avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Rectificare act vanzare-cumparare (avc)
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Rectificare act vanzare-cumparare (avc)

Prezentare pe scurt a situatiei: in 2005 am cumparat o casa prin credit bancar. Toate actele necesare efectuarii tranzactiei s-au aflat la banca si propietar, iar dupa obtinerea ok din partea bancii am incheiat antecontractul si ulterior contractul de vc la notarul impus de banca. Anul acesta (2008) am constatat ca inscrisul respectiv (avc) este incomplet din punct de vedere constructie si anume este trecut numai corpul C1, respectiv casa cu o amprenta la sol de 105.5mp, fara a fi trecute corpurile C2, terasa=56.5mp si corpul C3, garajul-28.5mp, cu un total normal de 190.5mp. In extrasul de carte funciara din 2005, pe care notarul l-a scos de la biroul de carte funciara, scrie foarte clar in rubrica suprafete:construit 190.5mp. Am facut cerere de rectificare catre acelasi notar si am primit un raspuns care m-a pus pe ganduri:
1. sa prezint autorizatia de constructie in original
2. sa fac cerere de modificare carte funciara in care sa se specifice existenta c1, c2, c3
3. sa prezint acordul vinzatorilor "in forma autentica"
INTREBARI
1. de ce trebuie acelasi notar?, pentru ca art 53 nu specifica lucrul acesta
2. sunt propietar pe toata constructia, conform extrasului de carte funciara sau numai pe c1 asa cum este in acv? (mentionez ca din c1 se trece in c2 si apoi in c3)
3. acv este legal sau nu avand in vedere solicitarea autorizatiei de constructie? nu trebuia sa verifice notarul toate actele inainte de incheiere? (mentionez ca am autoriz de construct dar nu vad necesar sa o prezint atat timp cat este trecuta in cartea funciara)
4.ce implicatie are banca? ea trebuie sa ma sprijine sau sa efectueze demersuri catre notar? avand in vedere ca notarul a fost impus de banca, actele originale sunt la banca, pentru ca este ipotecata constructia, (mentionez ca am facut adresa de prezentare situatie si catre banca)
5.exprimarea , din punct de vedere juridic "in forma autentica" este corecta? pentru ca nu am gasit-o pe nicaieri.
6.se poate rectifica acv fara forma autentica bazandu-ma tot pe art 53 "Acordul partilor se prezuma daca, fiind legal citate, nu-si manifesta opunerea", avand in vedere ca vanzatorii au fost si sunt stabiliti in Germania.
7.nu se poate efectua rectificare fara atata tevatura cind notarul este cel care a gresit? suplimentar fata de am spus mai sus am constatat ca si suprafata la etajul 1 a fost gresit trecuta si anume: "etaj ....cu o suprafat utila= 70mp si balcoane ......cu o suprafat utila =90mp" ceea ce rezulta ca tot etajul are 160mp cand in realitate are 90, ceea ce dovedeste ca nu a stiut sa citeasca planul de amplasament, memoriu justificati de intabulare, etc.
8. cine suporta cheltuiele de rectificare? daca se mai percep

