avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon de familie

Verisoara mea se afla in urmatoarea situatie: a fost abandonata de tatal ei la varsta de 2 ani, de atunci el nemaidand nici un semn de viata si fiind crescuta de mama. In acte este recunoscuta de el ca fiind fiica sa, desi parintii ei nu au fost casatoriti. Intrebarea este: la decesul tatalui are drept la mostenire din partea lui?

Povestea se complica, tatal nefiind cetatean roman. Mai mult, vara mea a aflat ca intre timp tatal ei a emigrat din tara sa de origine (o tara araba) intr-o tara din America de Sud (dar nu stie ce cetatenie are). L-a si contactat telefonic acum cativa ani, dar el nu isi doreste o relatie amiabila cu ea.

Este vara mea mostenitoarea tatalui ei sau nu? Este destul de clar ca el nu isi doreste acest lucru si ca, daca va exista vreun testament, ea nu va fi inclusa in el. Dupa legile carui stat se judeca acest caz?

Il poate da in judecata si cere despagubiri pentru faptul ca nu a contribuit cu nimic la intretinerea ei, abandonand-o?

Mentionez ca ea este acum majora, cu studiile finalizate. Are 30 de ani.
Cel mai recent răspuns: milly2009 , utilizator 18:36, 24 Ianuarie 2009
Va scriu ceea ce am invatat atunci cand am avut nevoie de asemenea informatii (dar nu era in cauza un crestin nascut in tzara araba, ci un musulman 100%). Dar, multumesc pt apreciere.
Verisoara dv are dreptul sa mosteneasca in conditiile unei legi care nu interzice venirea la mostenire a copiilor nascuti in afara casatoriei – deci, in baza legii statului unde locuieste azi tatal dumneaei ar putea mosteni. Totul tine de legea locului, pt imobile, si de legea locului unde a decedat, pt mobile (ceea ce nu inseamna ca in locul unde a decedat (va deceda) nu avea si imobile la care verisoara dv sa aiba drept de mostenire cf legii respective – cum e si in cazul RO). Trebuie sa se informeze cu privire la legea care guverneaza succesiunile in statul respectiv. Nu se ia in considerare cetatenia, ci locul unde a decedat, locul unde se afla bunurile... Dar, cel mai important, trebuie sa o informeze cineva despre momentul decesului tatalui...

Cred ca nu are prea multe sanse de a obtine bunuri aflate pe teritoriul unui stat musulman si ar trebui sa isi concentreze atentia asupra statului unde locuieste acum tatal dansei (rudele din tzara de origine vor apela, mai mult decat cert, la legea islamica pt a o putea exclude de la mostenire).
Pt ca tatal e crestin ar putea apela la dispozitiile cuprinse in asa-numitul Statut Personal care reglementeaza drepturile non-musulmanilor care traiesc in state islamice si sunt supusi, in linii generale, legii islamice – dar care este acela numai cineva din anturajul lui va poate spune (poate e reglementata si materia succesiunilor).

Taxele prevazute a fi platite pt mosteniri (in statele islamice) trebuie achitate imediat – deci, as presupune ca nu exista un termen prea larg in care un mostenitor sa isi revendice dreptul... dar, probabil, poate cere repunerea in drepturi. Nu stiu termenul in care poate fi acceptata mostenirea – imi pare rau. Poate fi termenul de 6 luni, poate fi mai putin...
Ceea ce am scris se refera la succesiune in cazul bunurilor aflate pe teritoriile statelor islamice... Dv stiti in ce stat se presupune ca are cea mai mare parte a averii.

