avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Condamnarea persoanei in lipsa cadavrului.Presupusul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Condamnarea persoanei in lipsa cadavrului.Presupusul faptuitor ar putea fi condamnat penal?

Problematica condamnarii penale a unei persoane ,, presupus vinovata? de un omor in lipsa existentei unui cadavru si a existentei unei certitudini de deces constat prin mijloace tehnico-stiintifice de Institutul National de Medicina Legala constituie o problema care ar trebui sa atraga un semnal de alarma in lumea dreptului din Romania.
De curand, am auzit tot felul de declaratii facute din partea unor domni politisti care sustin ca in mod sigur X este vinovat de omor.
Ceea ce a declansat aceasta reactie a fost declararea mortii Y, printr-o hotarare judecatoreasca civila.

In aceste conditii, se ridica o intrebare : Simplul fapt ca o instanta civila a pronuntat o declaratie a mortii ar fi suficient pentru a acoperi in cadrul procesului penal lipsa cadavarului?
Dupa parerea mea, in lipsa cadavrului nu se poate stii cu certitudine in materie penala daca decesul este real intrucat persoana poate sa fie in viata din punct de vedere fizic.
Stabilirea mortii unei persoane printr-o hotarare judecatoreasca civila nu inseamna practic nimic sub aspectul implicatiilor penale.
Ratiunea declararii judecatoresti a mortii unei persoane vizeaza in primul rand efecte juridice in domeniul dreptului civil.Dupa declararea judecatoreasca a mortii unei persoane printr-o hotarare judecatoreasca de condamnare incepe sa curga termenul de optiune succesorala a mostenitorilor, sub acest aspect hotararea judecatoreasca civila pronuntata avand un rol deosebit, pentru mostenitori neexistand, de altfel, alta posibilitate juridica pentru a se putea dezbate procedura succesorala.
In aceste conditii, rolul hotararii judecatoresti civile de declarare a mortii persoanei fiind determinant.
Insa, sub aspectul dreptului penal simpla existenta unei hotarari judecatoresti civile de declarare a mortii persoanei nu poate fi de natura de a stabili cu certitudine existenta decesului unei persoane in sensul ca este decedata din punct de vedere medico-legal.
De asemenea, din punct de vedere procesual penal, lipsa unui raport de expertiza medico-legal, asadar, o constare medico-stiintifica, nu se poate stabili cu certitudine cauza decesului persoanei, daca am admite ca persoana chiar ar fi fost victima unei infractiuni de omor.

In continuarea acestui rationament, vom ajunge la concluzia ca nu se poate stabili cu certitudine daca a fost vorba de un omor cu intentie sau pur si simplu a fost vorba de o ucidere din culpa sau de lovituri cauzatoare de moarte.In aceste conditii, se ridica intrebarea : De ce o persoana sa fie condamnata pentru infractiunea de omor ( adica ucidere cu intentie ) atata timp cat nu exista probe certe cu privire la cauza decesului persoanei?
Pentru ca se presupune fara probe certe ca persoana acuzata ar fi ascuns cadavrul?
Nu ar trebui sa existe probe certe ca s-a ascuns cadavrul?

Este stiut de catre profesionistii in drept penal si criminalisti, ca, din punct de vedere stiintific medico-legal se poate stabili cauza mortii.Presupunand ca s-ar gasi cadavrul ( daca exista ) acest lucru se poate stabili din punct de vedere medico-legal prin mijloace tehnico-stiintifice.
In lipsa unui raport de expertiza medico-legala cu privire la cauza decesului, cat de justa ar putea sa fie incadrarea juridica a faptei pe prevederile art. 175 alin. (1) lit. c din Cod. Pen. daca avem in vedere faptul ca este vorba de un presupus omor a sotiei?
Reinterez insa intrebarea : Este vorba probabilitatea unei infractiuni de omor ( ucidere cu intentie ) sau de o infractiune de ucidere din culpa ( art. 178 C.pen.) ori de infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 183 C. pen., si anume de lovituri cauzatoare de moarte.
Daca vom analiza pedepsele prevazute de lege, vom observa ca diferenta dintre sanctiunile penale care se pot aplica de instanta sunt substantiale.Astfel, pentru infractiunea de omor calificat ( art. 175 C.P) pedeapsa prevazuta de lege este de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, pentru infractiunea de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 alin. (1) C.P., pedeapsa prevazuta de lege este de la 1 la 5 ani, iar pentru infractiunea prevazuta de art. 184 C.P., pedeapsa prevazuta de lege este de la 5 la 15 ani.

