avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie asigurari de sanatate

Sunt actionar al unui SIF in urma "cuponiadei".In anul 2012 aceasta societate nu a, acordat dividente, Casa judeteana de sanatate nu vrea sa imi elibereze adeverinta de coasigurat pentru ca am realizat venituri din dividente,dar imi trimite si o decizie care reprezinta titlu de creanta.Cum pot obtine adeverinta de coasigurat si sa scap de creanta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ika , utilizator 16:08, 27 Noiembrie 2013
De ce sa va elibereze dvs o adeverinta, atata timp cat aveti calitatea de co-asigurat? Nu este mai bine si legal sa elibereze adeverinta asiguratului sau, adica platitorului serviciului asigurat? Asta daca respective persoana este pensioner, intrucat daca este salariat aceasta adeverinta o elibereaza angajatorul asiguratului. Din adeverinta respective (care are format tipizat) va reiesi clar ca dvs aveti calitatea de co-asigurat!
Pentru lamuriri suplimentare: sotia este pensionara, iar eu nu sunt salariat, somer, pensionar, nu am contract cu cass pentru plata asigurarilor de sanatate ,nu realizez nici un fel de venituri din nici o alta activitate. Pentru a beneficia de asistenta medicala , trebuie sa prezint adeverinta de coasigurat eliberata de CASS .Am prezentat declaratia notariala in care sotia isi da acordul de a beneficia de asigurarea ei de sanatate, dar CASS ma oblig sa platesc o suma de 593 lei, pentru 0 lei primiti ca dividentein anul 2012.Societatea de investitii a facut public ca in anul 2012 nu adistribuit dividente.
Casa de Sanatate nu va oblige sa platiti contributia din dividendele anului 2012, ci va cere sa platiti contributia obligatory pentru a beneficia de servicii medicale. Din situatia expusa abia acum in mod complet, dar si din dispozitiile legale referitoare la asigurarile de sanatate, se desprinde faptul ca sotul care nu este angajat si nici somer, al unui pensioner, nu beneficiaza de calitatea de co-asigurat, el trebuind sa incheie asigurarea in numele sau propriu.....Deci acesta este motivul pentru care nu vi se elibereaza adeverinta solicitata, adica lipsa calitatii de asigurat!
Sunt totusi nedumerit ca in anul 2012 , am beneficiat de co-asigurare. in anul 2011 am primit 80 lei ca dividente si am platit in 2012 pentru a beneficia de co-asigurare 549 lei,suma impusa de cass.In anul 2012 societatea de investitii a declarat oficial ca nu a platit niciunui actionar dividente ,dar mie casa de sanatate imi impune in anul 2013 plata sumei de 593 lei pentru a-mi elibera adeverinta de co-asgurat, sustinind ca figurez cu venituri provenite din dividentele anului 2012.
Cum sa actionez sa demonstrez ca eu nu am primit dividente in anul 2012, sa scap de creanta la care se adauga penalitati si dobinzi si sa obtin adeverinta de co-asigurat?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinti luati in intretinere carabusdemai carabusdemai buna ziua! va rog daca se poate sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: eu sunt salariat iar mama mea este casnica, tata pensionar. as vrea sa o iau pe mama ... (vezi toată discuția)
Scutire cas unouno unouno Buna ziua. V-as ruga sa ma ajutati daca se poate. Am 61 de ani fara servici,fara nici un venit.Sotia are pensie de boala sub 400 lei.Eu pot cumva beneficia de ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala pentru rude care nu lucreaza spring1 spring1 Bua ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii, daca aveti idee Mama mea este casnica. In prezent ii platesc eu contributia CAS (direct la ... (vezi toată discuția)