teodon a scris:
Sotia mea lucreaza in conditii legale din 2006 in Italia.Inteleg ca perioada aceasta va fi luata in considerare de statul roman,la stabilirea drepturilor de pensie,gresesc?
Nu, nu gresiti, perioada lucrata de sotia dvs. in Italia si pentru care s-au platit contributiile obligatorii constituie stagiu de cotizare si in Romania.
teodon a scris:
In aceste conditii,mai este avantajoasa (sau mai bine zis mai are sens ) incheierea unui contract cu Casa de pensii si,implicit,plata retroactiva a contributiei ? Intreb asta pentru ca mi-au atras atentia prevederile ordonantei de urgenta adoptata de guvern joi 28 octombrie a.c.
Eu zic ca da. Accesati link-ul de mai jos si cititi toata discutia, o intrebare asemanatoare a fost postata de catre o persoana care lucreaza in Italia si care a incheiat si contract de asigurare sociala in Romania.
www.avocatnet.ro/content/for...
teodon a scris:
Statul italian va acorda pensie pt perioada in care sotia mea a muncit acolo? Daca da,banuiesc ca trebuie indeplinit un stagiu minim de cotizare,care este acesta? Cum va trebui sa procedam?
Daca indeplineste conditiile prevazute de legislatia italiana, sotia dvs. va beneficia de pensie si din partea statului italian. Procedura am scris-o pe prima pagina a acestui topic: urmeaza sa se adreseze casei de pensii de care apartine in Italia si sa completeze formularele europene. Schimbul de formulare se va face
intre state, prin Instituto Nazionale Previdenza Sociale (Italia) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (Romania).