avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... cat costa stagiatura la un notariat???
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

cat costa stagiatura la un notariat???

Vreau sa devin notar... trabuie sa fac 2 ani de stagiatura la un notariat dar nu am rude si nici cunostinte notari... asa ca ...la cat s-ar ridica sa-mi "cumpar" o stagiatura?????? Daca aveti cunostinte referitoare la acest subiect v-as multumi mult sa mi le impartasiti si mie.
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 23:32, 9 Iulie 2010
buna ziua.
in primul rand tb sa luati examenul de admitere in profesia de notar.
examenul se cumpara " cu bani "grei " din cate am auzit .. ..
Si cine credeti ca va va "vinde" o ...stagiatura ? Oricum, raspunsul nu-l veti gasi pe acest forum.

Stiu ca este aproape imposibil sa gasiti un notar indrumator, mai ales in ultima vreme, de cand conducerile camerelor au hotarat sa descurajeze intrarea in sistem prin scoaterea pe piata muncii a cat mai multe locuri de notari in comune (uneori situate si la 80 km de orasul resedinta de judet) - in care locuitorii abia au din ce trai (nici vorba de onorarii respectabile !) si sa ajungi sa-ti plangi de mila si sa faci cerere la camera de scutirea cotei de 5% datorata din incasari pe motiv ca n-ai avut incasari...

Parerea mea este ca mai curand - dupa implinirea a 5 ani in profesie de specialitate juridica - candidezi pe un loc pe care ti-l poti alege din lista cu locuri pentru notari definitivi, decat sa "cumperi" stagiatura si sa fii silit sa accepti un loc impus - intr-un sat.

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit: nu dispretuiesc pentru munca la tara, ci doar sunt la curent cu realitatea prezenta...

Totusi, nu renuntati - poate gasiti un om de suflet, care sa vrea sa faca un bine...
Va doresc succes (in oricare dintre variante) !
Rectificare:

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit: nu dispretuiesc munca la tara, ci doar sunt la curent cu realitatea prezenta...

ellaw a scris:

Parerea mea este ca mai curand - dupa implinirea a 5 ani in profesie de specialitate juridica - candidezi pe un loc pe care ti-l poti alege din lista cu locuri pentru notari definitivi, decat sa "cumperi" stagiatura si sa fii silit sa accepti un loc impus - intr-un sat.

În legislatia actuala se cunosc doua moduri de accedere în profesia de notar. Prima modalitate este cea prevazuta la pagina Cum devin notar daca sunt notar stagiar A doua modalitate priveste situatia în care solicitantul la functia de notar public îndeplineste conditiile de mai sus, a exercitat timp de 5 ani functia de judecator, procuror, avocat, notar (se refera la notarul de stat) sau o alta functie de specialitatea juridica si dovedeste cunostintele necesare functiei de notar public. Verificarea cunostintelor se face prin examen, care în cazul în care numarul candidatilor pentru un loc este mai mare îmbraca forma concursului. Concursul se organizeaza pentru locurile ramase vacante dupa ocuparea locurilor de catre notarii stagiari. Localitatile în care sunt locuri vacante si data verificarii cunostintelor profesionale se publica în Monitorul Oficial al României cu cel putin 30 de zile mai înainte de aceasta data.

Cine declara locuri vacante? Uniunea notarilor! Au ei interes sa se inmulteasca birourile notariale? Nu! Cand scot un loc vacant? Cand au un plod care a terminat dreptul si trebuie sa-l faca si pe el notar!
Se da examenul, cine ia peste 7 e admis, stagiatura face doar plodul lui tata. Dupa stagiatura ocupa postul cu prioritate in fata celui care a sustinut examenul avand vechime juridica peste 5 ani.
Concluzie: 1) nu ai tata notar, nu ai unde face stagiatura! 2) ai peste 5 ani vechime juridica, ok, nu ai nevoie de stagiatura insa nici loc nu ai ca-l ocupa preferential cel cu stagiatura. 3) nu ai tata notar (nici mama) nici tu nu ai cum sa devii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notar negrila negrila observ ca de avocati, magistrati se tot vorbeste, de examene, de tematica, si alte cele. Dar de notari nimeni- nimic. (vezi toată discuția)
Topic pt examen notari sbdcl sbdcl pt stagiatura din ce materii se da examen?ce stiti de problema locurilor? dar de problema angajarii in cadrul unui birou notarial, cum se procedeaza??? (vezi toată discuția)
Stagiatura in notariat Laura_aua Laura_aua Buna seara :) am terminat facultatea de drept iar acum as vrea sa fac stagiatura in notariat. Va rog sa ma lamuriti si pe mine..trebuie sa ma inscriu la Camera ... (vezi toată discuția)