avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conventia de la Haga, copil minor cu cetatenie romana.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conventia de la Haga, copil minor cu cetatenie romana.

Sunt casatorit cu o femeie africana, avem impreuna un baiat in varsta de aproape 6 ani. Copilul are cetatenie romana dobandita la nastere si cetatenie portugheza prin naturalizare deoarece s-a nascut in Portugalia unde am si trait impreuna pana in 2009 cand am decis sa ne mutam in Suedia.
Suntem intr-o situatie foarte dificila si eu as dori sa ma mut cu copilul in Romania dar sotia mea refuza.
Daca vin cu fiul meu in tara si decid sa raman acolo se poate invoca conventia de la Haga si pot fi obligat sa duc copilul inapoi in Suedia?
In Suedia am trait doar doi ani si copilul ar fi traumatizat daca ar trebui sa se intoarca deoarece mama lui nu are o locuinta, castiga putin si este si intr-o stare de depresie de cateva luni.
Cat timp ar putea dura procesul in Romania?
Ce sanse as avea sa am castig de cauza si sa pot ramane cu fiul meu in Romania?
Cel mai recent răspuns: Bogdan Milentin , utilizator 17:57, 19 Mai 2011
In urma cu cateva luni cu ocazia unei vizite in Portugalia, sotia mea a dat o declaratie la serviciile sociale portugheze pt a sista alocatia copilului pe care inca o primea in cont. Motivul invocat de ea a fost ca se va muta cu copilul sa traiasca in Angola.
Deci este declaratia ei in fata autoritatilor portugheze, semnata de ea.
Deci pe de/o parte este o declaratie mincinoasa pt ca noi suntem in Suedia de doi ani iar pe de alta sunt adevaratele ei intentii de a se muta cu fiul meu in Angola.
Acest lucru nu poate fi considerat "o situatie intolerabila" pt copil ?
Iar faptul ca mama lui intentioneaza sa se mute intr-o tara africana de lumea a treia, cu multe pericole, violenta, etc, nu poate fi considerat "o situatie traumatizanta pt copil" ?

Pe aceste doua considerente tribunalul de minori si familie din Bucuresti nu ar putea decide in favoarea mea, adica sa hotarasca sa nu ma oblige sa duc copilul inapoi in Suedia la mama lui, tocmai din aceste doua motive care sunt doua dintre exceptiile Conventiei de la Haga ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si custodia unui minor cu cetatenie multipla in romania Bogdan Milentin Bogdan Milentin Buna ziua, sunt intr-o situatie foarte delicata si complicata in acelasi timp si am nevoie mare de sfatul unui avocat. Sunt cetatean roman si sunt casatorit ... (vezi toată discuția)
Mama pleaca cu copilul in africa de sud cu sentinta definitiva si irevocabila si contesta dreptul de vizita al tatalui simona nicoleta simona nicoleta buna ziua!ma numesc marius b .in anul 2001 m am casatorit in ambasada romana din lisabona,portugalia .din aceasta casatorie am un baiat.in anul 2003,de comun ... (vezi toată discuția)
Ramanere cu copil minor in tara poate fi considerata rapire ? florinmantescu florinmantescu Buna seara, Situatia: parinti casatoriti, copil de 6 ani, locuiesc in Suedia cu permise de rezidenta. Toti trei au cetatenia romana. La un moment dat tatal ... (vezi toată discuția)