avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CUMPARARE IMOBIL CETATEAN STRAIN
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CUMPARARE IMOBIL CETATEAN STRAIN

Buna ziua tuturor! O sa incep direct prin a-mi prezenta problema:
Sunt casatorita cu un cetatean italian. Dupa incheierea casatoriei,care s-a desfasurat in Romania,am incheiat un act notarial in Italia prin care cerem separarea de bunuri. Deci fiecare are drepturi si responsabilitati 100%asupra lucrurilor achizitionate,fara ca celalalt sa pretinda ceva(cu alte cuvinte fiecare cu ce-i a lui)
Eu in Romania am avut probleme acum mult timp cu banca,in urma acestor probleme am fost executata din casa,acea casa cumparand-o cu ajutorul unui credit imobiliar.
Sotul meu vrea sa achizitioneze un imobil in Romania,dar in urma certificatului de casatorie si a legilor romanesti eu voi figura ca si coproprietar,lucru pe care noi nu il vrem. E posibil ca in baza acelui act notarial semnat in Italia (care spune deasemenea ca ne supunem legilor italiene,indiferent de tara unde vom locui ) se poata fi doar el proprietarul acestui imobil?
E foarte important pentru noi sa stim exact daca se poate sau nu.
Avocata mea mi-a spus ca se va putea face de la 1 octombrie,cand va intra in vigoare noul cod al familiei si va fi modificata si legea proprietatii,dar am vrea sa putem cumpara la inceputul lui septembrie.
Nu se ia in calcul faptul ca el este oricum cetatean strain? Toti acei cetateni straini care sunt casatoriti si au anumite activitati in Romania au nevoie de procuri din partea sotiilor sau de prezenta lor la semnarea fiecarui act in parte?
VA MULTUMESC!
NICOLE.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:16, 21 August 2011
La achizitionarea imobilelor de catre cetateni straini, este aplicabila legea statului unde se afla situat imobilul. Asadar, e mai bine sa asteptati intrarea in vigoare a noului cod civil din Romania.
in prezent codul familiei prevede expres ca bunurile cumparate in timpul casatoriei sunt bunuri comune. nu va puteti prevala de acea intelegere scrisa din italia intrucat nu produce niciun efect juridic aici.
Este recomandat sa asteptati pana in octombrie. Daca il veti cumpara imobilul in septembrie veti putea ca incepand cu luna octombrie sa incheiati o conventie matrimoniala cu privire la separatia de bunuri (echivalentul celui italian). Este important sa transcrieti casatoria in Romania.

Adica dupa ce cumparati apartamentul, incepand cu 1 octombrie mergeti la un notar public si incheiati acordul de partaj al bunurilor.


Partajul bunurilor
comune n timpul
regimului
comunitii
Art.373 – (1) n timpul regimului comunitii, bunurile comune pot fi
mprite, n tot sau n parte, prin bun nvoial ori pe cale
judectoreasc.
(2) Prevederile art.372 alin.(2) se aplic n mod corespunztor.
(3) Bunurile atribuite fiecrui so prin partaj devin bunuri proprii, iar
bunurile nemprite rmn bunuri comune.
(4) Regimul comunitii nu nceteaz dect n condiiile legii, chiar
dac toate bunurile comune au fost mprite potrivit acestui articol


De mentionat ca cetatenii Uniunii Europene nu pot detine in proprietate terenuri pe teritoriul Romniei pana la 1 ianuarie 2012.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in strainatate (italia) cojocaru_d35 cojocaru_d35 Buna ziua ! Sant casatorita in strainatate,Italia ,cu un cetatean italian si as vrea sa stiu daca certificatul de casatorie trebuie inregistrat obligatoriu si ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil pe teritoriul romaniei ally1989 ally1989 Buna ziua. Mama mea,recasatorita In Italia cu un cetatean italian prin \"separazione dei beni\", avand si dubla cetatenie doreste sa cumpere un imobil pe ... (vezi toată discuția)
Casatoria in italia YoanaOL YoanaOL buna ziua eu m-am casatorin civil in italia si nu am inregistrat casatoria la ambasada romaniei.Deja au trecut mai mult de 6 luni. Pot sa merg sa imi traduc ... (vezi toată discuția)