avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme?

sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de nastere al fetitei mele sunt trecuta cu numele nou Y(al sotului). pot intra in romania doar eu cu fetita daca aduc certificatul meu de schimbare a numelui din X in Y plus certificatul de nastere al fetei?
deci, vreau sa intru in romania cu pasaportul pe numele X, fetita mea e pe numele Y, pe certificatul ei de nastere sunt trecuta cu numele Y, dar o sa am cu mine certficatul meu australian de schimbare a numelui din X in Y.
Cel mai recent răspuns: roxita , utilizator 13:48, 18 Martie 2012
Cetatenia romana a obtinut-o deja, prin nastere, pentru ca dvs. sunteti romanca - scrie in Legea cetateniei romane la art. 5 (b).

Certificatele dvs. de stare civila, pentru ca sunteti cetateni romani (dvs. si fetita) trebuiau inscrise la ambasada/consulat. In tara procedura se numeste transcriere si se face la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu.

O sa va pun link catre un site oficial, ca sa luati informatiile de la sursa:
[ link extern ]

Ceea ce trebuia sa faceti in tara dupa casatorie, daca ati optat pentru numele sotului, trebuia sa faceti si in Australia: sa va schimbati numele.

In privinta actelor de identitate din Australia nu va contrazic, nu vad rostul; ma intreb doar cum poate fi considerat act de identitate un certificat de nastere sau casatorie, pentru ca nu au poza titularului.
In Romania acte de identitate sunt pasaportul sau cartea de identitate, certificatele sunt acte de stare civila.

In privinta iesirii din Romania cu fetita, cred ca daca pe pasaportul ei va scrie numele dvs. de dinaintea casatoriei nu veti avea probleme (cu conditia sa aveti declaratia acord a tatalui in forma si cu continutul prevazut de lege), dar daca veti fi inscrisa cu actualul nume, in opinia mea nu veti fi lasata sa iesiti din tara pentru ca ceea ce scrie in pasaportul fetitei la numele mamei nu scrie si pe pasaportul dvs. Insa nu eu o sa fiu la frontiera, asa ca dvs. decideti daca merita sa incercati sa veniti in conditiile pe care le-ati descris.

Oricat de departe ar fi consulatul sau ambasada, tot ar fi bine sa rezolvati aceste probleme acolo decat sa aveti probleme in tara.

Intentia mea nu este sa va sperii sau ceva de genul acesta, as vrea doar sa va informati macar acum daca nu ati facut-o cand v-ati casatorit sau dupa ce ati nascut. Iar cel mai simplu pentru dvs. ar fi sa cereti toate datele de la consulat/ambasada, prin telefon macar.

Completare
Ramane totusi o intrebare: daca dvs. aveti un nume pe actul de identitate (pasaport) iar in certificatul de casatorie alt nume, ii vor face autoritatile australiene pasaport fetitei? M-as mira ca un certificat de casatorie sa tina loc de act de identitate al mamei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
Ares-3, moderator
Solicitati transcrierea actului dvs. de casatorie concomitent cu cel de nastere al copilului la ambasada sau consulat, astfel va scutiti de nervi si timp pierdut in Romania. Ambele certificate trebuie sa fie apostilate la prefectura din Australia.Datele de stare civila ale dvs. si ale sotului din certificate trebuie sa corespunda cu cele din actele de identitate respectiv certificatele dvs. si ale sotului de casatorie .Daca in certificatul de casatorie nu exista rubrica de nume dupa casatorie este necesar sa declarati la notar acest lucru. Nu este indicat sa plecati cu copilul fara a avea actele in regula, mai ales daca acesta este mititel. Numai bine!
va multumesc mult ..am sa fac tot posibilul sa sa imi rezolv aici

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si cetatenie Smilea Smilea Buna,sunt casatorita cu un American,avem o fetita de doar 6 luni fetita am nascuto in Italia in baza militara,are cetatenie americana,intrebarea mea este,cum ... (vezi toată discuția)
Documente expirate - spania lorenabercea lorenabercea buna,am vrut sa ma angajez si mi-am dat seama ca am buletinul expirat si pasaportul il aveam expirat mai demult dar cum nu aveam nevoie de el nu lam ... (vezi toată discuția)
Casatoria in afara tari cu un cetățean strain Cateluta22 Cateluta22 Buna seara , As dori sa știu, dacă se poate , dacă doresc sa ma căsătoresc la New York cu prietenul meu care este născut in Coreea dar este cetățean ... (vezi toată discuția)