avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Pot refuza un client?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Pot refuza un client?

Buna ziua si bine v-am regasit,

Am o firma de inchirieri auto. Un viitor client (nu a platit inca), PF, ma ameninta :sorry:, santajeaza cu OPC/garda financiara si injura. Pentru ca el de fapt vrea o masina care in perioada solicitata nu este disponibila. In acest caz eu nu vreau sa ii inchiriez o masina - deloc, nici macar din alta clasa. Si nu pentru ca as fi lezat personal sau pentru ca m-as teme de el (sincer nu imi prea pasa - fac totul 100% legal) ci pentru ca imi e frica de faptul ca va abuza de masina mea: imi va fura piese, anvelope, o va innebuni, sau va face intentionat o dauna, pentru ca cel mult ii pot opri garantia indiferent de caz.

Intrebarea mea este: tinand cont de faptul ca nu vreau pur si simplu din motivele antementionate sa ii dau o masina, ce poate face? Poate castiga in instanta pentru a ma obliga? Fiind proprietatea mea, masina respectiva, in ce conditii pot refuza sa i-o ofer?

Va multumesc mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
Tomita Alexandru, Avocat
Cel mai recent răspuns: Tomita Alexandru , Avocat 14:36, 31 Martie 2012
Nu are nimeni ce sa faca in legatura cu bunurile dvs. proprii. Ca proprietar aveti drept de posesie, proprietate si dispozitie. Niciun OPC din lume nu va poate obliga sa faceti ceva cu bunurile dvs. proprii impotriva propriei vointe.
Ruje a scris:

Nu are nimeni ce sa faca in legatura cu bunurile dvs. proprii. Ca proprietar aveti drept de posesie, proprietate si dispozitie. Niciun OPC din lume nu va poate obliga sa faceti ceva cu bunurile dvs. proprii impotriva propriei vointe.


Va multumesc pentru raspuns.

Deci nu poate invoca: articolul 1, litera K, de aici [ link extern ]

"refuzul nejustificat al vanzarii acestora sau al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al operatorului economic"

Practic serviciul de inchirieri auto consta in oferirea dreptului de folosinta al masinii respective, dar eu nu vreau sa ii confer acest drept.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
Tomita Alexandru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa inchiriere autoturisme barbucosmin1984 barbucosmin1984 Buna ziua Ma numesc Barbu Cosmin si am deschis un PFA care are ca obiect de activitate inchirierea de autoturisme cod caen 7711 .am o nelamurire masinile pe ... (vezi toată discuția)
Service auto autorizat rar refuza sa verifice/repare pe garantie Catalin_George Catalin_George In data de 15 iulie 2020 am schimbat kit ambreiaj + volanta la un service auto autorizat RAR din Bucuresti, cost aprox. 5000 lei. Imediat dupa preluarea ... (vezi toată discuția)
Service-urile auto au obligatia sa predea piesele inlocuite proprietarului sau trebuie sa le ceara proprietarul ? vasilealablond vasilealablond Buna ziua, nu stiu daca am formulat bine intrebarea, dar sa va spun cazul meu. Am inlocuit acum un an distributia la masina mea (sau asa am crezut) la un ... (vezi toată discuția)