avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune actiuni oct.2008- dividende 2006
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune actiuni oct.2008- dividende 2006

O societate cu 2 persoane juridice din Ungaria, firma infiintata in 2005, cesioneaza partile sociale la 3 actionari persoane fizice straine la data de 31 octombrie 2008,in baza unui contract de cesiune cu valoare declarata, ,suma care a fost deja incasata de vanzatori, iar contractul a fost deja inregistrat la registrul comertului cu noii asociati .La data cesiuni societatea avea constituite dividende aferente anilor 2006 si 2007 care nu au fost ridicate.Dividendele aferente anilor 2006 si 2007 cui ii revine ridicarea lor astazi in cazul in care se cere.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:20, 29 Noiembrie 2008
Depinde de clauzele contractului de cesiune. Dacă cedenţii au declarat, în cuprinsul actului, că nu mai au nicio pretenţie de la cesionari şi de la societate, ei nu mai pot cere acele dividende, prezumîndu-se că preţul cesiunii a fost stabilit pentru transmiterea de către cedenţi a tuturor creanţelor lor faţă de societate, deci şi a dreptului de creanţă privind dividendele neîncasate.

Liviu S.Bordaş
Legea nr. 31/1990, TITLUL III Funcţionarea societăţilor comerciale, CAPITOLUL I Dispoziţii comune
Art. 67 alin. 6:
"Dividendele care se cuvin după data transmiterii acţiunilor aparţin cesionarului, în afară de cazul în care părţile au convenit altfel".
Doamna Av. Pitei are perfecta dreptate.=D>
Ai o problema mare !
Toti fac aceeasi greseala. Uita sa scrie in actul de cesiune si transmiterea drepturilor asupra societatii, respectiv dividende, aporturi in cont 455, credite personale, etc.
Apoi nu stiu pe unde sa scoata camasa.

Dividendele neridicate se cuvin cedentelor, societatile nerezidente ungare.
Daca actul de cesiune nu stipuleaza ca dividendele constituite si neridicate sunt transmise cesionarului, acestea ramin in proprietatea fostului proprietar.

Art. 67 alin. 6:
"Dividendele care se cuvin după data transmiterii acţiunilor aparţin cesionarului, în afară de cazul în care părţile au convenit altfel".

Deci toate dividendele declarate in 2009 in AGA ordinara, calculate pro rata dupa 31 octombrie 2008 se cuvin noului proprietar.

Pina la aceasta data, toate dividendele se cuvin fostilor proprietari.

Exista mai multe decizii ale Curtii Supreme care au transat definitiv problema.
Daca iti sunt utile, ti le dau.

Alberto Kurtyan

Este exact invers Trush.
CEDENTUL (vinzatorul) are dreptul la dividendele neridicate, in lipsa de stipulatie contrara.
Cedentul are prioritate, nu cesionarul ... atunci cind contractul tace cu privire la dividende.

Intr-o opinie s-a sustinut ca dreptul la dividende este un drept social fundamental al oricarui asociat si el nu poate fi instrainat decit prin conventia partilor.

In consecinta, daca in actul de cesiune nu s-a stipulat o clauza cu privire la dividende, dreptul la dividende apartine cedentului (C.S.J., s.com., dec. nr. 191/1996, in B.J. 1996, p. 219; O. Căpăţână, Societatile comerciale in interpretarea jurisprudentei, II, p. 5-6).

Dupa o alta opinie, daca prin actul cesiunii, cedentul nu si-a rezervat dreptul la dividende, acest drept revine cesionarului, deoarece, o data cu transmiterea dreptului asupra partilor de interes, partilor sociale sau actiunilor, i s-a transmis implicit si dreptul de a incasa dividendele pe perioada anterioara cesiunii.
Aceasta din urma solutie a fost insa respinsa de Curtea Suprema.

ICCJ spune clar: cedentul ia dividendele neridicate.

Si cum jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie de Justitie are valoare de interpretare a continutului drepturilor protejate (autoritate de lucru interpretat) si dobandeste valoare de precedent. Astfel, toate instantele inferioare trebuie sa respecte hotaririle Inaltei Curti de Casatie de Justitie si sa nu pronunte alte hotariri contrare.


CEDENTUL (fostul proprietar) ia TOATE DIVIDENDELE pina la data vinzarii (cesiunii)
Deci chiar si anul viitor in 2009, firma va trebui sa plateasca in favoarea fostului proprietar dividendele pro rata, pina la 31 oct 2008 dividendele aferente anului.:)

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Dividende si cesiune parti sociale brendissima brendissima Speta: dividende constituite in per 2007-2010, dar neridicate. In iunie 2010, se face cesiune parti sociale. Cine ridica dividendele din trecut? Cedentul sau ... (vezi toată discuția)
Plata dividende ContSters56278 ContSters56278 ce inseamna "[b]drepturile si obligatiile legate de actiuni urmeaza actiunile [/b]" (in cazul transmiterii acestora). Intrebarea mea ar fi cine are ... (vezi toată discuția)
Dividende la cesionare societate Dinnada Dinnada Buna ziua Un asociat unic cedeaza partile sociale la data de 30 09.2013. Firma inregistreaza un profit la acea data de 10 000 lei. In contractul de cesiune nu ... (vezi toată discuția)