avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Activitate lili_76

Activitate lili_76

Răspuns la discuția Mod de calcul indemnizatie CCC
Buna ziua,
Cum credeti ca se calculeaza indemnizatia pentru crestere copil in cazul in care in baza de calcul intra perioade de "somaj tehnic"? Aceste perioade constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei conform OUG 28/2009. In aceste conditii baza de calcul este zero? In declaratia de CAS se trece ca baza de calcul sal. minim cu contributie zero. Eu ce trec in adeverinta pe care i-o dau angajatului in conditiile in care trebuie sa trec venitul net? Pot considera ca este asigurat la nivelul sal. minim care, oricum, este scutit de plata contributiilor si trec sal. minim in perioada aceasta? Va multumesc frumos.
Răspuns la discuția demisie fortata sau concediere?
Daca dupa primul referat comisia de cercetare disciplinara considera ca fapta se incadreaza in randul celor care in Regulamentul Intern sunt sanctionabile cu desfacerea contractului de munca directorul general poate dispune incetarea cim pe motive disciplinare. Numai este nevoie de inca 2 referate.
In cazul in care vreti sa va dati demisia, angajatorul are dreptul sa renunte total la preaviz deci va poate inceta de a 2-a zi contractul.
Eu nu sunt avocat dar ceea ce va face dumneavoastra acest "om" imi suna a hartuire. Cred ca daca aveti colegi care l-au vazut ridicand mana la dumneavoastra il puteti da in judecata (e mai mult o propunere retorica pentru ca-mi dau seama ca toti colegii dumneavoastra sunt terorizati si nu ar avea curaj sa va sustina).
Tocmai ca sunt precizate expres in Codul Muncii articolele pentru care se acorda preaviz asa cum scrie si Edbah.
Art. 61, lite) nu este printre ele.
Perioada de preaviz pentru concediere in cond. Art.65 alin(1) din Codul Muncii este de 20 zile lucratoare(Conform CCM la nivel national).
Art. 60.
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Nu stiu ce motivatie au pentru a face restructurarea de post. Daca spuneti ca una dintre firme se inchide si fac o reorganizare judiciara pot sa va restructureze postul chiar daca i-ati instiintat ca sunteti insarcinata.
Pe perioada de concediu medical se suspenda perioada de preaviz. Daca duceti medicale pana la nastere nu au ce sa va faca. Apoi intrati in CIC pana cand copilul implineste 2 ani. Garantia oricum trebuie sa v-o restituie la incetarea contractului de munca.
Adeverinta sunt obligati sa v-o elibereze.
Răspuns la discuția concedierea in timpul sarcinii
Va sugerez un concediu medical pentru sarcina si leuzie de la sfarsitul lunii noiembrie si apoi CIC pana la 2 ani.
Răspuns la discuția Salarizare
As spune mai degraba ca se aplica CCM la nivel national, art.40, alin(3):
"Salarizarea personalului încadrat conform alin. 1 se va stabili ţinând cont şi de standardele ocupaţionale corespunzătoare ocupaţiei respective"
Răspuns la discuția Salarizare
Cum a fost pus intr-o pozitie fara calificarea necesara? Oricum ca sa va raspund, este situatia similara unei secretare cu studii superioare dar angajata pe un post care nu necesita aceste studii. Se calculeaza coeficientul corespunzator functiei detinute si nu studiilor avute.
Răspuns la discuția reducere salarii , legal???
Multumesc freeelis.
Răspuns la discuția reducere salarii , legal???
OK. Dar care este baza legala? De ce art.157 din Codul Muncii imi da voie sa cresc salariile tuturor angajatilor cu un anumit procent prin CCM dar nu-mi da voie sa le reduc tot prin CCM? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția reducere salarii , legal???
Permiteti-mi sa va contrazic dar pot sa va spun ca prin negocieri colective se poate dispune cresterea salariilor. Este o practica foarte des folosita. Problema mea era daca se pot si reduce salariile in baza aceluiasi articol din lege. Am sunat la dircetia de munca si mi-au dat un raspuns total evaziv in care nu mi-au zis nici da nici nu.