In consecinta, daca analizam in esenta sa principiul aflarii adevarului in cadrul procesului penal vom ajunge sa ne intrebam in ce masura s-ar putea respecta in conditiile in care nu se cunoaste cauza decesului si nu se poate face decat in mod prezumtiv existenta decesului, fara a se putea stabili din punct de vedere juridic si din punct de vedere stiintific medico-legal cauza decesului .In alti termeni, in opinia mea, existenta unui deces fara a se stabili cauza nu poate duce in mod automat la condamnarea penala a persoanei acuzate pentru infractiunea de omor ( cu intentie).
Fata de cele sus mentionate, trimiterea in judecata a numitului X acuzat de uciderea cu intentie a sotiei sale Y, in lipsa cadavrului poate genera fie o achitare in Romania, fie o noua condamnare la CEDO a statului roman in cazul in care acesta va fi condamnat fara a exista probe directe.

Fac precizarea, cu titlu exemplificativ, ca mijloace de proba directe in cazul unui omor pot fi declaratiile de martori care au vazut cum acuzatul impusca victima sau cand vede ca infige cutitul in ea intr-o zona vitala ( zona toracica,etc).Chiar daca ulterior cadavrul dispare, exista probe directe si acuzatul poate fi condamnat pe baza de probe certe deoarece avem o ,,prezumtie a existentei infractiunii de omor...cu intentie?.


Mai poate exista si posibilitatea ca, infractiunea de omor sa fi fost savarsita de alta sau alte persoane din diferite motive.
Dupa parerea mea, cert este un lucru.
Daca este vorba de o crima ( omor cu intentie), aceasta s-a facut in mod mafiot si nu putea sa fie implicata o singura persoana.Profesionistii in drept si criminalistii isi pot da seama de acest lucru.Prin urmare, nu poate fi exclusa nici posibilitatea ca adevaratii autori ai faptei sa fie altii si nu X.


In opinia mea, organele de urmarire penala nu ar trebui sa se grabeasca cu trimiterea in judecata a suspectului ( singurul suspect, conform surselor politiei romane exprimate in mod public ieri si astazi ) deoarece,in prezent, se poate ajunge la o solutie de achitare a inculpatului X
Un alt argument ar putea fi si acela ca pana la implinirea termenul de prescriptie a raspunderii penale de 15 ani, in conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) lit. a din Codul penal, se poate gasi si cadavrul sau sa apara persoana in viata...
Si termenul de prescriptie a raspunderii penale poate fi mai mare de 15 ani in caz de omor...astfel ca, timp...este...
Indiferent de ceea ce ar vrea massmedia...autoritatile competente au dreptul...si...obligatia sa disceara si nu sa actioneze intepestiv...



Problematica referitoare la acest caz va avea implicatii deosebit de serioase in lumea juridica din Romania, pentru ca daca se va crea un precedent in care o persoana sa poata fi condamnata in lipsa cadavrului si fara probe directe orice disparitie a unei persoane va putea fi intrumentata si considerata o posibila crima si persoana suspecta sa poata fi condamnata.
Este de remarcat faptul ca, au existat cazuri in care o persoana declarata moarta pe cale judecatoreasca a aparut la un moment dat.
Este extrem de ciudat ca in ziua de astazi cu tehnologia care exista sa nu se poata gasi un cadavru...daca exista...
Animalele salbatice din Romania nu pot devora in totalitate un cadavru si dupa oase, mai ales dupa craniu exista posibilitetea de a se reconstitui fizionomia persoanei.
La cat de mediatizat a fost cazul in mod sigur ar fi putut aparea informatii de la persoane care sa poata duce la finalizarea pe baza de probe certe a cazului in sensul unei condamnari.

Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator
Raspuns la intrebare: DA, se poate condamna si in lipsa cadavrului. In multe tari din UE, dar si in Romania.
Argumente: [ link extern ]
(daca link-ul va trece de filtru, gasiti aici cazuistica din Franta, Polonia, Portugalia, Anglia, Spania... Dar si din Romania :)

P.S. Elodia Ghinescu era de profesie avocat.
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
Adriana_Oprea, utilizator
Ca profesionisti trebuie sa fim obiectivi.
Orice judecator si orice avocat trebuie sa analize mai intai daca exista infractiunea pentru ca fara infractiune nu poti avea autor al unei crime.
Parerea mea este ferma in sensul ca trebuia judecat in stare de libertate.
Dreptul la un proces echitabil trebuie sa prevaleze.
In Romania cazurile se rezolva adesea prin recunoasterea crimei si acesta este un caz aparte si de aceea exista atatea probleme.
BUN, AVEM UN CRIMINAL. NE MAI LIPSESTE DOAR CRIMA

