avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neclaritati asupra unei solutii data de intanta fond
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neclaritati asupra unei solutii data de intanta fond

Va salut,
Intr-un dosar in care am calitatea de parat,instanta a pronuntat solutia admitand in parte cererea reclamantului.Astfel,din suma pe care reclamantul o solicitase cu titlul de pretentii,instanta i-a acordat un sfert.Reclamantul a timbrat bineinteles la valoarea solicitata.Cum se va calcula de catre instanta cat revine de platit fiecarei parti din proces din taxa de timbru?Banuiesc ca din moment ce a fost admis numai un sfert din totalul cerut de reclamant,eu voi avea de platit taxa de timbru proportional cu acest sfert,restul ramanand in sarcina reclamantului,care nu o va putea recupera la randul sau,intrucat a cazut intrucatva in pretentii(nu i s-a acordat suma solicitata,ci un sfert din aceasta)
De asemenea,in hotarare nu se face vorbire despre cheltuielile de judecata solicitate de reclamanti,desi in mod normal se stabileste si asupra acestui aspect de catre instanta.Precizez ca hotrarea a fost pronuntata recent si inca nu a fost redactata(am citit on-line sinteza hotararii,care nu a fost inca motivata)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:20, 21 Aprilie 2011
Instanta se pronunta doar asupra a ceea ce s-a cerut. Nici macar asupra cheltuielilor de judecata nu se pronunta din oficiu.

Desigur, daca reclamantul a cerut obligarea la plata cheltuielilor de judecata, are posibilitatea sa se indrepte impotriva hotararii daca instanta nu a statuat si asupra acestui capat de cerere. Veti fi obligat la plata cheltuielilor in raport de admiterea in parte a cererii reclamantului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire asupra probei cu expertiza tehnica incuviintata de instanta Artigas Artigas Va salut, Intr-un dosar in care am calitatea de parat,instanta a incuviintat reclamantilor proba cu expertiza tehnica.Expertul si-a depus lucrarea, dar ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata cerute pe cale separata ContSters22096 ContSters22096 daca in cadrul unui proces nu au fost cerute cheltuieli de judecata de catre partea care a castigat, acestea pot fi cerute pe cale separata? instantele admit ... (vezi toată discuția)
Anulare actiune: ce se intampla cu chemarea in garantie? smeagull smeagull Buna ziua. Reprezint parata intr-o actiune in pretentii. Prin intampinare am chemat in garantie un tert. Am timbrat chemarea in garantie pentru primul ... (vezi toată discuția)