avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Subiect: Venituri din drepturi conexe dreptului de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Subiect: Venituri din drepturi conexe dreptului de autor


Buna ziua!
1. Ca angajator, am lunar colaboratori pe care pana acum ii plateam conform Legii 8/1996 cu un onorariu impozitat. De obicei acestia nu- si deduceau cheltuieli ( conform unei declaratii personale), rezultand un impozit de 16% retinut la sursa. Din 13 septembrie 2010 am inteles ca va trebui sa calculez ca angajator contributiile specifice OUG 58/2010 si Legii 95/ 2006. Problema mea este cum voi calcula aceste contributii si impozitul aferent, cum se deduc cheltuieli in cuantum de 20% la un onorariu de 200 lei ?
2. Deoarece personalul tehnic de scena nu este cuprins in sfera de aplicare a Legii 8 /1996 si eu am nevoie lunar ( ca exemplu) de machior, regizor tehnic, masinist, peruchier pe care nu- i pot angaja pot incheia cu respectivii o conventie civila? In acest caz platesc contributii asigurat si angajator?
3. Ce inseamna ocazional, daca o persoana colaboreaza azi cu o firma, luna viitoare cu alta, etc.? In acest caz se mai platesc contributii de catre angajatori???
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
adriana64, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriana64 , utilizator 20:57, 21 Septembrie 2010
am dedus ca activitatea este in domeniul artistic
1. In legatura cu deducerea ch. forfetare , normele la codul fiscal au urmatoarea prevedere :
57. Cota de cheltuieli forfetare nu se acordă în cazul în care persoanele fizice utilizează baza materială a beneficiarului acestor drepturi de proprietate intelectuală.
Nu imi dau seama daca este 100 % aplicabil acest text , m-am gandit la el imaginandu-mi oarecum , din enuntul dvs , cam ce fel de activitate intreprindeti

2.In cazul conventiilor civile , activitatea este asimilata veniturilor profesionale pentru care , cf og 82 se platesc impozit si taxe sociale.
citat din og 82
(2) In sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.

3.ordonanta 82 defineste ( dar ... tot ambiguu ) notiunea de "ocazional "

(6) Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
(7) Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, datoreaza contributiile prevazute la alin. (2).

(10) In sensul alin. (6) si (7), prin venituri realizate in mod ocazional se intelege acele venituri realizate ca urmare a desfasurarii unei activitati, in mod sporadic, fara a avea un caracter de regularitate.


unde :
art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 = dreptul de autor şi drepturile conexe
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta ? dannyelrus dannyelrus Buna ziua. Sunt inca nelamurit asupra unui singur aspect. Am avut PFA cu norma de venit ( pana anul acesta ) si eram si angajat ca salariat .Am avut sa zicem ... (vezi toată discuția)
Cine plateste impozitul si contributiile pentru pfa smeagull smeagull Buna ziua, Sunt societate comerciala, si am un contract cu o PFA - expert tehnic, pentru realizarea unei lucrari (una singura). Este exclus sa fie ... (vezi toată discuția)
Activitate profesionala spiridus7 spiridus7 Activitatea desfasurata de un PFA poate fi considerata activitate profesionala in contextul in care pentru infiintarea acelui PFA a fost nevoie de o diploma de ... (vezi toată discuția)