avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor material in cazul decesului bunicii.....se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor material in cazul decesului bunicii.....se acorda????

Conform contractului colectiv de munca al companiei la care sunt salariata nu se acorda ajutor material decat in cazul decesului parintilor, fratilor, socrilor, copiilor.
Am o nelamurire...bunica a fost persoana care m-a crescut, parintii mei avand fiecare alta familie. Am avut cu dumneai un contract de intretinere in care se stipuleaza clar ca eu ii suport cheltuielile in caz de deces conform datinilor, deci o aveam in intretinere. Pentru ca pensia dansei era de 455 ron nu am avut-o la deducerea personala. M-ar interesa daca stie cineva o portita prin care as putea solicita acest ajutor material unitatii la care sunt salariata. Extras din CCM al companiei ''Art. 85 În afara ajutoarelor prevăzute de lege la care au dreptul, salariaţii vor beneficia de următoarele ajutoare a. în caz de deces al salariatului angajatorul va acorda 3 (trei) salarii de bază al celui în cauză, însemn religios, sicriu şi transport decedat;
b. dacă decesul salariatului a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legatură cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de 4 (patru) salarii de bază al celui în cauză, însemn religios, sicriu şi transport decedat;
c. în caz de deces al soţului/soţiei, copil, părinţi, frate/soră, socru/soacră, angajatorul va acorda un salariu mediu pe unitate realizat la luna anterioară, însemn religios, sicriu şi transport decedat. Dacă ambii soţi sunt salariaţi ai unităţii, se acordă un singur ajutor;''
Precizez ca am facut si o declaratie la notar pe propria raspundere ca o aveam in intretinere si am depus si o copie de pe contractul de intretinere mai sus amintit insa mi s-a comunicat ca nu ma incadrez in prevederile art.85, mai sus redactat.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:41, 9 Mai 2011
daca va raspuns in scris, puteti contesta in instanta
Compania dvs. are un ccm care a fost negociat cu salariatii...daca acolo sunt expres si limitativ enumerate categoriile de rude pentru care se acorda acest ajutor iar bunicii nu se incadreaza acolo... asta e. Parerea mea este ca nu aveti cum sa castigati nici la instanta, daca pe hartie scrie una si dvs. cereti alta (chiar daca aveati contract de intretinere cu bunica). Daca bunica a fost pensionara, puteti ridica ajutorul prevazut de lege de la casa de pensii (putin peste 2000 RON).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe companie pentru mamici talidae2000 talidae2000 Buna seara, imi puteti spune daca exista stipulat pe undeva ca angajatorul \\"ofera\\" viitoarei mamici un salariu mediu pe companie? M-am uitat acum in ... (vezi toată discuția)
Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru salariatii care au suferit un deces in familie(ruda de gr.1) si contractul colectiv de munca nu prevede ajutor in sitatii de genul acesta gabiraco gabiraco Mi-a murit o ruda de gr.1(mama), iar la firma la care lucrez , in contractul colectiv de munca este stipulat ca nu se ofera nici un fel de ajutor(material) ... (vezi toată discuția)