avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... rezident in italia
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

rezident in italia

locuiesc initalia de ceva timp dar revin foarte des si in romania
problema mea este ca mi se tot cere acest act de rezidenta in italia
ni pot sa-miiau nici macr un card preplatit daca nu sunt rezident
vroiam sa stiu daca cineva ma poate ajuta, imi afecteaza ceva din documentele mele din romania, ce traseu are acest document de rezidenta
eu mavoi intoarce definitiv in tara camintr-un an
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters200730 , utilizator 02:59, 29 Octombrie 2011
Obtinerea rezidentei in Italia nu afecteaza cu nimic situatia dvs. din Romania – nu stiu exact la ce va referiti, insa nu pierdeti nimic din drepturile de cetatean roman.

In privinta celeilalte intrebari nu am reusit sa ma lamuresc pe deplin ce anume doriti – exista mai multe tipuri de documente pentru cetatenii UE care muncesc in Italia, iar certificatul de rezidenta se pare ca nu este efectiv un act, ci o luare in evidenta care sta la baza obtinerii Cartii de Identitate italiene care atesta sederea legala pe teritoriul Italiei si este valabila doar in Italia.
Poate intelegeti dvs. mai bine din articolul de mai jos:



Obţinerea rezidenţei şi a Cărţii de Identitate

Înscrierea la Ufficio Anagrafe (Evidenţa Populaţiei) decurge din obligaţia fiecărui cetăţean stabilit în Italia de a-şi declara rezidenţa la Primărie (Comune).
Înscrierea la Ufficio Anagrafe (Evidenţa Populaţiei) decurge din obligaţia fiecărui cetăţean stabilit în Italia de a-şi declara rezidenţa la Primărie (Comune).
Cetăţeanul român, în calitate de comunitar, va fi înscris la anagrafe doar făcând dovada unui venit. Astfel, NU mai este obligatorie prezentarea la ghişeu a permisului de şedere.
Trebuie să facem distincţie între două noţiuni, certificatul de rezidenţă şi cartea de identitate. Primul este un act pentru care trebuie să facem o serie de drumuri şi de cozi pe care nu o sa-l vedem, în timp ce Cartea de Identitate se obţine în baza certificatului de rezidenţă şi este actul care atestă şederea legală pe teritoriul Italiei, pe perioadă mai mare decât termenii prevăzuţi de normele pentru libera circulaţie în Spaţiul Schengen.

Înscrierea cetăţenilor cu permis de şedere
Cei care însă deţin un permis de şedere (PDS) valabil vor putea fi înscrişi mai uşor la evidenţa populaţiei , prezentând doar PDS original şi o copie a acestuia însoţite de cartea de identitate românească sau de paşaport. În primăriile din oraşele mari există un birou special pentru străini (ufficio stranieri), în timp ce în altele cererile vor fi depuse direct la direct la biroul resposabil de evidenţa populaţiei (ufficio anagrafe).
De asemenea ei vor indica adresa locuinţei, informaţie care va fi verificată de de angajaţii Primăriei care se vor deplasa – în decurs de câteva săptămâni sau luni – la faţa locului pentru a constata veridicitatea datelor.
Durata obţinerii cărții de identitate poate dura câteva luni, termenul maxim prevăzut de lege fiind de 90 de zile. Pentru situaţii de urgenţă se va completa o cerere specială de urgentare a procedurii.

Înscrierea cetăţenilor fără permis de şedere
Românii care nu deţin încă un PDS trebuie să prezinte un contract de muncă, o asigurare medicală sau un cont în bancă cu un minim de €5000 şi cartea de identitate românească sau paşaportul.
La fel ca şi în cazul celor cu permis de şedere, solicitantul va declara adresa de rezidenţă şi va aştepta apoi vizita angajaţilor Primăriei..
După înscrierea la Anagrafe şi obţinerea certificatului de rezidenţă, cetăţeanul român va putea solicita, tot la Ufficio Stranieri, carta de identitate italiană prezentând la dosar paşaportul, 3 fotografii tip buletin şi €5 care se plătesc la ghişeu. Carta de identitate italiană este valabilă doar pe teritoriul Italiei.


