avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Invitatie la Discutii / Intrebari despre Accidentele ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Invitatie la Discutii / Intrebari despre Accidentele de Munca

Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal.
Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna intrebari legate de subiect , drepturi, obligatii pe linie de ssm



Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 08:33, 18 Octombrie 2011
,,accidentul de traseu '' - in fisa de SSM se scrie odata adresa de unde vine lucratorul si la interior iar adresa inclusiv timpul de deplasare...
Unele firme au pus lucratorii sa de-a o ,, declaratie pe propria raspundere privind traseul - bloc... traseul masinii ...nr. traseului etc... pct de lucru ...'' in cazul unei cercetarii este ,, plauzibila '' aceasta declaratie
O asemenea declaratie trebuie data numai in cazul producerii unui accident
de traseu;ea nu poate reprezenta un cec in alb pentru angajator a carui culpa intr-un asemenea caz este ,cel putin,discutabila!?Cum poti sa soliciti unui angajat asa ceva? Pe mine,unul,nu ma duce mintea!
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pe coperta fisei de instruire se completeaza adresa de resedinta (unde locuieste in acel moment, chiar daca e din alta localitate si sta cu chirie ) a lucratorului.
Pe prima pagina, la traseu, se comleteaza :
1. Mijlocul de transport ( RATB, metrou, auto personal )
2. Minim trei puncte importante pe traseul de acasa la LM.( ex. P-ta Universitatii - P-ta Romana - P-ta Victoriei )
3. Timpul estimat de lucrator de deplasare pe traseu declarat.
Accidentul de traseu produs pe traseul , cu mijlocul de transport si in timpul declarat de lucrator, la si de la LM, este acc. de munca si urmeaza toate procedurile legale- declarare la ITM, cercetare, intocnire dosar.
Odata completata fisa de instruire cum trebuie, e semnata de lucrator. Declaratia separata nu ar mai fi necesara. Dar legea spune ca angajatorul trebuia sa ia toate masurile necesare pentru a asigura sanatatea si securitatea lucratorilor !
Mai bine asa, decat ca altii care nu fac nimic in domeniu SSM, considera ca e pierdere de timp si mai ales BANI !
1. Mijlocul de transport ( RATB, metrou, auto personal )
3. Timpul estimat de lucrator de deplasare pe traseu declarat.

Unde scrie asta ?
Fisa de instruire trebuie sa contina numai subiectele descrise de H.G. 1425/2006 si nu ce crede nustiu ce imprimerie de cuviinta.

unde este linkul cu subiectul asta asa de vizualizat ?
F adevarat ceea ce ati scris, mai ales in ultima fraza.
Am si eu o problema legata de completarea fisei, am intrebat inclusiv si inspectorii de la itm, cati inspectori am intrebat atatea raspunsuri diferite am primit.
Deci la rubrica instructajul general avem la un moment dat si timpul instructajului in ore.
Bun, legea zice ca in prima zi si a doua zi adica la locul de munca instructajul sa dureze minim 8 ore. Ok, in situatiile in care lucratorul e angajat cu part-time, de exemplu 2 ore/saptamana cum se va efectua instructajul si cum se va completa fisa, legea nu specifica nimic din acest punct de vedere.
Va multumesc si sper sa gasim o modalitate corecta si viabila in fata domnilor de la ITM.





Alte discuții în legătură

Instruire angajare lilid lilid Buna ziua, Daca angajam un salariat care are 2 ore/zi, ce durata va avea instruirea la angajare? va multumesc (vezi toată discuția)
Instruire lucratori ady09 ady09 buna seara. in cazul unei societati care nu are organizta activitatea ssm si nu are fise individuale pentru angajati desi acestia sunt angajati de mai mult ... (vezi toată discuția)
Completare fișe ssm, psi legissmsu legissmsu Buna seara, data admiterii la lucru in fisa SSM coincide cu cea din Fisa de PSI sau este ultima data de la ILM -ul din fisa SSM? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)