De cateva saptamani incoace mass-media din tara debordeaza de informatii "cu si despre Cristian Cioaca ". Bufoneria aceasta supranumita de presa "cazul Elodia" a explodat pur si simplu, acaparand total o opinie publica debusolata. Ajunsa la paroxism, aceasta mascarada se prezinta astfel: de la un caz de disparitie s-a ajuns, in baza unor speculatii, la un 'caz de crima' in care suspectul suporta oprobriul public in lipsa unor probe incriminatorii palpabile. Se pare ca la noi in tara notiunea de " prezumtie de nevinovatie " este doar o forma fara fond, o sintagma cu 0 valoare aplicabila. De la asa-zisi criminalisti, la jurnalisti, la gazetari, avocati si aprozaristi, toata lumea contribuie la mormanul de opinii care se vehiculeaza pe seama "criminalului". Bineinteles ca implementarea justitiei in Romania este o parodie a ceea ce ar trebui sa insemne justitia de fapt si ca intreaga ancheta s-a desfasurat PROST si total neprofesionist, astfel incat deja este irelevant daca Cioaca este vinovat sau nu, cu o astfel de Politie si un astfel de Parchet, nimeni nu merita sa fie incarcerat. In urma unor speculatii, absolut toate persoanele cu autoritate in acest caz ( ma refer aici la procurori , politisti si criminalisti) sunt ferm convinse ca Cioaca este un criminal, parand orice acuza cu deviza "totusi ii acordam prezumtia de nevinovatie pana la proba contrarie". Proba contrarie nu mai vine niciodata pentru ca politia romana habar nu are cum sa procedeze intr-un caz de crima. Probele au fost prost folosite si compromise chiar de politie, nu s-au prelevat amprente, probele ADN nu au un etalon de comparatie, intreaga ancheta fiind bazata pe cateva presupoziti fortate. Ma gandeasc astfel la doua ipoteze: ori Politia Romana este absolut incompetenta, vadind prostie crasa; ori se protejeaza niste interese.

Acum sa explic de ce cred eu ca demersul Politie si Parchetului a fost PROST de la inceput iar ancheta a fost sabotata chiar de achetatori. (aceasta este parerea mea umila de amator in ale psihologiei juridice, si simt nevoia sa precizez din nou ca aici este vorba de informatiile facute publice, daca exista alte fatete ale investigatiei care sunt primordiale dar noi nu avem habar de ele, imi rezerv dreptul de a "declara nul" acest intreg entry) In primul rand s-a ignorat total prezumtia de nevinovatie in momentul in care s-a inaintat ipoteza unei crime inainte de a avea date exacte care sa sustina aceasta idee. In SUA spre exemplu (dau exemplul SUA pentru ca imi sunt destul de familiare multe cazuri de acolo) nu s-ar fi pus inca problema unei crime, ci ar fi fost in continuare vorba de anchetarea unei disparitii. Prelevarea probelor s-a facut neprofesionist. Acestea nefiind suficiente pentru a indica o crima, s-a inaintat totusi ipoteza crimei in principal in baza gesturilor si mimicii suspectului, iar acum anchetatorii se gasesc in situatia absurda de a incerca cu disperare sa demonstreze ca probele indica vinovatia suspectului pentru a putea efectua arestarea, cand ar fi trebuit de fapt sa foloseasca probele si informatiile pentru a afla ce s-a intamplat in adevar cu aceasta Elodia. Cu alte cuvinte, avem un criminal, dar ne lipseste crima. Nu se vrea elucidarea cazului, ci se vrea incriminarea lui Cioaca. Evident ca ancheta a luat-o pe o pista proasta, pentru ca obiectivul ei in sine este gresit. Cazul primind o expunere de proportii, se vadeste grava lipsa de profesionalism din partea autoritatilor romane, daca nu este vorba, cum am mai zis, de anumite dedesubturi ale problemei. In al doilea rand, daca s-ar intelege cu adevarat notiunea de "prezumtie de nevinovatie" care este acordata suspectului inainte de a deveni inculpat, s-ar incerca urmarirea tuturor pistelor posibile. De ce exista numai un singur suspect? In lipsa altor suspecti, exista o singura varianta posibila si anume Cioaca. Chiar daca el ar ramane suspectul principal, ar trebui sa existe totusi piste secundare care ar putea macar ajuta la descurcarea itelor. Altfel obtinem paradoxul suprem - anatemizarea unicului suspect, inainte de demonstrarea existentei unei crime reale.