[ link extern ]

Sau aici, informatii mai sintetice:

[ link extern ]


Poate ca de la primaria localitatii unde lucrati puteti afla exact ce documente va sunt necesare, pe forumurile romanilor care muncesc in Italia nu am reusit sa gasesc 3 pareri la fel :)

Concluzia - dupa cele citite - ar fi ca in functie de exigenta functionarilor si de zona unde se fac actele, ai nevoie de mai multe sau mai putie.

:luck:
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
Ares-3, moderator
:-/ In baza cartii de identitate valabila (sau cu pasaportul) trebuie sa puteti cumpara... cartele preplatite. Eventual mergeti direct la reprezentanta, nu la chisocuri si / sau magazine unde se mai vand...

Cautati pe net Decretul lege 32 / 28 Februarie 2008 cu privire la cetatenii UE aflati pe teritoriul Italiei (este o lege italiana si veti afla cam tot ce va intereseaza).
Daca stati acolo mai putin de 3 luni va prezentati la cea mai apropiata sectie de politie si va anuntati prezentza (declaratie de prezenta – completata in doua exemplare). Veti primi un exemplar al declaratiei pe care il veti arata ori de cate ori vi se va solicita sa va dovediti ”legalitatea” pe teritoriul statului italian. In declaratie trebuie sa scrieti adresa la care locuiti cat sunteti in Italia, data intrarii, durata sederii.

Pentru o sedere mai mare de trei luni trebuie sa va anuntati la primarie si aici sunt necesare mai multe documente, printre care si dovada ca aveti o activitate lucrativa, ori ca sunteti acolo pentru studii sau formare profesionala; trebuie sa dovediti ca aveti resurse financiare si sa aveti asigurare medicala...
Eu am sa iti raspund clar macar la procedura, asta pt ca eu le-am trecut de putin timp. Nu iti afecteaza cu nimic, insa uneori spre exemplu cand vrei sa obti permis de conducere te intreaba daca ai rezidenta in alt stat. Eu aveam si am zis ca nu, mai departe nu as sti sa zic. Asta o data. In a doilea rand rezidenta in Italia obtii doar astfel:
1 daca lucrezi si ai contract de munca. Indiferent ce fel de contract insa sa lucrezi in regula
2 sa ai locuinta (daca nu ai o casa luata in chirie cu contract pe numele tau atunci acel cineva la care stai sa faca o cerere pt tine la primarie pentru a veni vigili sa vada ca locuiesti in casa sa. Richiesta trebuia sa o faca el. Proprietarul casei. IN caz ca e a ta o faci tu
Ceea ce vreau sa spun e ca aceasta conditie nr 2 cu locuinta este esentiala. Nu se poate rezidentafara aceasta casa unde de altfel iti faci rezidenta ok?
In cazul conditiei cu nr 1, in caz ca nu ai acte de munca poti obtine rezidenta daca ai o suma de bani depusa undeva anume in Italia. Banca etc (eu am avut la Posta) suma minima cand am facut eu era 6000 de euro. sper ca te-am ajutat. banii acestia trebuie sa ii ti in contul respectiv pana cand iei buletinul. dupa aceea poti sa ii scoti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean turc cu carte de rezidenta in romania vreau sa lucrez in italia mustafa_cristina mustafa_cristina buna,sunt cetatean turc cu carte de rezidenta pentru membrii de familie in romania,obtinuta prin incredintarea fiului meu minor,cetatean roman.aceasta carte de ... (vezi toată discuția)
Buna seara. daca voi cumpara o locuinta sau un teren in italia, ... Contardo Contardo Buna seara. Daca voi cumpara o locuinta sau un teren in Italia, platind taxe si impozite pentru acestea, pot solicita imediat dupa cumparare rezidenta si ... (vezi toată discuția)
Este adevărat că nu îmi pot deschide cont curent în italia cu ci din românia? RaduDoru82 RaduDoru82 Bună..vreau să îmi deschid un cont curent în Italia(card bancar)pe care să îmi primesc lunar salariul.La bancă mi-au spus că nu îmi pot deschide un ... (vezi toată discuția)