avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

repaus saptamanal

Am urmatoarea situatie...activitate hotel...3 persoane angajate ca receptioner...lucreaza fiecare 12 cu 24...
ITM-ul imi cere o adresa pe care sa o avizeze ei referitoare la repausul saptamanal.
Nu ma duce mintea cum ar trebui sa sune aceasta adresa...
Mentionez ca aceste trei persoane ,pentru zilele lucrate in zilele de sambata si duminica , beneficiaza de zile libere.
Din codul Muncii inteleg ca trebuie totusi sa le dau un spor(in procentul pe care il consider eu),chiar daca le dau libere..
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: freenicos , utilizator 20:01, 9 Aprilie 2012
Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Numai in situatia prevazuta in alin.4 se cere autorizarea inspectoratului teritorial de munca .

Dati-ne despre mai multe detalii despre ce vor cei de la ITM... ati avut control? .. s-a stabilit un plan de masuri ? ... daca da , ce prevede acesta?
Da am control...si da am citit si eu in ce cazuri se cere avizul lor...dar cel de acolo mi-a spus ca pentru ca se lucreaza si sambata si duminica(specificul activitatii)...sa cerem aviz...si m-a derutat...Eu inteleg ca ptr cazul de fata , le dau libere in cursul saptamanii si le dau un spor stabilit de mine,ptr ca a lucrat in weekend...Recunosc ca nu am fost stapana pe cunostintele mele in acel moment si am tacut si am preferat sa merg acasa sa mai tocesc codul muncii.
Spuneti-mi unde gresesc...Nu vreau sa fiu obositoare dar repet...automat cele 3 persoane vor lucra in 1-2 sambete si duminici...le dau libere ..si un spor de 1%,de ex ptr orele lucrate in weekend.
ps.da mi-a dat un plan de masuri ...de rezolvat pana poimaine...ca a mai gasit mici chestioare la contracte...
Incheiati acte aditionale la c.i.m. privind acordarea sporului pentru munca in week-end si acordarea zilelor libere platite in cursul zilelor de luni si marti , de exemplu.
Aaaaaaaaaa...chiar asa....e cel mai bine...si nu voi avea situatii de cerut aviz la ITM...multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repau saptamanal dissy dissy Buna ziua La persoanele angajate cu 4ore/zi repartizare inegala care lucreaza de marti pana sambata de exemplu cum se calculeaza orele lucrate sambata? Se da ... (vezi toată discuția)
Subiect sensibil la controlul itm - art 132, (3) cm anca55 anca55 Am observat ca inspectorii ITM verifica in mod special respectarea art 132, (3) din Codul Muncii - acordarea unui spor pentru \"deranjul\" celor care muncesc ... (vezi toată discuția)
Control itm- probleme vizate andreadia andreadia Buna Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte: 1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul ... (vezi toată discuția)