In plan secundar se afla opinia publica, marea masa a devoratorilor de scandaluri. Ei se lasa inghititi de miriada de speculatii care, pe masura ce se dezvolta, se departeaza din ce in ce mai mult de adevar. Exista momentul in care sensul adevarat al anchetei se pierde cu totul, iar tot ce ramane este spectacolul oferit spre delectarea poporului. Ma intreb oare ce post TV ii va acorda lui Cioaca propriul talk-show dupa inchiderea cazului? Sau si mai bine, ce succes si ce expunere ar avea Elodia daca si-ar face aparitia maine? Intreaga poveste ma duce cu gandul la un film care surprinde grozav de bine aceasta debusolare mass-media - Natural Born Killers . Bineinteles, singura legatura este la nivelul ideii fundamentale - si anume marketingul crimei. Faptul ca ea devine un produs media la fel ca emisiunile despre sex sau despre vreme. Tragismul unui caz de crima este estompat de entuziasmul publicului-receptacul. In lipsa unei crime spectaculoase, nu-i nimic! Pentru a garanta satisfactia totala, "se face" si crima! Iata cum este posibil ca in Romania secolului 21, un oarecare caz de disparitie sa ajunga cel mai mediatizat "caz de crima" al anului.

NOTA BENE: Ceea ce i se intampla acestui om, vinonvat sau nu, poarta numele de linshaj mediatic. Intr-o emisiune oarecare, Traian Tandin a incercat sa dea exemplul celebrului criminal in serie austriac Jack Unterweger, care s-a folosit de suportul opiniei publice pentru a evita arestarea. In cazul de fata, se intampla exact opusul. Din pacate, crucificarea unui criminal (sau suspect) este o atitudine la fel de gresita ca si adularea lui.

In alta ordine de idei, cand e vorba de crima, eu sunt din principiu de partea apararii. Cand vinovatia este evidenta, gasesc ca e mult mai greu sa justifici un om decat sa-l acuzi


PENTRU ADRIANA OPREA
DA, NUMAI CA IN CAZURILE LA CARE TE REFERI EXISTA MARTORI, ARMA CRIMEI SAU CHIAR DECLARATIA FAPTUITORULUI. E O MICA MARE DIFERENTA, DOAMNA ADRIANA OPREA POPESCU DE LA JURNALUL NATIONAL!. MAI BINE POVESTESTI CUM TE-AI INTELES TU CU PROCURORUL IACOB SI CUM TE-AI INFILTRAT IN FAMILIA LUI CIOACA PT A-L TINE SUB OBSERVATIE SI A-L ANALIZA! AR FI MAI INTERESANT DECAT SA INCERCI SA CONVINGI LUMEA DE VINOVATIA LUI CIOACA

Editare moderator:
@Cornelia nsc, vă rog să nu mai scrieţi cu majuscule, întrucât scrierea cu majuscule contravine regulamentului de postare. Mulţumesc.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Da, in cazurile expuse de doamna Adriana Oprea exista deosebiri.
De altfel, fiecare caz in parte are anumite deosebiri.

In cazul Cioaca doar daca petele de sange ar fi foarte mari si sa se stabileasca ca s-a scurs sange ar putea sa se considere ca ar fi vorba de o crima.

Exista insa o intrebare inevitabila.
Daca Elodia ar fi fost ucisa in apartament cu un cutit nu ar fi strigat?
Nu s-ar fi auzit atunci cand ar fi cazut pe podea de vecinii de sub respectivul apartament?
Nu s-ar fi certat anterior si s-ar fi auzit certuri?

Am inteles ca respectiva crima se presupune de acuzare ca a fost comisa de Cioaca cu un cutit.

Sa nu uitam ca au mai incercat sa il aresteze tot pe baza unor minuscule urme de sange.
Mai pot exista si probleme serioase la probe, la modul in care au fost respectate drepturile inculpatului si nu ar fi exclus sa se ajunga la o achitare din motive de nerespectare a drepturilor procedurale si de inlaturare a unor mijloace de proba.

Oricum, sunt interesante cazurile prezentate de doamna Adriana Oprea.

Alte discuții în legătură

Condamnarea lui cioaca... gigelas gigelas Buna seara, Dupa cum se vede,justitia romana a mai facut o mare gafa,cu condamnarea lui Cioaca,fara a exista probe directe impotriva lui. Dupa cum observ,la ... (vezi toată discuția)
Solutii dany1 dany1 NU STIU DACA CUNOASTETI CAZUL UNEI FETE DE 17 ANI, PE NUME MARTA CE ¨POSIBIL* A FOST OMORATA DE FOSTUL PRIETEN SI AL CARUI CADAVRU INCA NU A FOST DESCOPERIT, ... (vezi toată discuția)