avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Puteri limitate administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Puteri limitate administrator

Buna ziua si la Multi Ani!

Am urmatoarea situatie: o societate comerciala doreste sa isi schimbe administratorul si doreste ca cel nou numit sa aiba puteri limitate, in limita a x Euro.

Acum, in conformitate cu art. 70 alin. (1) L 31/1990 : "Administratorii pot face toate operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii, afara de restrictiile aratate in actul constitutiv".

Pe de alta parte, exista art. 55 al aceleasi legi: "(1) In raporturile cu tertii, societatea este angajata prin actele organelor sale, chiar daca aceste acte depasesc obiectul de activitate al societatii, in afara de cazul in care ea dovedeste ca tertii cunosteau sau, in imprejurarile date, trebuiau sa cunoasca depasirea acestuia ori cand actele astfel incheiate depasesc limitele puterilor prevazute de lege pentru organele respective. Publicarea actului constitutiv nu poate constitui, singura, dovada cunoasterii.*
(2) Clauzele actului constitutiv ori hotararile organelor statutare ale societatilor prevazute in alineatul precedent, care limiteaza puterile conferite de lege acestor organe, sunt inopozabile tertilor, chiar daca au fost publicate".

Deci pana la urma care este situatie? Se poate limita puterea adminstratorului?


Va multumesc si o zi buna va doresc.






Cel mai recent răspuns: Iulia Malis Popa , Consilier juridic 15:16, 5 Ianuarie 2012
Puteti limita puterile administratorului. In hotararea AGA de numire a admnistratorului puteti arata limitele mandatului sau (spre exemplu: poate angaja societatea in relatii contractuale pana in limita a xxxxx euro, ce depaseste aceasta suma fiind necesar acordul adunarii generale a asociatilor / aprobarea asociatului unic). Cand depuneti actul constitutiv actualizat, in articolul unde numiti administratorul, face aceste precizari asa cum ati scris in hotararea AGA. In evidentele Registrului Comertului se va inscrie la administrator - puteri conform art. ... din actul constitutiv. In principiu daca administratorul este numit cu puteri depline fie nu se scrie nimic, fie se inscrie "cu puteri depline".

Va multumesc pentru raspunsul promt.

Asa ma gandeam si eu, dar m-a bagat un pic in ceata art. 55.


O zi buna in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana juridica garant pentru o alta persoana juridica ? bejanandrei bejanandrei Este posibil ca o persoana juridica romana sa poata garanta un credit fata de o banca comerciala pentru o alta persoana juridica ? Conf. Legeii 31 art. 153\"22 ... (vezi toată discuția)
Decizie administrator ginnyy ginnyy Am urmatoarea situatie: SRL doreste reorganizarea activitatii la un punct de lucru, desfiintarea locului de munca. Hotararea trebuie sa fie luata de AGA sau ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil de catre srl cancannico cancannico Intrucat asociatul meu, care detine acelasi numar de parti sociale ca si mine, nu semneaza pentru cumpararea unui imobil, ma intereseaza dacă pot incheia ... (vezi toată discuția)