avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Un pensionar isi poate pierde dreptul la asigurare de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Un pensionar isi poate pierde dreptul la asigurare de sanatate datorita faptului ca a fost actionar la o societate comerciala unde a detinut un procent de 5%?

In fapt este vorba de mama mea care a avut surprinderea de a fi refuzata de medicul de familie ptr consultatie pe motiv ca nu a platit asigurarea de sanatate datorata in calitate de actionar al unei societati comerciale .I s-a sugerat de catre medic sa mearga la Casa de Asigurari de Sanatate pentru a lamuri situatia .Ajungand acolo functionara i-a spus raspicat ca este obligata sa plateasca contributia de asigurari de sanatate pe toata perioada cat a fost actionara a acestei societati ,ea avand un procent de 5% iar aceasta societate este lichidata de la inceputul anului 2011 .Mentionez ca mama mea este pensionara din anul 2001 pentru limita de varsta ea beneficiind automat de asigurari de sanatate in calitate de pensionara.Va multumesc si astept un raspuns cat mai urgent .
Cel mai recent răspuns: popescu violeta , utilizator 21:30, 24 Februarie 2011
trebuie revazut daca in perioada cat a fost actionara a avut CMC,pensie sau alt tip de contract prin care platea casss .daca exista o perioada neacoperita probabil ca datoreaza bani .
Va multumesc pentru raspuns dar din 2001 si pana in prezent ea este pensionara si in toata aceasta perioada ea nu a avut decat pensia si nimic altceva ,nu a avut contract de munca si nici un altfel de contract .In ultimile luni i s-a oprit din pensie contributia pentru asigurari de sanatate cum de altfel s-a oprit la toti pensionarii
Atunci solicitarea medicului de familie este nefondata si neintemeiata. Pensionarii sunt asigurati in conditiile Legii nr. 95/2006:

"ART. 213
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
..............
h) pensionarii, pentru veniturile din pensii până la limita supusă impozitului pe venit;"

Am studiat recent legea si nicaieri nu se prevede obligatia ca pers. aflate in situatia mamei Dvs. sa li se opreasca cass-ul atat din pensie, cat si din alta sursa (cum ar fi veniturile obtinute din dividende) in masura in care au calitatea de actionar/asociat.
Stiu clar ca avea obligatia de a plati cass-ul lunar, in cota de...., doar daca avea calitatea de asociat sau actionar intr-o firma, intrucat se presupune ca obtinea venituri din dividende (chiar daca ea poate fizic nu le-a incasat niciodata). Dar atata timp cat i s-a retinut din pensie si se poate demonstra acest lucru...

Poate este vorba de un interval de timp in care a figurat ca asociat/actionar intr-o soc. si nu a detinut simultan si "calitatea" de pensionar. Trebuie verficat.

Daca sunteti interesat, am initiat aici o discutie asemanatoare la topicul "sanatatea: obligatorie?!"; ma confrunt cu o situatie si mai ingrozitoare!

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
babysee, utilizator
Va multumesc pentru raspuns .Mi-ati fost de mare ajutor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator firma pensionar - dari la stat otilia2009 otilia2009 Buna ziua, Va adresez o intrebare deoarece nu am primit absolut deloc un raspusn concret din partea autoritatiilor. Sunt adminitrator de societate ... (vezi toată discuția)
Actionar dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a primit un leu dividende in viata lui byrev byrev Dupa marea teapa a privatizarilor in masa, bunica mea a devenit actionar la Dacia, actiuni care ulterior au fost \\\\"diluate\\\\" prin matrapazlacuri ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate ika ika Sunt actionar al unui SIF in urma \\"cuponiadei\\".In anul 2012 aceasta societate nu a, acordat dividente, Casa judeteana de sanatate nu vrea sa imi elibereze ... (vezi toată discuția)