avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire prejudiciu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire prejudiciu

buna ziua am si eu o intrebare:la un prejudiciu stabilit la 2 miliarde jm,cu 11faptuitori, acoperirea acestuia va fi impartita la toti 11 in mod egal,sau in functie de vinovatia fiecaruia se va stabili despagubirea sau fiecare din cei 11 va trebui sa achite aceasta suma de 2 mld jumate?
imi puteti deasemeni spune,va rog, unde anume in legislatie gasesc aceste reglementari?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: blonda de la drept , utilizator 19:20, 20 Mai 2010
Problema dumneavoastra tine de dreptul civil nu de dreptul penal pentru ca repararea prejudiciului se face in latura civila, in urma promovarii actiunii civile si dupa regulile dreptului civil. Fiecare din cei 11 este tinut pentru intreaga suma, adica il puteti executa pe unul cu intreaga suma urmand ca el sa aiba actiune in regres impotriva celorlalti.
Art. 1003. Cod civ. Cand delictul sau cvasi-delictul este imputabil mai multor persoane, aceste persoane sunt tinute solidar pentru despagubire.
Art. 1039. Cod civ. Obligatia este solidara din partea debitorilor, cind toti s-au obligat la acelasi lucru, astfel ca fiecare poate fi constrans pentru totalitate, si ca plata facuta de unul din debitori libereaza si pe ceilalti catre creditor.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prejudiciu blonda de la drept blonda de la drept buna ziua am si eu o intrebare:la un prejudiciu stabilit la 2 miliarde jm,cu 11faptuitori, acoperirea acestuia va fi impartita la toti 11 in mod egal,sau in ... (vezi toată discuția)
Executare obligati in solidar eugen82 eugen82 cum se executa o hoatrire irevocabila prin care doua persoane sint obligate la o plata? au fost piriti impreuna in solidar si au pierdut. se executa unul 50% ... (vezi toată discuția)
Abuz executor Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Poate un executor sa execute doar o persoana mentionata prin alte 15 persoane in dispozitivul hotararii? (vezi toată discuția)