avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%)

In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie 2009. Datorita unor intrazieri apartamentul a fost finalizat in luna martie 2010 urmand sa incheiem contractul de vanzare – cumparare in perioada imediat urmatoare.
In antecontract a fost precizat astfel:
Pretul total al apartamentului (…) este de 97244 eur TVA inclusa. Pretul este ferm, nemodificabil si nemajorabil pana la data transferului de proprietate (…).
Am platit apartamentul integral in anul 2008 fiindu-mi emise doua facturi cu tva de 19%"
Ma incadrez la ordonanta 200 privind tva de 5% pentru locuintele noi dar constructorul se leaga de faptul ca pretul agreat prin antecontract este cu tva inclusa deci vrea sa aplice procedeul sutei marite si sa mareasca baza de impozitare astfel incat sa rezulte urmatorul lucru
baza de impozitare marita + 5% = 97244 eur (contravaloarea in lei platita in 2008).
Prin acest procedeu diferenta de tva de 14% ii va reveni constructorului iar eu nu voi beneficia de nici o suma returnata...si nu voi avea nici o facilitate.
Cum sa il fac sa inteleaga (prin argumente legale) ca prin facturile emise in 2008 el mi-a comunicat pretul unitar al apartamentului precum si cota revenita statului iar acum nu s-a modificat decat cota statului si deci nu are de ce sa imi creasca valoarea unitara a apartamentului ca sa iesim la acelasi pret din contract?
Vanzatorul (constructorul) imi spune ca ori semnam cu 5% si marim baza de impozitare ori semnam cu 19% ca in 2008 ca altfel incalcam legea...
Imi trebuie un avocat specializat in probleme fiscale?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 07:34, 25 Martie 2010
multumesc pentru urari
Sa dea Domnul sanatate ca-i mai buna decat toate
Restul le rezolvam noi cumva......in tara asta in care totul e interpretabil....
mai e ceva:
Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin OUG 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale, in sensul aplicarii acestei prevederi, se înţelege, printre altele, si livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%.

Cota de TVA aplicabilă unei livrari de bunuri sau prestari de servicii este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal, pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei, conform alin. (3) al art. 140 din Codul fiscal.

Alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca in cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).

Faptul generator in cazul livrarii de bunuri imobile intervine la data la care sunt îndeplinite formalităţile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.

La art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal se precizeaza ca exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora.

Prin urmare, in cazul prezentat mai sus, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata a intervenit in anul 2008, la data la care s-a platit avansul. Exigibilitatea in aceasta situatie este anterioara faptului generator care va interveni in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite toate formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.

In acest caz, conform prevederilor legale invocate mai sus, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data livrarii de bunuri, iar furnizorul va proceda la regularizarea avansurilor.

Astfel, in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, furnizorul va storna factura de avans emisa in anul 2008 cu TVA de 19% si va factura intreaga contravaloare a apartamentului respectiv cu TVA de 5% beneficiarului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal
www.avocatnet.ro/content/for...

vedeti si discutia de mai sus.

constructorul vrea sa va pacaleasca si incalca legea.
va sfatuiesc sa va adresati si organelor fiscale locale, deoarece sigur constructorul va recupera 14% de la stat, prin depunerea unui decont prin care va regulariza taxa colectata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu tva 5% la apartamente matus matus Am o nelamurire cu privire la cota de 5 % tva , in ordonanta scrie ,,locuinta sa fie locuibila ca atare\', deci ce se intelege ca ap. poate fi semifinisat( cu ... (vezi toată discuția)
Tva 5% dariuss dariuss Buna ziua. Am si eu aceeasi problema cu cota unica de 5%. Am cumparat 2 ap anu trecut si ambele antecontracte sunt facute pe numele meu dar asta nu cred ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5%: pretul fara tva rezulta din intelegerea partilor utilizator_name utilizator_name Pret final fara TVA - intelegerea partilor ----------------------------------------------- PRECIZARE: Sunt direct implicat in tema propusa, dar sunt ... (vezi toată discuția)