Repet, cand am semnat acv nu am detinut nici un document , avand totala incredere in juristii bancii, ( ma refer ca puteau sa constate inca de la antecontract ca este gresit si incomplet) si in notar. Spun asta nu ca scuza pentru mine ci faptul ca platesti o caruta de bani unor incompetenti, dar de suportat consecintele le suporti tot tu.
Va multumesc si astept niste raspunsuri, nu ca o consultanta ci ca sa ma verific pe mine daca m-am cretinizat sau nu.
Cel mai recent răspuns: geasiemi06 , utilizator 11:43, 5 Iunie 2008
Stimate domn, in primul rand trebuie sa verificati daca in cartea funciara a imobilului sunteti sau nu unicul proprietar al terenului si a tuturor constructiilor de pe acesta: este putin probabil ca juristii bancii sa fi avizat in caz contrar acordarea creditului.
E adevarat ca in contractele de vanzare-cumparare se pot strecura erori materiale, sau se pot face omisiuni, insa acestea se pot indrepta la acelasi notar prin incheiere.
Nu se intelege la ce art. 53 va referiti.
Ar fi mai bine pentru dvs. sa incercati sa discutati personal cu notarul care a perfectat actul: sa stiti ca in CVC nu se poate trece la obiect altceva decat ceea ce scrie in extrasul de CF: deci in contract trebuia sa scrie doar constructii in suprafata de 190,5 mp ca in extras.
Cel putin un exemplar din contractul de vanzare si din cel de ipoteca trebuie sa aveti si dvs., comparati in cel de ipoteca descrierea imobilului cu cea din contractul de cumparare si cu cea din extrasul CF de dinainte de cumparare.
In definitiv, conteaza doar ce scrie actualmente in cartea funciara - obtineti un extras de CF de informare si reveniti.
Dna Consilier, multumesc in primul rand pentru ca mi-ati raspuns la topic
1. da sunt unicul propietar conform extrasului de carte funciara, cu numar cadastral cu tot
2. corect, pe juristii bancii nu i-a interesat decat legalitatea acordarii creditului nu si forma antecontractului si a cvc (din explicatiile lor) ceea ce mi se pare absurd, pentru ca ipoteca este pusa numai pe o parte din constructie ori ei au dat girul pentru tot.
3.asa cum am mentionat in primul topic solicitarile, cu autorizatia de conctrucutie, ......,.sunt facute de acelasi notar dupa discutii si argumentare si nedumerirea mea este de ce a cerut asa ceva cind inca de la inceput a avut (si le mai are) toate actele.
4. art 53 din Legea nr. 36 din 12/05/1995, a notarilor publici
5. multumesc frumos si eu am spus acelasi lucru, trebuia sa scrie exact ca in extras cf
6. tot ce am detailat este din comparatia cvc cu extrasul de cf , si documentatia de intabulare. Nu stiu la ce contract de ipoteca faceti referire, nu am, tot ce am referitor la ipoteca scrie in cvc ca banca mi-a dat o suma de bani iar in incheierea de intabulare scrie ca teren plus constructie este ipotecata
7 din ultima fraza ce se inteleg ca nu trebuie sa ma mai agit pentru ca daca in cf este corect, cvc are mai putina importanta. Atunci de ce l-am mai platit? sau v-ati gandit ca daca vreau sa vand se va intocmi un alt cvc care va fi corect conform cf?
1. nu va mai agitati, actionati cu calm si in limita interesului;
2.i-a interesat si legalitatea dobandirii imobilului, dar daca in cvc scrie, de ex, ca se vinde intregul drept de proprietate asupra imobilului inscris in CF nr X sub nr. cadastral y, imobil constand in teren in suprafata de z mp cu constructii de 100,5 mp - si de fapt sunt 190,5 mp, tot este in regula, fiind doar o eroare materiala care v-am spus ca se poate indrepta, spre linistea dvs.
6. probabil nu aveti dvs. un exemplar din contr. de ipoteca, cu exceptia cazului cand ati luat creditul de la CEC, unde prin acelasi inscris se face si cumparare si ipotecare.Solicitati bancii un exemplar.
7.ati platit contractul ca sa cumparati, ati cumparat, nu va contesta nimeni nimicB-)
Va citez:
Am facut cerere de rectificare catre acelasi notar si am primit un raspuns care m-a pus pe ganduri:
1. sa prezint autorizatia de constructie in original
2. sa fac cerere de modificare carte funciara in care sa se specifice existenta c1, c2, c3
3. sa prezint acordul vinzatorilor "in forma autentica"

Inteleg din ce v-a spus notarul ca in Cf nu apare detaliata suprafata construita in 3 corpuri, asa cum stiti dvs. ca exista - este trecuta doar suprafata totala construita. Da, pentru modificarea descrierii imobilului ( 3 corpuri in loc de 1) trebuie autorizatia de constructie.
Nu asta trebuie sa cereti dvs, ci rectificarea erorii materiale strecurate in contract in sensul ca suprafata constructiilor este de 190,5 mp, conform extrasului de autentificare de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, si nu de 105,5 mp, cum eronat a fost mentionat in contractul de vanzare-cumparare.
Incercati sa formulati in felul acesta cererea de indreptare a erorii materiale. Spuneti-i notarului ca veti sesiza Camera Notarilor cu privire la acest caz daca nu se rectifica in timp cat mai scurt eroarea care ii este imputabila.
NU ar trebui sa va mai taxeze cu nimic.:)

Multumesc mult, pentru raspunsurile dvs. Am sa solicit bancii un exemplar ci. si am sa reformulez cererea (a treia) catre notar cu rectificarea suprafetei totale de 190.5 conform ecf.
buna,sotul este mostenitorul jumatatii de apartament,iar soacra pe cealalta parte,zilele astea se va finaliza intregul contract,vreau sa stiu daca nu voi fi trecuta in acte de catre sotul meu am drepuri egale ca si el,actul se face de vanzare cumparare fara clauza si le vom duce la banca pentru credit ipotecar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri cu privire la un extras de carte funciara, intabulare drept de proprietate absent pentru unele corpuri de cladire luciantiseanu luciantiseanu Buna ziua! Continuand aventura mea in incercarea de a-mi cumpara o casa (am mai postat o intrebare pe acest subiect), impreuna cu banca am descoperit o noua ... (vezi toată discuția)
Greseala notariala la un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager test_testare test_testare Buna ziua. Am cumparat un teren (y1 m.p)cu casa si anexe printr-un act de vanzare cumparare cu uzufruct de la parintii mei In planul imobilului este trecut ... (vezi toată discuția)
Inscriere hotarire judecatoreasca in cf si intabulare conform hotariri judecatoresti respective Gigi_78 Gigi_78 Exista o hotarire judecatoreasca in ce priveste o proprietate imobiliara, in urma unei revendicari imobiliare, a parintilor catre mine, print-un contract de ... (vezi toată discuția)