avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarizarea profesorilor din preuniv. - concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarizarea profesorilor din preuniv. - concediu 2010...

... daca totusi...Legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale,( ...care ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale, potrivit premierului Emil Boc...)... va trece ... si apare in MO... doresc un raspuns avizat... si mai ales cum pot ataca in contencios... faptul ca imi vor retine 25% si din banii de concediu....???
...mentionez ca am studiat prevedierile legale
vezi:
. Personalul didactic primeşte compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat, în condiţiile stabilite de Legea nr. 6/1992 şi de Ordonanta Guvernului nr. 29/1995, aprobată şi modificată prin Legea nr. 133/1995, exceptând situaţiile prevăzute la art. 103 lit. e) din Legea nr. 128/1997.
În calculul indemnizaţiei concediului de odihna acordat personalului didactic se iau în considerare şi sporurile care fac parte din salariul de baza, conform Legii nr. 128/1997.
Prezentele norme metodologice se aplica funcţiilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar, prevăzute la art. 5 şi la art. 16 alin. (6) din Legea nr. 128/1997.
În învăţământul superior, normele metodologice se aplica preparatorilor universitari, asistentilor universitari, lectorilor universitari/sefilor de lucrări, conferentiarilor universitari şi profesorilor universitari.
De prezentele norme metodologice beneficiază personalul didactic de conducere, precum şi personalul de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare şi din Ministerul Educaţiei Naţionale, conform art. 111 alin. (6) din Legea nr. 128/1997

...
DECI ... CONCEDIUL DE ODIHNA VA FI AFECTAT DE ACEASTA LEGE???
... SI MAI ALES CUM POT ATACA IN INSTANTA...
...va rog ajutati-ne ... asta chiar tine de solidaritate umana... pt ca vedeti acest guvern pune semnul egal intre o femeie de servici, un profesor si un medic rezident...
va multumesc anticipat...
cu stima si consideratie
gabriel teodorescu
Cel mai recent răspuns: ioanamihaela , utilizator 23:38, 15 Iulie 2010
...doresc ajutorul dumneavoastra ca specialisti, ... ca si prof. din preuniv. nu am un salariu nesimtit... iar 25 % ... nu ca ma destabilizeaza ci ma aduce ca si pe alti colegi in imposibilitate de plata... suma X... devine 0,75 X si chiar nu stim de unde sa mai strangem cureaua... macar pe perioada verii... multi avem intre 45- 62 zile de concediu... iar mie mi se pare ca e ilegal de a mi se retine 25% din banii de concediu... suntem normati la ore/catedra... pt ca ...doar nu am lucrat 10 luni doar 75 % ... pt ca plata salariul a fost integral pt timp integral de munca...
... inca odata va rog sa ne ajutati...
multumim anticipat...

... mai avem o speranta ... actionand ...statul... la CEDO.
CEDO stabileste ca salariul este un drept de posesie. Autoritatile nu pot taia abuziv salariile! (Document)
...
CAZUL ALEXANDRU MIRCEA MUESAN...

