avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art. 264 alin. 1, teza a-II-a din C.proc.civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art. 264 alin. 1, teza a-II-a din C.proc.civila

Sub aspect procedural, hotărârea unei instanţe este, ca act jurisdicţional, lovită de nulitate absolută, daca sunt încălcate dispoziţiile art. 264 alin. 1 ipoteza a doua din Codul de procedură civilă?

(„Dacă instanţa a fost alcătuită din mai mulţi magistraţi, preşedintele va putea însărcina pe unul dintre ei cu redactarea hotărârii”).

În speţă, Sentinţa civilă nr.... din.... a fost redactată de către un asistent judiciar. Or, asistenţilor judiciari nu le este recunoscut, nici măcar prin asimilare, statutul magistraţilor, concluzia rezultând cu certitudine atât din jurisprudenţa Curţii Constituţionale, cât şi din dispoziţiile legale care le guvernează activitatea, respectiv: art. 55, art. 110-115 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi art. 35-36 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005.
Cel mai recent răspuns: daco16 , utilizator 04:48, 23 Ianuarie 2007
Da!
Insa, dovada va fi mai grea :(
In practica, asa e, se obisnuieste ca "asesorii" sa redacteze hotararea.
Oricum, ar trebui sa invoci si sa motivezi si vatamarea cauzata, chiar daca e vorba de nulitate absoluta. Ar ajuta la castigarea cauzei ;)
Sunteti de acord cu aceasta solutie data de Curtea de Apel Bucuresti?

"Recurentul a mai criticat hotararea sustinand ca a fost redactata cu nerespectarea formelor legale in sensul ca redactarea nu apartine unui magistrat asa cum dispune art.264 alin.1 Cod proc.civ., ci unui asistent judiciar, Curtea retine ca nerespectarea dispozitiilor art.264 alin.1 Cod procedura civila nu sunt prevazute sub sanctiunea expresa a nulitatii absolute, reclamantul nu a facut dovada prejudiciului conform art.105 alin.2 Cod procedura civila, iar prin semnarea hotararii de catre magistrati acestia ii valideaza motivele de fapt si de drept expuse in justificarea solutiei adoptate."

Oare acest cod de procedura civila mai poate exista in aceasta forma care poate permite o interpretare atat de laxa?
Da sunt de acord. Formalitatea "redactarii" de un alt angajat al instantei nu este supusa desfiintarii pe calea nulitatii absolute. Este cunoscuta practica instantei ca hotararile sa fie redactate de grefieri sau dactilografe. Singura care este desfintata in mod absolut daca nu a fost redactata de unul din judecatori si semnata de ceilalti membrii ai completului este minuta. Si este normal sa fie asa. De asemenea si motivarea trebuie sa fie facuta de judecatori. Insa redactarea este o formalitate pur tehnica de scriere a hotararii care, daca sunt respectate cele aratate (pentru minuta si redactare) este valabila. Altfel ar trebui sa acceptam ca citatiie (foarte multe la numar) care sunt semnate de presedintele instantei sa fie intocmite de acesta. Or, acest lucru nu este decat un formalism excesiv.
Interesant modul relaxat in care interpretati o dispozitie imperativa a codului de procedura civila. Totusi "a redacta" nu este similar cu "a dactilografia", recomand in acest sens a se citi dictionarul explicativ al limbii romane. Nu mi se pare nici inspirata, nici potrivita cu subiectul pus in dezbatere comparatia dvs. referitoare la completarea citatiilor de catre presedintele instantei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi se pare bataie de joc... emanuellen emanuellen Buna ziua,din septembrie 2008 ma bat la Tribunal cu Casa de pensii,am cistigat si la Fond si si la Curtea de apel.in 31 martie 2009,a fost ultima dezbatere si ... (vezi toată discuția)
Hotarare primita prin posta, nesemnata de judecator, decat de grefier, este nula?? aidu aidu Tocmai am primit prin posta hotararea, care nu are insa nicio semnatura din completul de judecata, nici judecatoarea, nici asistentii, ci doar ... (vezi toată discuția)
La ce se refera? vbc vbc imi poate spune cineva la ce se refera art. 264 pct. 6 cpc? (vezi toată discuția)