avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza confidentialitate

am lucrat la o societate pe o functie de conducere pe o perioada de 8 luni iar ulterior am primit o oferta de munca mult mai buna din punct de vedere financiar de la o firma concurenta. Mi-am dat demisia conform legii si am stat in preavizul legal . dupa trecerea la noua societate multi clienti care au colaborat cu mine i-am luat de la vechea firma si i-am facut cientii noii firme. acum sunt amenintat ca fac concurenta neloiala si am incalcat clauza de confidentialitate din contracul de munca.Mentionez faptul ca nu am semnat nici un act aditional sau nici un alt act prin care sa imi asum vreo clauza de confidentialitate de loialitate sau neconcurenta. INTREBAREA MEA ESTE:
POATE SA IMI CEARA CEVA DAUNE SAU POT FI ACUZAT DE CEVA LEGAL?SAU SUNT DOAR AMENINTARI ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 13 Martie 2012
Din pctul meu de vedere lipsa unei astfel de clauze in CIM, act aditional sau contract de management, nu exista temeiul legal ptr pretentile ridicate de fosta societate (confidentialitate).

Mai mult chiar daca este trecuta in CIM si nu are mentionate lucrurile care trb sa ramana confindentiale este lovita de nulitate ( de ex- plan de afaceri, know -how, etc.).

Eu o vad ca pe o presiune psihologica.

ATENTIE!!! Va recomand sa studiati cu atentie CIM.

Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
Flavius1984, utilizator
Puteti fi trasa la raspundere in virtutea art. 4 lit. g din legea nr. 11/1991 si obligata la despagubiri in virtutea art. 6 din aceeasi lege.
Spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment. Într-adevăr, potrivit art. 26 alin. 1, părţile convin pentru "... toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia să nu transmită date sau informaţii... "; aşadar, pentru a produce efecte după încetarea contractului, clauza trebuie să existe şi anterior, pe parcursul existenţei acestuia .
Prin urmare, daca nu aveti inserata o astfel de clauza in c.i.m. nu aveti de ce sa va faceti griji ... in schimb, exista concurenta neloiala reglementata de Legea nr.11/1991.

Potrivit art.4 din Legea nr.11/1991, constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legaturilor stabilite cu aceasta clientela in cadrul functiei detinute anterior la acel comerciant;

Potrivit art.6 din lege, persoana care savarseste un act de concurenta neloiala va fi obligata sa inceteze sau sa inlature actul, sa restituie documentele confidentiale insusite in mod ilicit de la detinatorul lor legitim si, dupa caz, sa plateasca despagubiri pentru daunele pricinuite, conform legislatiei in vigoare. Astfel, cel prejudiciat se va putea indrepta impotriva autorului cu o actiune in concurenta neloiala.
Doresc sa fac o mentiune toti clientii care existau la aceasta firma erau clienti care au fost clientii mei de la firma personala care a fost vanduta la aceasta societate.lucram cu acesti clienti de 2-3 ani si care de altfel in momentul plecarii mele unii dintre ei nu prea multi si-au exprimat dorinta de a lucra cu mine in continuare.Clientii de care vorbesc au primit oferte de prestari servicii mult mai avantajoase de la societatea la care lucrez eu acuma, oferte stabilite in functie de patrimoniul pe care il detine fiecare. Nu am folosit niciodata remarci defaimatoare la adresa fostei societati , eu doar am prezentat ofertele pe care le aveam noi ca societate
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
miguelanhel, utilizator
Mesaj editat
@ miguelanhel


Data post: Marti, 13 Martie 2012, 15:45
Subiect: va rog ajutati-ma


am postat ieri pe formum o discutie cu privire la clauza de confidentialitate si loialitate. Va rog sa imi permiteti sa va fac cunoscut intreaga poveste referitor la situatia mea si va rog sa imi dati un sfat sau sa imi spuneti ce se poate intampla referitor la aceasta situatie.
Incep prin a va relata faptul ca detineam impreuna cu sotia un srl care presta servicii la un numar de aprox 300 de beneficiari. In urma cu un an de zile am vandut acest srl dar am continuat sa lucrez in cadrul acestuia pe functie de director general pe un anumit salariu. Dupa vreo 8-9 luni am primit o oferta mult mai buna din punct de vedere financiar de la o firma concurenta si mi-am dat demisia conform legii cu preaviz. Nu am avut incheiat cu aceasta societate nici un act de confidentialitate sau loialitae sau neconcurenta, decat contractul stas de munca care era facut 2 ore pe aceasta firma iar alte sase ore pe alta firma de plasare a fortei de munca sau asa ceva ca nu am inteles niciodata ce si cum a fost. Dupa angajarea la noua societate am inceput sa imi reclueg clientii cu care lucram de ceva timp impreuna 2-3 ani.Acum fosta societate mi-a spus ca ma da in judecata , pentru ca am incalcat clauza de loialitate si cofidentialitate si pentru concurenta neloiala. Doresc sa mentionez faptul ca niciodata nu am vorbit urat sau nu am adus remarci defaimatoare la adresa fostei societati unde am lucrat , eu am prezentat clientiilor care i-am luat si au dorit sa lucreze cu mine la noua societate ofertele care le aveam in cadrul societatii.Mai mult de atat fosta societate ma acuza ca le-am luat si din angajati .Acestia au venit tot in urma unor oferte mai avantajoase din pct. de vedere financiar. Va intreb acum sunt vinovat de ceva se poate sa fiu acuzat de ceva sau sunt doar amenintari psihologice, sau amenitari care sa aiba un efect de a ma stopa in activitatea mea. Va multumesc anticipat si va doresc o zi minunata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii mihaela_bucataru mihaela_bucataru Buna ziua, In cazul in care, un angajat al unei societati isi da demisia, insa continua sa lucreze cu fostul angajator pe baza unui contract de colaborare, ... (vezi toată discuția)
Concurenta?? paskl paskl Buna ziua Lucrez la o firma care are obiect de activitate vanzarea marfurilor cu ridicata Nemultumit de salar mi-am deschis si eu o firma cu acelasi obiect ... (vezi toată discuția)