CEDO califica dreptul salarial “o posesie”
... FISIERUL CU HOTARAREA ESTE MAI MARE DE 4 MB... AM SA O POSTEZ PE BLOGUL MEU.
VEZI:
[ link extern ] /
...deci diminuare salariului cu 25% este legala???...
astept parerile dumneavoastra...
DECI
DORESC UN RASPUNS AVIZAT
... imi pot diminua indemnizatia de concediu de odihna cu 25% ... cunoscand prevederile legale... in cazul concediul de odihna in invatamant se aplica OM3521/1998, adica media se face pe fiecare luna in parte, nu retroactiv...
... diminuarea cu 25% a indemnizatiei de concediu de odihna... ar insemna ca in ultimele 10 luni am prestat doar 75% munca normata... si nu 100% cf condicii de prezenta si statelor de plata....
astept raspunsurile dumneavoastra...
...deci:
Judecatorii CEDO au conchis ca drepturile salariale reprezinta un drept de posesie, si ca fiecare cetatean are dreptul la un linistit beneficiu al posesiilor sale.
Pe baza acestei hotarari, toti salariatii bugetari carora li se vor taia abuziv salariile de catre autoritati, pot obtine castig de cauza la instantele nationale???
... in sprijinul argumentarilor mele...
Eu presupun (si va rog pe dumneavoastra sa ma corectati daca gresesc) ca indemnizatia de concediu nu trebuie sa-mi fie afectata de legea diminuarii salariilor personalului bugetar...
Iata pe ce imi intemeiez eu presupunerea si constructia logica:
Conform art. 141 alin 4 din Codului muncii, "(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. "
Art. 145 din Codul muncii zice, la alin. 2 ca: "(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. "
Art. 103 din Statutul personalului didactic prevede urmatoarele: "Art. 103. Cadrele didactice beneficiaza de dreptul la concediu astfel:
a) concediul anual cu plata, în perioada vacantelor scolare, respectiv universitare, cu o durata de cel putin 62 de zile, exclusiv duminicile si sarbatorile legale; [...]".
Deduc din cele de mai sus urmatoarele:
* Dreptul meu de a fi platit pentru concediul la care am dreptul se naste inainte de intrarea in vigoare a legii din 2010. Indemnizatia de concediu se calculeaza ca o medie a veniturilor din ultimele 3 luni...etc.
* Legea cu scaderea cu 25% a veniturilor bugetarilor, la aceasta data nu este inca in vigoare.
...* Chiar daca plata acestor drepturi se face la o data ulterioara intrarii in vigoare a legii care diminueaza veniturile bugetarilor, ea nu mi se aplica, pentru ca legea nu retroactiveaza.

Pe cale de consecinta, scoala( angajatorul si ordinatorul principal de credite CL Cuj-Napoca imi datoreaza indemnizatia pentru concediul de odihna intreaga, neafectata de legea cu diminuarile, data de guvernul lui Boc!
Daca constructia mea logica si juridica e gresita, va rog pe dumneavoastra - specialistii - sa mi-o corectati.

cu stima si consideratie
gabriel teodorescu

30 iunie 2010
astazi a fost publicata Lg 118/2010 in MO
Aplicare prevederilor legii se va face cu luna iunie, sau din iulie 2010??? iar in cazul bugetarilor, prof. in inv. preuniv. care sunt sau vor fi in CO, le va fi afectata indemnizatia de concediu de odihna?
Cu scuzele de rigoare, mai am o nedumerire: Lg. 118/2010 se aplica si angajatilor Ministerului de Justitie, procurorilor, judecatorilor, tuturor serviciilor de securitate ,..., deci tuturor bugetarilor???
Mai simplu: Care sunt categoriile de bugetari care nu vor fi afectati de Lg. 118/2010
Cu respect
Gabriel Teodorescu
04.07.2010
Se vehiculeaza faptul ca indemnizatia de concediu pt prof. din preuniv. va fi diminuata cu 25%. Mie mi se pare incorect, fata de cele relatate mai sus. In plus in cazul diminuarii cu 25% pe luna iulie de ex. cuantumul in bani pe luna august va fi diminuat cu inca 25% din media mai, iunie, iulie -25%, atunci pe august se pierde 31,25%, nu mai spun in cazul in care se diminueaza si veniturile pe luna iunie, pt ca multi nu au luat banii pe aceasta luna(acestia se platesc pana in 16 iulie). Consider ca in lipsa unei metodologii clare de aplicare a Lg.118, si a noului Cod Fiscal, in sistemul preuniv. platile referitoare la indemnizatia de concediu se vor face diferit si vom asista la o multitudine de reactii din partea colegilor din tara.(la fel ca si salariile din preuniv. nu exista o baza unitara de calcul...)

...
08.07.2010
Precizari referitoare la acordarea indemnizatiei de concediu pt bugetarii din educatie
Lg.118/2010 nu poate actiona asupra drepturilor indemnizatiei de concediu 2010 pt cei din invatamant.
Putem depune plangeri la ITM.(INSPECTORATE TERITORIALE DE MUNCA)
vezi:
[ link extern ]
Restanţe la plata salariilor, neacordarea concediilor legale sau a orelor suplimentare pot fi denunţate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Reclamatiile nu pot fi anonime pt ca astfel vor fi clasate.
Reclamaţiile de acest fel se completează cu datele semnatarului pe formulare tip sau pe coli albe scrise de mână, se depun la sediul ITM şi, conform prevederilor legale, sunt confidenţiale. Dacă în urma anchetei neregulile semnalate se confirmă, firma în cauză riscă amenzi care se pot ridica până la valoarea de 100.000 de lei (stabilită pentru sancţionarea muncii la negru).

