avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Inchiriere masina proprietar persoana fizica catre ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Inchiriere masina proprietar persoana fizica catre firma la care sunt asociat

Buna ziua. Acum cu programul Rabla, ma gandesc sa imi cumpar o masina ca persoana fizica (avantaj tichete rabla, diferite reduceri) si apoi sa mi-o inchiriez firmei la care sunt asociat.
Intrebarile care se ridica:
1. Ma impiedica vreo norma ca eu, proprietar persoana fizica sa imi inchiriez masina firmei la care sunt asociat? Trebuie sa am in CAEN-ul firmei ca obiect de activitate distributia sau vreo alta activitate care sa presupuna ca respectiva masina va genera venituri din exploatare?
2. Daca o iau pe firma, pot deduce TVA -ul de la achizitie, TVA-ul de la bonurile de benzina, cheltuieli de service, etc si sa cuantific amortizarea. Daca o iau pe persoana fizica si o inchiriez la firma, pierd TVA-ul din achizitie, asta e clar, plus amortizarea. Dar, care sunt conditiile sa deduc TVA-ul la benzina? Si banuiesc ca reparatiile , intretinerea etc sunt acceptate ca si cheltuieli la firma.
3. Este vreo norma care ma limiteaza in stabilirea cuantumului sumei chiriei pe care mi-o plateste firma (la care sunt asociat) mie, ca proprietar persoana juridica?

Multumesc mult pentru eventuale sfaturi si idei
Cel mai recent răspuns: MisuGeorgescu , utilizator 15:15, 22 Septembrie 2012
1. Da poti fi tras la raspundere daca suma este prea mare (creditori, parteneri, si in unele cazuri chiar de catre angajati daca compania intra in faliment si ei sunt concediati). E deturnare de fonduri, nimic altceva. Teoretic e si evaziune pentru ca in loc sa platesti 16+16 pe div. platesti doar 16%. Nu o poti numi optimizare fiscala pentru ca sumele alea sunt cu mult pentru valoarea pietei. Un passat e in piata 600E pe luna, tu vrei sa scoti 2000.
2. Schema asta pe care vrei sa o faci tu e imposibila dpdv. legal. Citeste 265/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 38/2003, si vezi ca pe Bucuresti mai ai si un HCL. Ti le sumarizez eu.
2.1 Persoanele fizice nu au voie sa inchirieze masini in nici o circumstanta.
2.2 Persoanele juridice care ofera serviciul de inchirieri auto fara sofer trebuie autorizate de RAR si de primarie prin emiterea de copie conforma si de autorizatie speciala si ecuson de rent-a-car
2.3 Persoanele juridice in cauza trebuie sa brandeze masina (vezi model pe siteul primariei) iar masina trebuie sa fie obligatorie mai noua de 3 ani, cu ABS, senzori de parcare si AC.
2.4 ITP obligatoriu la 6 luni
2.5 Autorizatiile de rent a car se dau in functie de un scor alocat de primarie. Cu o singura masina nu vei obtine licenta in veci :)
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
Tomita Alexandru, Avocat
Intrebare: ca persoana fizica am inteles ca daca inchiriez masina firmei voi plati impozit la stat 16%. Impozitul se declara si se plateste trimestrial, semestrial sau anual?
Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pf cumpara masina cu rabla si o vinde pj grigore2 grigore2 Vreau sa imi infiintez o firma de rent a car si as vrea sa beneficiez de reducerea din programul rabla pentru achizitia unei masini. Ca firma nou infiintata, ... (vezi toată discuția)
Pfa inchiriere autoturisme barbucosmin1984 barbucosmin1984 Buna ziua Ma numesc Barbu Cosmin si am deschis un PFA care are ca obiect de activitate inchirierea de autoturisme cod caen 7711 .am o nelamurire masinile pe ... (vezi toată discuția)
Intermediere inchiriere masina intre persoane fizice grigore2 grigore2 SRL-ul meu vrea sa intermedieze un contract de inchiriere de masini intre doua persoane fizice. Eu (persoana juridica) voi primi banii in avans la data X, ... (vezi toată discuția)