avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Decont traducere pentru Tribunal
Discuție deschisă în Traduceri

Decont traducere pentru Tribunal

Am efectuat o traducere pentru tribunal si trebuie sa -mi depun decontul, ma poate ajuta cineva cu un model?
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 11:32, 26 Aprilie 2012
Nu am inteles unde trebuie sa depuneti decontul, daca Dvs. ati efectuat traducerea? Intreb ca sa va pot indruma corect.
Au fost contactata de judecatorie pentru traducearea unui document aflat la dosar. Am efectuat traducearea si mi s-a solicitat ca odata cu trimterea facturii sa trimit si decontul aferent!
Nu stiu cum sa-l intocmesc si ce ar trebui sa contina!
Ma puteti ajuta?
Inainte de orice, presupun ca aveti un contract cadru de prestari servicii cu Tribunalul de pe raza domiciliului dvs. semnat si stampilat, in care sunt prevazute clauzele referitoare la tarifele practicate pentru plata traducatorilor si interpretilor si modalitatiile de plata.
In contractul meu, la cap. Obligatiile partilor se stipuleaza astfel: "pentru efectuarea platii servicului efectuat, prestatorul are obligatia de a depune factura la Registratura Departamentului Economico-Administrativ, insotita de incheierea de sedinta in care este consemnat serviciul prestat si valoarea acestuia in conformitate cu art. 16(1) din Regulamentul de aplicare a Legii 178/1997..."
ART. 16
(1) Efectuarea prestaţiei de către interpret şi traducător, precum şi valoarea acesteia, stabilită potrivit ordinului comun al ministrului justiţiei şi al ministrului finanţelor publice, se consemnează de instanţa de judecată în încheierea de şedinţă sau, după caz, de organul de urmărire penală, în ordonanţă.


Regulamentul de aplicare a Legii nr. 178/1997 pentru autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor mentioneaza in continuare:
ART. 11
După efectuarea prestaţiei pentru care a fost încheiat contractul civil pentru prestări de servicii, beneficiarul prestaţiei întocmeşte un proces-verbal care se semnează de acesta şi de traducător şi interpret sau de reprezentantul societăţii care are în obiectul de activitate efectuarea de traduceri în şi din limbi străine, care a efectuat prestaţia.
ART. 12
(1) Calculul valorii şi plata prestaţiei efectuate de traducător şi interpret sau de societatea care are în obiectul de activitate efectuarea de traduceri în şi din limbi străine se fac de către Direcţia economică din cadrul Ministerului Justiţiei sau de către compartimentul de specialitate corespunzător din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetului Naţional Anticorupţie, după caz, pe baza contractului civil pentru prestări de servicii şi a procesului-verbal, completate cu datele necesare privind întinderea şi condiţiile efectuării prestaţiei, comunicate de beneficiarii prestaţiilor.
(2) Valoarea prestaţiei se stabileşte în baza tarifelor prevăzute prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului finanţelor publice, plata urmând a se face în termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentaţiei, dacă prin contractul civil pentru prestări servicii nu se prevăd alte condiţii. ...
ART. 15.
...
(3) Onorariul cuvenit se va stabili, după prestarea serviciului solicitat, printr-o nouă încheiere sau, după caz, ordonanţă.
(4) Organele prevăzute la alin. (1) vor comunica în scris, în mod explicit, persoanei desemnate potrivit alin. (2) serviciile solicitate, după cum urmează:
a) felul prestaţiei: interpretare sau traducere, după caz;
b) limba străină din care sau în care urmează a se efectua prestaţia, cu specificarea limbii străine, potrivit diferenţierilor prevăzute la art. 7 din lege. Sunt considerate limbi străine de circulaţie internaţională, în sensul prezentului regulament, limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi rusă;
c) pentru interpreţi: locul unde urmează a fi efectuată prestaţia, data şi ora de începere a acesteia;
d) pentru traducători: locul şi termenul de predare a traducerii, precum şi numărul de pagini de tradus;
e) locul şi intervalul orar în care poate avea acces la dosarul cauzei în vederea documentării;
f) orice alte informaţii considerate ca fiind necesare traducătorului şi interpretului, cum ar fi: activitatea la care va participa (prezentarea materialului de urmărire penală; luarea declaraţiei, confruntarea etc.), natura cauzei.

[ link extern ]

Ultimul Ordin care stabileste tarifele pentru plata interpretilor si traducatorilor autorizati:
b) 33,56 lei/pagina format A4; stil Normal Arial; font Arial; dimensiunea font 12; dactilografiata la un rand; un singur spatiu intre cuvinte; marginile paginii: 2,5 cm sus - 2,5 cm jos, 2,5 cm stanga - 2,5 cm dreapta.
(2) Tarifele prevazute la alin. (1) nu includ taxa pe valoarea adaugata. La tarifele prevazute la alin. (1) se va adauga taxa pe valoarea adaugata daca aceasta este datorata potrivit prevederilor legale in vigoare.
Art. 2. - Tarifele stabilite la art. 1 se vor indexa anual in functie de indicele ratei inflatiei, prognozat pentru anul de executie a serviciilor, comunicat de Comisia Nationala de Prognoza.

[ link extern ]

In lumina celor mentionate, decontul pe care trebuie sa-l depuneti la departamentul de plati al Judecatoriei poate fi intocmit dupa modelul clasic al unui decont, pe o pagina A4 si va trebui sa cuprinda:
- Nr. si data comanda/citatie/solicitare a serviciilor
- Numele si prenumele titularului de decont ...XX
- Functia titularului de decont ....traducator autorizat
- Valoarea cheltuielilor de pe verso .... contravaloare servicii cf. factura
- Numar, data, valoare facturi ...datele facturii pe care o emiteti
- Total sume de incasat ...suma de incasat cf. factura
- Facturi, chitante, bonuri (daca este cazul, ocazionate de transport sau cazare in cazul in care v-ati deplasat in alta localitate decat cea de domiciliu)
Orice document mentionat in cadrul decontului se va anexa la acesta, in original.
In ceea ce priveste valoarea, conform ART. 12 (1), in vederea completarii decontului si ulterior aprobarii acestuia, a facturii, solicitati departamentului de plati din cadrul Judecatoriei respective, sa va calculeze suma pe care o veti factura in conformitate cu Regulamentul de aplicare al legii 178/1997.
In speranta ca am fost de ajutor, as fi recunoscatoare daca ne veti spune cum s-au rezolvat, in cele din urma, aceste proceduri.
:luck:
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu traducator NarcisaMihaelaStan NarcisaMihaelaStan Buna ziua, Am fost solicitata de catre judecatorie pentru efectuarea unei traduceri. Mentionez ca nu s-a incheiat niciun contract intre mine di judecatorie, ... (vezi toată discuția)
Autorizatie traducator leibazibal leibazibal Exista vreo sanctiune pentru neînregistrarea în termen de 60 de zile la Tribunal a traducătorului autorizat. Este vorba despre o autorizatie obtinuta in ... (vezi toată discuția)
Autorizaþie de traducãtor obþinutã în 2005. ce trebuie fãcut pentru a funcþiona legal? ioana_7_fr ioana_7_fr Buna ziua! Sunt traducator autorizat din 2005,cand am obtinut autorizatia de traducator de la Mnisterul de Justitie.M-am inregistrat la Finante si in fiecare ... (vezi toată discuția)