avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pentru cheltuielile cu masina de serviciu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pentru cheltuielile cu masina de serviciu

cine poate sa ma lamureasca. am un contract de comodat pentru o masina.cheltuielile legate de aceasta , reparatii,revizii,asigurari,combustibil se impoziteaza sau nu . multumesc
Cel mai recent răspuns: cateldestept , utilizator 14:05, 14 Iulie 2010
In primul rand, in contractul de comodat trebuie specificat ca aceste cheltuieli de reparatii, revizii, asigurari, etc.sunt suportate de dumneavoastra ca societate comerciala.
Cheltuielile de asigurare sunt nedeductibile
În ceea ce priveşte cheltuielile cu asigurările, potrivit Codului fiscal, sunt nedeductibile cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele contribuabilului, precum şi cele care nu sunt aferente obiectului de activitate, cu excepţia celor care privesc bunurile reprezentând garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul sau utilizate în cadrul unor contracte de închiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale. Aceasta înseamnă că, în cazul contractului de comodat, cheltuielile efectuate de comodatar privind asigurarea bunului sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
Alte cheltuieli
Dupa cum stim cu totii din 1 mai 2009, cu intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta a guvernului nr. 34/ 2009 numai cateva cheltuieli cu autoturismul, apartinand persoanelor juridice pot fi deductibile.
. In conformitate cu ordonanta numai cheltuielile autovehiculelor folosite de directori sau persoane in functii de conducere si administratori pot fi deductibile, si numai pentru o singura masina aferent fiecarei persoane. (La articolul 21 aliniatul (3), litera n) se modifica si va avea urmatorul cuprins:„n) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.”)
La articolul 21 alineatul (4), dupa litera s) se introduce o noua litera, litera t), cu urmatorul cuprins: „t) in perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.”
Deci cheltuierile nu vor fi deductibile pentru masinile “care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului”
Cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile numai in cazul in care autovehiculul este folosit de catre societatile cu urmatoarele activitati: interventii, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehicule special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehicule utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca, transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi, vehiculele sunt utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - deduceri nastase.cris nastase.cris As dori sa stiu daca se mai pot face deduceri de benzina si cheltueli cu repararea masinii in cazul unui pfa. (exista contract de comodat). (vezi toată discuția)
Foaie de parcurs pentru administrator? gabiclenciu gabiclenciu Am urmatorul caz: S.C. la care administratorul incheie un contract de comodat intre el ca prs. fizica si firma - pentru un autoturism- necesar pt.transportul ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat tiberiussly tiberiussly Buna. Cheltuielile cu combustibilul si de reparatii ale masinii se pot deconta pe firma pe baza unui contract de comodat ? Multumesc. (vezi toată discuția)