avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... casatorie romanca - kosovar
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

casatorie romanca - kosovar

Buna ziua . Am aceasta situatie. Ma poate ajuta cineva?
Eu sunt romanca iar logodnicul meu este din kosovo . As dori sa stiu care sunt optiunile pentru a oficia aceasta casatorie precum si locatiile posibile ( Romania , Kosovo , alte tari). Pentru oficierea in Romania , documentele lui trebuie supralegalizate de ONU/Nato? As dori sa stiu daca este posibila oficierea casatoriei in kosovo si recunoasterea acestora de autoritatile romane. In acest caz el va obtine carte de identitate romaneasca? Va multumesc anticipat


Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 11:48, 9 Noiembrie 2012
In primul rand nu va veti putea casatori cu el in Elvetia, nici la autoritatile elvetiene si nici la ambasada romana. La Ambasada Romaniei i se vor cere actele prin care are dreptul legal se a se afla in Elvetia, iar el cum nu le are, nu se va putea realiza casatoria.

Trebuie ca el să se întoarcă în Kosovo și să realizați căsătoria acolo, sub auspiciul autorităților ONU sau a celor sârbești si ulterior să solicitati viza pt. membrii de familie
Multumesc de raspuns , chiar e f important acest aspect. Si in eventualitatea ca el se va intoarce in Kosovo , eu o sa merg cu el , obtinem un certificat de casatorie supralegalizat de ONU , obtinem si o viza de intrare in Romania pt el , este posibil ca in Romania (in baza certificatului de casatorie efectuat sub auspiciile autoritatiolor ONU ) , el sa obtina o carte de identitate romaneasca temporara? si cu aceasta el poate sau nu calatori alaturi de mine in Europa fara viza? si in cat timp poate obtine pasaport romanesc?
După ce realizați căsătoria în fața autorităților ONU, vă duceți la la Ambasada României pentru a transcrie certificatul de căsătoria în registrele românești. După ce aveți certificatul de căsătorie românesc veți solicita de la Ambasada Elveției în Serbia o viză pentru membrii de familie, atașând la cerere copie după certificatul de casătorie romanesc transcris și copie dupa certificatul de inregistrare al dvs., pe care l-ati primit ca cetățean european în Elveția (ori a permisului de sedere, dupa caz) și copie dupa pasaportul dvs.

Teoretic, Ambasada Elvetiei nu are voie să refuze viza pentru sotul dvs, dar dacă totusi se întâmplă, recomandarea mea este să solicitați o viză pentru membrii de familie de la Ambasada Romaniei, care de asemenea, nu are voie să refuze acordarea vizei.

Pentru a obtine pasaportul romanesc [adica cetatenia romana], trebuie ca sotul să locuiască alaturi de dvs. în România timp de minim 5 ani, după care să susțină un examen de cetățenie [istoria românilor, limba si literatura română, geografia României, prevederi generale ale Constituției României.]
Va multumesc de raspuns. In cazul Elvetiei am inteles ce am de facut... Dar in cazul in care as vrea sa plec in vacanta cu el , in Italia sau Franta de exemplu , trebuie tot sa solicit viza? Si in cazul in care ne-am hotari sa avem resedinta in Romania , asta implicand renuntarea mea la contractul de munca din Elvetia , asta l-ar putea ajuta sa obtina o carte de identitate temporara care sa-l ajute sa scape de toate vizele ?
In calitate de membru de familie, cu rezedinta intr-un stat UE/SEE/Elvetia, sotul dvs. nu va avea nevoie de viză pentru a circula în cadrul spațiului Schengen sau în România și Bulgaria. În cazul Marii Britanii si a Irlandei va trebui să studiati legislatia lor, dar teoretic, nu ar trebui să aveti nevoie de viză nici pentru respectivele state.

Pentru a fi scutit de viză, sotul trebuie să detina asupra lui Cartea de Rezidenta pentru membrii de familie si să aibă pasaportul. Scutirea de la necesitatea obtinerii vizei se aplica doar daca este insoțit de dvs. si trebuie să aveti si certificatul de căsătorie.
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie kosovo Justitiarul71 Justitiarul71 Am nevoie urgent de ajutorul dvs. Rog pe cei care stiu sa-mi spuna ce stampile trebuiesc aplicate pe certificatul de nastere si pe adeverinta de cutuma a unui ... (vezi toată discuția)
Căsătorie cu un kosovar Ionelivia Ionelivia Buna ziua . Am aceasta situatie. Ma poate ajuta cineva? Eu sunt romanca iar logodnicul meu este din kosovo . As dori sa stiu care sunt optiunile pentru a ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean albanez anny-marry anny-marry buna ziua!as vrea sa stiu care sunt pasii si actele necesare ptr o casatorie in romania cu un cetatean albanez.si daca acesta facandu-i domiciliul in romania ... (vezi toată discuția)