Toți operatorii din sectorul agroalimentar, fie ei producători, restaurante ori magazine de distribuție, au acum noi obligații legate de gestionarea deșeurilor, inclusiv a celor alimentare, după cum stabilește noul regim legal al deșeurilor, care a fost înlocuit joi prin OUG. Printre altele, aceștia trebuie să ia măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri alimentare pe care o generează și să încurajeze donațiile produselor alimentare. Citește articolul
Un nou regim al deșeurilor a intrat în vigoare de joi, după oficializarea unei OUG ce modifică obligațiile firmelor în această zonă, dar și înăsprește regimul sancționatoriu pentru abaterile săvârșite. Inițial, era vorba de un proiect de lege care a fost transformat în proiect de ordonanță a Guvernului, pentru a transpune mai rapid în legislație Directiva europeană 850/2018. Citește articolul
Unul dintre domeniile extrem de complexe pentru firme vizează normele de mediu. În acest sens, Guvernul a adoptat săptămâna trecută un nou act normativ ce vizează depozitarea deșeurilor, care a apărut miercuri în Monitorul Oficial. Chiar dacă radicale, cele mai ambițioase schimbări vor avea loc abia din 2030. Motivul principal al modificării cadrului normativ este apariția unei noi directive europene în domeniu, care trebuia transpusă încă de acum un an. Citește articolul
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a autorităților naționale, care monitorizează fenomenul și caută soluții pentru optimizarea consumului de alimente și accesul echitabil la hrană pentru țările care se confruntă cu dificultăți în această privință. Pandemia de COVID-19 a accentuat fenomenul, din cauza panicii care a indus un comportament irațional în rândul populației, respectiv constituirea de provizii exagerate care, în scurt timp, s-au transformat în deșeuri alimentare. Citește articolul