“Se dispune apoi plata salariilor restante. Nerespectarea dispoziţiei constituie contravenţie”, explică şeful ITM Cluj,(Emilian Roscadirector coordonator institutie) adăugând că de cele mai multe ori firmele îşi plătesc aceste datorii. în cazul în care se constată că angajatorii au dificultăţi financiare şi nu de puţine ori se află chiar în insolvenţă, problema salariaţilor nu mai poate fi rezolvată decât în instanţă. Pentru litigiile de muncă, angajaţii nu au nimic de cheltuit, pentru că plătesc taxă de timbru şi au dreptul la avocat din oficiu.
vezi:
[ link extern ] =
[ link extern ] =
[ link extern ] /
[ link extern ] /
[ link extern ] /
[ link extern ] /
...
9.07.2010
noi precizari, am retinut:
Potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, functia de ordonator de credite este detinuta de primar, respectiv de presedintele consiliului judetean – art. 63, alin. (4), lit a) si art. 104, alin. (4), lit. a) din lege. Consiliul local si consiliul judetean aproba doar bugetul local, respectiv judetean – art. 36, alin. (4), lit. a) si art. 91, alin. (3), lit. a).

In acceptiunea Legii privind finantele publice nr. 500/2002, ordonatorul principal de credite dintr-un domeniu bugetar este ministrul de resort – a se vedea in acest sens dispozitiile art. 15, alin. (1), art. 19, art. 20 etc. În plus, nicaieri in Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale nu se vorbeste despre consiliile locale/judetene ca fiind ordonatori principali de credite.

Deci putem actiona in instanta ordinara, in speta pe conflicte de munca si drepturi banesti neacordate si pe ministrul educatiei???
[ link extern ] /

12.07.2010

... eu in inaintarea mea ... in afara de cele precizate referitor la diminuarea indemnizatiei de concediu cu 25%...invocandu-se eronat prevederile Lg 118/2010,

am invocat in drept si dispozitiile ART.59.(CAPITOLUL 5 in conformitate cu Codul muncii...) - (1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce
reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este
efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de
vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatornumarului de zile de concediu.
(3) Prin contractele colective de munca de la celelalte niveluri se poate stabili ca, in
raport cu posibilitatile economico-financiare ale unitatii, pe langa indemnizatia de
concediu, sa se plateasca si o prima de vacanta.
(4) Indemnizatia de concediu si, dupa caz, prima de vacanta se platesc inainte de
plecarea in concediu.

... din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL
PE ANII 2007-2010
Incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat
la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/29.11.2006

(... ce nu am inteles, si corectati-ma in caz ca gresesc...
Cum Contractul Colectiv de Munca este valid, nu inteleg ...DE CE liderii sindicali, nu au cerut rezolvarea problemelor aparute in teritoriu prin neplata integrala a indemnizatiei de concediu pe 2010, in cadrul COMISILOR PARITARE cf legislatiei in vigoare...

Pentru rezolvarea problemelor care apar în aplicarea prevederilor prezentului contract colectiv de muncă, părţile convin să constituie comisii paritare la toate nivelurile – Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, inspectorate şcolare, unităţi şi instituţii de învăţământ – care sunt împuternicite să interpreteze prevederile contractelor colective de muncă, în funcţie de condiţiile concrete, la solicitarea uneia dintre părţi.
)
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
gabriel teodorescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pt.concediu profesori- iulie,august-diminuata cu 25%? Mihacea Vasilica Mihacea Vasilica Cadrele didactice, beneficiaza, conform art.103 din Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic, de dreptul la concediu anual de odihna ,cu plata,cu ... (vezi toată discuția)
Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010? MOSOR MOSOR :help::ban: Indemnizatiile pentru concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010 la personalul din invatamant (si la toti bugetarii) se reduc cu 25%, cum ... (vezi toată discuția)
Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010? MOSOR MOSOR [b] Cum procedam cand nu se aplica art.145 din Codul Muncii ? Cine ne apara drepturile ?... S-a abrogat cumva art.145 si nu stim noi ? X-( :training: Consider ... (vezi toată discuția)