avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine plateste datoriile la intretinere ale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine plateste datoriile la intretinere ale uzufructantilor?

Am cumparat un apartament cu clauza de uzufruct viager pentru fostii proprietari.La listele de intretinere figureaza numele meu , avand in vedere ca eu sunt proprietar.
Dupa 6 ani de la incheierea respectivului contract de v-c constat ca nu s-a efectuat nici o plata la intretinere ,datoriile catre asociatie ajungand la aproximativ 9000 ron restante plus 8000 ron penalizari.
Cand m-am prezentat la administratora asociatiei de proprietari aceasta mi-a raspuns raspicat ca eu sunt proprietar...atunci eu sunt bun de plata.Nu mi-a putut da explicatii de ce nu s-au luat masuri de recuperare a datoriilor respective de catre asociatia de proprietari,de ce nu s-au trimis somatii sau alte notificari de plata.
M-a poate lamuri cineva:
--cui se imputa datoriile la asociatie in acest caz? proprietarului sau uzufructantului?
--pana la ce suma trebuie sa creasca datoria la asociatie pentru ca aceasta sa ia masuri de recuperare a debitului ?
--daca nu s-au luat astfel de masuri, eu, ca proprietar am voie sa contest si sa cer anularea lor in baza vreunui temei legal?
Astept pareri si sugestii...multumesc.


Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:03, 26 Februarie 2023
Da, sunteti bun de plata.
Dvs. aveti dreptul sa va recuperati banii ulterior de la uzufructuar.

avocat Claudiu Lascoschi
Timp de 6 ani de zile Dv. ati fost proprietar. De ce nu v-ati interesat in tot acest rastimp de situatia financiara a apartamentului? Da, Dv. platiti aceasta datorie, totusi mi se par cam prea mari penalizarile.
Unele datorii s-au prescris daca e vorba de 6 ani.
Mergeti la un avocat sa vada exact despre ce este vorba mai inainte de a plati.O consultanta juridica va costa mai putin de vreo 3000 lei...cat ati avea de plata...

avocat Claudiu Lascoschi
Stiti cum e cu acest uzufruct viager: proprietarul are nuda proprietate si uzufrtuctantul are drept de folosinta . Intrucat in contractul de v-c este specificat ca uzufructantii au dreptul de a folosi si de a culege roadele acestui apartament si obligatia de al mentine in buna stare si cu toate cheltuielile de intertinere la zi.
Eu lucrez in strainatate, vin o data la cativa ani in Rom.
La momentul incheierii contractului de v-c toate datoriile erau platite la zi.
Ati instiintat asociatia despre aceasta situatie? Pentru ca asociatiile pot deschide proces numai proprietarilor. Daca in asociatie nu se stia situatia cu uzufructul.... iar pe Dv. nu aveau de unde sa va ia...e normal ca va aflati in aceasta situatie.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme uzufruct viager adilucian2013 adilucian2013 În cazul în care uzufructuarul nu plătește cheltuielile de întreținere ale imobilului asupra căruia deține dreptul de uzufruct viager și în care ... (vezi toată discuția)
Drepturile uzufructuarului in asociatia de proprietari cyan cyan In conditiile in care uzufructuarul a fost membru in asociatia de proprietari si continua sa locuiasca in imobil, mai are drepturile prevazute de Legea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in situatia in care o persoana locuieste in baza unui ... Anca 123 Anca 123 Buna ziua, In situatia in care o persoana locuieste in baza unui testament (uzufruct viager) in imobilul ce imi revine mine ca mostenitor si nu isi achita ... (vezi toată discuția)