avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate cult biserica (taxe, salarii clerici)
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

cult biserica (taxe, salarii clerici)

e taxa legala plata cultului la biserica sau nu?
sunt obligat sa platesc cultul la biserica? sau e doar o "plata benevola"?
exista legi care ma obliga la asa ceva?
intreb ca mi-a zis cineva ca popa nu a vrut sa-l casatoreasca la biserica pina nu a platit pe nu stiu cati ani in urma acest cult? Era mutat de 5 ani in localitate si nu a avut treaba pina atunci cu biserica
Cel mai recent răspuns: Muresan Felicia , utilizator 20:33, 16 Octombrie 2011
deci sunt obligati sa oficieze cununii sau botezuri indiferent daca se plateste cultul sau nu!
idee e cum poti sa-i obligi?
:O
andymaurul a scris:

Daca din acest an platesc vrajitoarele(!!!!!) cultele de ce nu ar plati?

Pentru domnul atticus


Cand am afirmat ca preotii sunt platiti ,m-am referit la ortodocsi si catolici,deoarece majoritatea populatiei romanesti este otodoxa sau catolica,celelalte culte fiind minoritare.Preotii nu exista in cadrul acestor culte,acestia fiind predicatori,pastori,etc.Preotii ortodocsi si catolici sunt salariatii statului.


"In Romania exista circa 15.000 de preoti ortodocsi. Statul sustine financiar in proportie de 60% salariile de baza pe care le castiga personalul clerical, procentajul ajungand pana la 80% in cazul preotilor din parohiile sarace, precum cele din Delta Dunarii sau din zona de mijloc a Moldovei (...)"
Mai sunt si protestanti (reformati, evanghelici, unitarieni, etc...) si multe alte culte religioase unde slujbele se oficiaza de catre PREOTI.
annajanette a scris, in topic nou, pe care l-am sters:

cat o avea un preot salariul sunt foarte curioasa...
Salariul...foarte mic...sunt asimilati bugetarilor...dar se spune ca preotul traieste si din ce se aduce la ..altar!

Daca sunt asimilati bugetarilor,cu salariul mic,cum de-si permit masini de ultima generatie,vile de 20 de camere(pe langa casa parohiala) si cand un amarat apeleaza pentru un botez,nunta sau cununie,ii spune in fata suma XXL?Culmea e ,ca pentru plata cultului,elibereaza chitanta,dar pentru restul NU.Ai zice ca printre ortodoxi nu se naste,nu se casatoreste si nici nu moare nimeni.
Cunosc cazuri in care pentru a oficia o casatorie,un preot a cerut cuplurilor ,plata cultului pe ultimii 10 ani,pentru ca cel care strangea banii(casierul)a fugit cu banii si caietul de evidenta si oamenii au fost buni de plata.daca nu au mai avut chitantele.

Intrebarea ramane aceiasi:Cum ar putea fi obligati sa-si faca meseria (de bugetari)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din punct de vedere legal e obligatorie plata contribuției la biserică? Bianca Vlasin Bianca Vlasin Bună ziua, va rog sa îmi spuneți. .....dpdv legal e obligatorie plata contributiei la biserica? Nu de alta, dar avem copil mic, cheltuieli multe, iar un ... (vezi toată discuția)
Renuntare la crestinism naten naten Exista pasi legali care pot fi facuti pentru a renunta la crestinism? Am contactat parohia si au zis ca nu trebuie facut nimic special, dar nu mi se pare ok ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire - plata legala clopotar budemircea budemircea sunt preot greco-catolic, in parohia pe care o administrez nu exista clopotar, avem clopote electronice si sunt puse in functiune de catre mine. avem ... (vezi toată discuția)