avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce drepturi si obligatii am catre sistemul de sanatate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce drepturi si obligatii am catre sistemul de sanatate daca am o boala profesionala?

buna ziua am astm bronsic profesional si am fost concediata in baza art 61 lit.c, pana in ianuarie am fost in somaj, iar acum nu pentru ca nu vreau ci pentru ca nu am gasit alt loc de munca nu stiu ce trebuie sa fac sa beneficiez in continuare de medicatie compensata si consultatii de specialitate, plus alte indicatii cure balneare etc. trebuie sa platesc cas sau cum ? va rog sa-mi spuneti ce drepturi si ce obligatii am in aceste conditii. va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 11:13, 29 Februarie 2012
Din moment ce nu mai aveti calitatea de angajat ,nu mai sunteti asigurata pt.boli profesionale si accidente de munca,deci nu mai puteti beneficia de nicio prestatie de acest gen.Nu mai sunteti asigurata nici la sanatate,din moment ce perioada de somaj indemnizat s-a incheiat.
Ati putea eventual sa fiti incadrata intr-un grad de handicap,pt. afectiunea cronica respiratorie de care suferiti .Fiind incadrata in grad de handicap,pe langa indemnizatia care se plateste,veti putea beneficia si de asigurare medicala fara plata contributiei.
Adresati-va pt. informatii in ceea ce priveste incadrarea in gr. de handicap Directiei Asistenta Sociala din cadrul Primariei orasului/sectorului.
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator
1. Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala in conditiile art. 223 din Legea nr. 95/2006, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

2. Ca să nu plătiţi nici o contribuţie la fondul de asigurări, legea oferă o soluţie: deveniţi coasigurat. Soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate medical, pot beneficia de toate facilităţile pe care le oferă o asigurare medicală, în calitate de coasiguraţi.
Daca exista sot/copil asigurat la sanatate care sa-i poata oferi calitate de coasigurat....
Multumesc pentru lamuriri, dar vin acum cu alte intrebari . Daca prietenul meu are un srl, cum ar putea sa ma ajute fara sa ma angajeze , nu are cum profilul firmei este taximetrie, pot fi coasigurat? Nu suntem casatoriti se poate?
Iar pentru a fi incadrata cu grad de handicap cum trebuie sa procedez?
astmul bronsic profesional se poate considera un handicap?
dat fiind ca este o boala cronica.
Va rog sa ma lamuriti. V a multumesc
Daca nu va poate angaja nu are cum sa va ajute decat daca va casatoriti legal ...

Încadrarea într-un grad de handicap se face prin eliberarea certificatului de încadrare, de către Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi de care aparţineţi.
[ link extern ]

Din cate am citit, ce consideră afecţiuni respiratorii cu handicap respirator acele forme de boli dobândite în copilărie-adolescenţă, care determină tulburări funcţionale permanente sau care riscă să devină permanente ... de exemplu: astmul bronşic.

Alte discuții în legătură

Buna ziua!! - compensaţii pentru atingerea integrităţii in cazul unei boli profesionale. Vîlcea Vîlcea Buna ziua.Recent am fost declarat cu boala profesionala,respectiv: polidiscopatie cervicala si polidiscopatie lombara.De la Petrosani mi s-a spus ca nu pot ... (vezi toată discuția)
Compensatie pentru atingerea integritatii oleinicmarcel oleinicmarcel am boala profesionala din 2003 pot beneficia de indemnizatie de atingerea integritati (vezi toată discuția)
Accident de munca mirellaa mirellaa am urmatorul caz: in timpul programului de lucru a suferit un accident care a avut ca urmare pierderea a 3 degete de la mana dreapta. Firma a declarat ... (vezi toată discuția)