avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?)

Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie tocmai...corecti in a pastra secretul.
Ce trebue facut in acest caz?
:) Nu exista garantii de acest gen, dar... datele sunt anonime: de unde stie ca tocmai eu n-am fost acasa?

N-am fost acasa (chiar n-am fost) ... si nu mi-a lasat bilet in usa - iar daca a lasat l-o fi luat cineva... N-am timp sa umblu pe la primarie...

Apoi, ca exemplu: o familie care locuieste in chirie, si venitul minim e de 600 lei - singurul venit. Amenda intre 1500-4500 lei! Ce sa-i mai ia acestui om? Pielea de pe el?

Apoi, daca tot o da recenzorul peste mine - ca se intorc la cei care n-au spus cnp - atunci... ii cer actul de identitate si-i copiez cnp, nume, adresa... Sa stiu de unde sa-l iau in caz ca... :D Ideea mi-a sugerat-o o prietena. Sa vedem: imi da voie sa-i copiez datele? Ca-mi dau cuvantul de onoare - ii dau si-n scris - ca voi pastra discretia...
Dar chiar voi refuza sa fac act de prezenta. Cu orice risc.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator
Cand oare se va epuiza acest subiect? Ieri, Romania si Germania au fost somate de Comisia Europeana sa adopte in 2 luni normele europene referitoare la stocarea datelor privind traficul si localizarea care rezulta din comunicatiile electronice. Cum putem verifica "garantia" ca nu sunt pastrate si continutul convorbirilor? Cui foloseste localizarea? Cum putem verifica unde ajung datele noastre personale incepand cu anonimul recenzor si terminand... unde? Chiar nu se observa ca suntem tarati intr-un univers concentrationar mult mai diabolic decat cel din care credeam ca am scapat acum 22 ani? Statul poate da oricate legi voieste el (nu stiu nici daca meritam sa fim redusi fiecare la un numar de 13 cifre!) astfel incat sa sustina ca ceea ce face e conform legii, conform legii au fost trimis zeci de mii de romani in puscariile comuniste pentru "uneltire impotriva oranduirii socialiste", nu mai insist pentru a nu va plictisi, inchei doar cu indemnul tatalui lui N. Steinhard din Jurnalul Fericirii: "Fiule, nu te intrista prea tare daca te duci la puscarie, te duci dintr-o inchisoare mai mare intr-una mai mica, iar cand vei iesi nu te bucura prea tare, vei iesi dintr-o inchisoare mica intr-una mai mare!" Scuze daca am gresit, am citat din memorie.

*
jenicaprod a scris:

@trope_doi. De acord in totalitate, dar trebuie sa stiti ca si recenzorii au fost selectati dupa niste criterii(studii superioare, sa lucreze intr-un anumit...)si au si semnat o conventie in care se stipuleaza pastrarea confidentialitatea datelor.


Hai tu, ca ma innebunesti de tot! Cine e ala cu studii superioare sa se injoseasca in halul asta pt 50 lei/zi si aia impozabili?



EDITAT: am copiat aici mesajul consecutiv.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator
Eu nu inteleg ce atata tam-tam cu CNPul ala.
Cine are habar cat de cat de baze de date stie ca, pentru prelucrare statistica, e nevoie de un indicator pentru fiecare set de date introduse (recte: om), indicator UNIC. Acest indicator e, cel mai simplu, CNP.
E imbecil sa fi incercat sa ne renumeroteze ca pe oi, atata timp cate am fost deja inventariati la nastere, nu credeti?
Intrebarile din formulare sunt prostesti, unele, dar cramponarea de un CNP chiar nu o vad logica.
In plus, sa ma chinui sa merg pe varfuri prin casa sa nu ma gaseasca, sa inventez prostii ca sa ce? Sa blochez actiunile unora pe care ii consider mai prosti ca mine? Pai nu consum cam multa energie pentru asta?
Sigur ca e ok sa discutam, ba chiar aveam si eu niste nelamuriri pe tema asta, insa vad ca totul se invarte in jurul unui numar, jignitor insa necesar in societate, numar cu care chiar nu se poate obtine nimic. Sau, pana acum, NIMENI nu a putut arata ca se poate obtine ceva.
Intrebari personale chiar exista si sunt stupide, dar CNPul chiar nu vad ce are personal mai mult decat data nasterii si unicitatea sa. In afara de scopul statistic al sau nu vad personalitatea (scop statistic ce se atinge tocmai prin faptul ca e unic).

Sa ne identificam atat de mult cu un numar alocat de autoritati e ca si cum oaia din turma nu ar fi frustrata ca i se impune cati miei sa fete, cand, ca i se ia laptele intarcandu-i-se brutal mielul, ci are problema cu numarul de pe chestia de pe ureche!!! :O
Director in cadrul INS: De unde nu voiau sa-l declare, bucurestenii isi lasa acum CNP-ul pe usi, de teama amenzilor :whistle: - [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
ionut.iosub, utilizator
Ati vazut cu... ochii dv? :D Pentru ca oricine poate spune orice si chiar poate "orchestra" ceva pentru a "dovedi"!

Alte discuții în legătură

Vi se pare normal sa completam rubrica cnp sau considerati ca e abuz ? Roland Mindrila Roland Mindrila Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda ... (vezi toată discuția)
Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)