Verisoara poate verifica daca mai e in viata tatal ei... Ii telefoneaza, pt ca ii stie nr-ul de telefon. Daca acest barbat, insa, nu vrea sa ofere acestei fiice ceva bunuri s-a asigurat deja ca ea nu v-a obtine nimic si prea multe ei nu ii vor ramane de facut. Poate incerca, dar banii cheltuiti vor fi multi.... Multe vor fi, probabil, si rudele lui, pe care trebuie sa le infrunte.

albertokurtyan,
daca bunurile imobile ale defunctului (chiar daca locul decesului e China) sunt in Iran, sa zicem, se va aplica legea locului, adica legea islamica. In ce sens este aceasta o abureala, din moment ce chiar si dv scrieti ca se aplica legea locului unde se afla bunurile respective? Abureala-abureala, dar care e argumentul?
P.S. Nu e suficient sa pretindeti ca sunteti arab (sunt destui arabi crestini, sau de alta religie), ar trebui sa pretindeti ca sunteti musulman – si nu v-ati putea dezmosteni copiii pt ca sunt rezultati din casatorie; chiar divortat dv, copiii rezultati din casatorie pot avea vocatie succesorala.
Eu prefer ca raspunsurile sa fie utile, nu dezbateri academice cu privire la jurisdictii exotice.

Sunt putine tari care mai aplica legea islamica sharia PURÃ a mostenirii.
Te inteleg ca esti vrajit de finetea si subtilitatea si complicatiile dreptului islamic al mostenirii, dar sunt 99,9999% sanse sa nu se aplice in cazul de fata.
De aceea este mai putin util sa dezbatem subiectul.
Ceea ce este cu adevarat important ca doamna sa initieze acele comunicari cu toate rudele cunoscute ale tatalui pentru a-si face cunoscuta prezenta si adresa de contact.

Este cea mai buna sansa pentru a-si revendica drepturile succesorale, atunci cind va fi cazul.

Alberto Kurtyan
Sincer, ma simt mereu incurcata cand vad ca un user ca trope da solutii mult mai argumentate ca un alt user, avocat.
Si cand cititi incurcata va rog sa intelegeti jenata.

Sunt sanse 0,00000001% sa se aplice ce spui tu, na! :P
Daca ne intrecem in afirmatii fara o bucata de argument, atunci chiar ajunge inutil sa discutam... De unde ai ajuns la procentul ala? Pe ce anume te bazezi cand spui ca nu se va aplica legea islamica?
Asa, ca ar fi mai frumos? Ca ne place noua?
Simte un user non-jurist nevoia argumentului mai mult ca un avocat? Pai atunci, eu propun sa stam acasa si sa se descurce justitiabilii singuri, ca oricum unii o fac mai bine!
Observ cu indignare ca a cerut trope un argument, dar cererea sa a fost apa de ploaie... neluata in seama.

Trope, esti fantastica, ai resurse nebanuite... de unde stii atatea despre legea islamica? Sau poate te intreb in privat...
buna,in keg cu abandonul de fam
eu sunt casat cu-n cetatean arab si in islam dupa cate am inteles fata are dreptul doar la 2l3 din averea tatalui in caz de deces restul se imparte fam(frati,surori....etc)daca este baiat totul revine baiatului...ma refer la avere
daca mama nu afost casatorita cu acel barbat e greu de spus

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile femeii crestine casatorita cu un musulman , copii rezultati din aceasta casatorie debora debora Buna ziua . Ma numesc Debora si as vrea sa imi dati cateva sfaturi daca se poate . Am un prieten turc de religie musulmana de 2 ani de zile ,eu fiind crestin ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu un ceatatean pakistanez Gabriela Rafaela Gabriela Rafaela Buna ziua! Prietenul meu este din Pakistan si as dori sa stiu daca oficiem casatoria aici, in romania, la primarie, este recunoscuta in Pakistan sau in SUA ... (vezi toată discuția)
Vreau să mă căsătoresc cu un arab. ce trebuie să fac și de ce acte am nevoie? Stoi Stoi Bună vreau sa ma casatoresc cu un arab din Jordan vreau sa stiu ce acte imi trebuie .am inteles ca imi trebuie mai multe acte asi dori sa stiu exact ce anume ... (vezi toată discuția)