Firmele și operatorii economici din sectorul HoReCa vor trebui să completeze, în scopul accesării granturilor oferite de Guvern, care să le acopere, parțial, pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei, atât un raport de expertiză contabilă ori un raport de audit, în funcție de situație, cât și un raport sinteză, ca anexă la raportul inițial. Ambele vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. Vă prezentăm, concret, toate aspectele importante, disponibile la acest moment, legate de documentele menționate, esențiale în cadrul procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat pentru HoReCa. Citește articolul
În curând, firmele și operatorii economici din sectorul HoReCa, precum agențiile de turism, hotelurile ori restaurantele, vor avea acces la granturi oferite de Guvern, care să le acopere, parțial, pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei, potrivit unui comunicat de presă recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). În acest sens, MEAT a publicat inclusiv raportul sinteză pe care cei interesați de aceste granturi trebuie să îl completeze, ca anexă la raportul de expertiză contabilă ori la raportul de audit, în funcție de situație. Ambele rapoarte vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. Citește articolul
Începând cu 1 iunie, cluburile și discotecile se redeschid, în anumite condiții, potrivit unei hotărâri publicate recent în Monitorul Oficial. În plus, crește gradul de ocupare a meselor din restaurantele și cafenelele de interior, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, valoare ce poate fi depășită doar cu condiția vaccinării, iar barurile și sălile de jocuri vor funcționa după noi reguli. Citește articolul
De peste un an, în contextul epidemiei de coronavirus, o parte dintre firmele din țara noastră, cu precădere cele din sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), au fost nevoite să-și suspende, pe perioade mai scurte sau mai lungi, activitatea. Pentru a le ajuta să treacă mai ușor peste problemele aduse de pandemia de COVID-19, la Senat a fost înregistrat joi un proiect de lege prin care aceste firme ar urma să fie scutite de plata drepturilor de autor pentru muzica ambientală. Citește articolul
Ordonanța de urgență (OUG) nr. 10/2021, care modifică actul normativ în baza căruia se vor acoda noi tipuri de granturi firmelor din HoReCa, a apărut, miercuri, în Monitorul Oficial nr. 186. Principalul element de noutate al OUG nr. 10/2021 e că banii nu se vor acorda pe principiul primul venit, primul servit, așa cum se dorea inițial, ci se vor acorda proporțional tuturor firmelor care vor cere ajutorul statului. Citește articolul
Anul 2021 aduce unele facilități noi pentru plătitorii de impozit specific din domeniul HoReCa, ce se traduc concret prin reducerea sumelor plătite statului, dar și o scutire de impozit pentru cel puțin trei luni. Totodată, reamintim principalele coordonate ale regimului de impozitare gândit special pentru marile afaceri din domeniile turismului și alimentației publice. Citește articolul
În şedinţa de luni a Senatului au fost adoptate tacit, prin împlinirea termenului adoptare, 72 de proiecte de lege. Dintre acestea, 34 dintre ele vizau aprobarea unor ordonanţe de urgenţă a Guvernului adoptate în ultimele luni de către Executiv. Aceste propuneri legislative ar fi trebuit să fie dezbătute în perioada 15 octombrie-25 decembrie, însă prin îndeplinirea termenului vor merge spre Camera Deputaţilor în forma lansată de iniţiatori. Citește articolul
Înscrierea în programul Electric Up, prin care întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și cele din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) vor putea obține finanțări de până la 100.000 de euro, pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, urmează să înceapă mâine. În acest sens, cei interesați pot consulta un ghid de înscrieri (care a fost finalizat spre sfârșitul lunii noiembrie), pentru a ști cum trebuie să procedeze pentru a se înscrie în program. Citește articolul
Un proiect legislativ prin care se dorește introducerea unei scutiri de impozit timp de trei ani în industria HoReCa, inclusiv în ceea ce privește impozitul pe venit datorat de salariații acestei industrii, a trecut tacit de Senat și trebuie să mai primească votul deputaților, pentru a fi adoptat. Textul propunerii este însă neclar într-o măsură, iar expunerea de motive nu arată ce impact ar avea scutirea pentru finanțele statului. Citește articolul
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și reprezentanți ai domeniului hotelier și serviciilor alimentare (HORECA) vor putea cere până la 100.000 de euro pentru achiziționarea de panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru mașini electrice. OUG-ul ce cuprinde schema Electric Up, pentru care s-au alocat 100 milioane de euro de la buget, a fost publicat de curând în Monitorul Oficial și este "în așteptarea" unor norme care să facă finanțarea disponibilă pentru cei interesați. Citește articolul