decesul dvs, va trebui dezbătută moștenirea situație în care vor trebui sa fie prezenți ambii copii.
Și donația și testamentul pot fi reduse, dacă încalcă rezerva succesorala a celuilalt copil. Reductiunea înseamnă fie atribuirea unor bunuri din donatie/testament, care copilul din străinătate, fie obligația beneficiarului de a achita fratelui sau o sulta.
Reductiunea se face în instanță, în termen de 3 ani de la decesul dvs.
Având în vedere ca fiul dvs e plecat, e mai mare daraua ca ocaua. E putin probabil sa fie interesat și mai mult ar cheltui cu procesul
Multumesc mult pentru suport !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune PG67 PG67 Speta: Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani! Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2) Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Act vanzare mostenire danilacristian danilacristian buna ,parintii mei, mai precis mama mea are de la parintii ei un testament pe casa si teren(mobil si imobil),acestia fiind decedati,iar ea vrea ca sa imi ... (vezi toată discuția)