avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... hartuire, ajutor!!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

hartuire, ajutor!!!

Buna ziua,
Am o rugaminte, daca ma puteti ajuta cu un sfat. E in legatura cu o persoana hartuita de un barbat cu care a avut in trecut o relatie pasagera. Acesta continua sa o caute, atat la telefon cat si personal la domiciliu agasandu-i pana si parintii si prietenii. Desi a intrerupt orice legatura cu el de mai bine de un an , acesta nu intelege sa o lase in pace, postand pe site-uri de socializare fotografii cu ea. Intrebarea este ce poate sa faca impotriva lui intrucat se teme pentru siguranta s-a fizica si mentala, unde pote sa faca plangere impotriva acestuia? de la Politie i s-a spus ca sa depuna plangere la judecatorie, in civil???? se poate???nu e de natura penala?
Va multumesc pt ajutor!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:09, 26 Aprilie 2012
In reglementarea actuala a legiuitorului nu este incrimintata infractiunea de hartuire in forma descrisa de dvs. In noul Cod Penal instututia hartuirii este reglementata, insa acesta nu a intrat inca in vigoare. Se preconizeaza ca acesta va intra in vigoare in perioada Martie-Iunie 2013.

Conform Noului Cod Penal:

Hărţuirea reprezintă "fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte fără drept sau fără un interese legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la trei la şase luni de închisoare sau cu amendă".

Potrivit articolul 208, alineatul 2, "efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la trei luni de închisoare sau cu amendă, în cazul în care fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Alineatul 3 stabileşte că acţiunea penală se pune în mişcare doar după ce persoana vătămată depune plângere.

Momentan in reglementarea actuala e definita doar infractiunea hartuirea sexuala asfel

Art 203. Hartuirea sexuala

Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrângere, în scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia îndeplinita la locul de munca se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.(modificat de Ordonanta de urgenta nr. 89/2001 - pentru modificarea si completarea unor dispozitii din Codul penal referitoare la infractiuni privind viata sexual din 21 iunie 2001, M. Of. 338/2001)
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
mihail2012, utilizator
faceti plangere in care prezentati situatia aratati ca hartuitorul se fol de imag dvs. (dreptul la imagine fol fara drept se gaseste in legea cu drepturile de autor) si o trimiteti prin posta la pol. ei tb sa dea curs dosarului, sa faca cercetari sa-l audieze. daca se stabl ca nu exista o latura penala atunci vor fi obligati sa dea o solutie si sa trimita mai departe cererea dvs catre alte institutii competente. e mai simplu prin posta ca nu va mai duce cu vorba. latura penala ar fi amenintarea cu acte de violenta. adresarea de injurii este contraventie si se sanct cu amenda (cuvinte jignitoare, injuraturi). lovirea sau alte violente are iar latura penala respectiv inclusiv o palma sau un "branci" intra in cat aceasta. poate s-ar linisti daca ar vedea ca domnisoara are o alta relatie. daca este bolnav mintal o sfatuiesc pe domnisoara sa aiba mare grija si sa nu lase lucrurile ci sa mearga la organele competente
Dupa parerea mea pentru a avea cu adevarat succes ar trebui sa apelati la avocat pentru a analiza problema si a cauta o solutie juridica viabila cu finalitate.
Fara avocat este foarte posibil ca politia sa nu prea ia in seama problema dvs.

Presupun ca finalitatea practica urmarita ar fi aceea ca respectivul individ sa inceteze a avea aceasta atitudine.

Noul Cod penal nu este in vigoare in acest moment si nu va poate ajuta cu nimic.
Nici daca ar intra in vigoare maine tot nu v-ar ajuta.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire prin sms eu_200014 eu_200014 Buna, As vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva si pe mine cu un sfat.Primesc sms-uri de la un numar pe care-l cunosc.Continutul acestora este insultator.La ... (vezi toată discuția)
Credit express SelaruMarian SelaruMarian Astazi am fost sunat pt a doua oara X-( de catre o domnisoara de la CREDIT EXPRESS(asa spunea dansa) sa ma intrebe despre nu stiu ce firma TRUST CONMAR Baia ... (vezi toată discuția)