avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionare invaliditate gr. III
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionare invaliditate gr. III

Am o salariata care pe 18.02.2011 are 183 zile de concediu medical, iar pe 01.02.2011 a primit decizia de pensionare (gr. III) si-mi spune ca-i trebuie carnetul de munca, in original.
Cu ce data ii incetez contractul de munca si in ce baza, a deciziei de pensionare, mai trebuie sa faca salariata o cerere, avand in vedere ca se pensioneaza gr. III?
Carnetul de munca il inchid cu 01.01.2011, cu art. 298, al.3, codul muncii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 17 Februarie 2011
La data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, contractul individual de munca al acestuia inceteaza de drept.
Pentru a evita situatiile conflictuale este de preferat ca decizia de pensionare sa fie comunicata deopotriva angajatului si angajatorului.
Salariatul pensionat pentru limita de varsta sau pentru invaliditate de gradul III, isi poate continua raporturile de munca si dupa comunicarea deciziei de pensionare, dar pentru acest lucru este necesara incheierea unui nou contract individual de munca.
[ link extern ]

Art.56 lit.d codul muncii.
Da, carnetul de munca se inchide la 01.01.2011 cu inregistrarile aferente abrogarii Decretului nr.92/1976.

Decizia de incetare a c.i.m. o puteti face cu data de 01.02.2011 - data comunicarii deciziei de pensionare .. temeiul fiind art.56 lit.d C.mun.
Si daca ii incetez cim incepand din data de 01.02.2011, ce se intampla cu certificatul de concediu medical valabil pana la data de 18.02.2011, pe care mi l-a comunicat inaintea deciziei de pensionare?
Carnetul de munca se inchide conf.art.298(3) -Codul Muncii cu abrogarea decretului92/1976,incepand cu data de 01.01.2011,iar dupa ce obtineti viza ITM-ului la care sunteti arondata il putei inmana salariatei.In ceea ce priveste decizia de pensie invaliditate gr.3(parerea mea),avand in vedere ca salariata are drept de munca cu 1/2 norma,as obtine de la ea o declaratie in care dumneaei renunta la acest drept(sa nu spuna dupa aceea ca nu a stiut),iar decizia incetarii raporturilor de munca se face in baza art.56(d)- C.Muncii,de la data comunicarii deciziei de pensionare.Deci faceti abstractie de acele concedii medicale din februarie.
alina.pene@rai-ria.ro a scris:

Si daca ii incetez cim incepand din data de 01.02.2011, ce se intampla cu certificatul de concediu medical valabil pana la data de 18.02.2011, pe care mi l-a comunicat inaintea deciziei de pensionare?


Ar mai exista varianta ca sa-i platiti concediu medical pana la data de 18.02.2011 si apoi sa-i incetati raportul de munca in baza art.56 lit.d C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare in urma invaliditatii mirabela_viorela mirabela_viorela Buna ziua, Am si eu nevoie de un sfat din partea voastra pentru ca nu m-am mai lovit de o astfel de situatie si nu stiu exact pasii de urmat, si anume: Un ... (vezi toată discuția)
Decizie medicala asupra capacitatii de munca Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,poate sa ma ajute cineva in legatura cu o persoana ce a iesit la pensie de boala gradul III.Deci,salariatul firmei mi-a adus decizia de pensionare pe ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gradul iii stromelectro stromelectro Un salariat are decizia de pensionare , gradul III de invaliditate 1.In cazul in care el vrea sa lucreze cele 4 ore pe zi, firma este obligata sa-l pastreze? ... (vezi toată discuția)