avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... martor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

martor

copilul meu a fost martorul unui conflict, a fost chemat la politie sa depuna marturie, in urma declaratiilor i s-a spus ca-i va face dosar penal pentru marturie mincinoasa si chiar puscarie, in ce baza daca el nu este implicat in acest caz.
Va rog frumos sa ma ajutati, Va multumesc, am mare nevoie
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 16:43, 21 Mai 2012
Art. 260 din Codul penal
Marturia mincinoasa
Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia.

Daca retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.

Dispozitiile alin. 1–3 se aplica în mod corespunzator si expertului sau interpretului.
in baza la ce se considera marturia mincinoasa?
In baza probelor. A mintit in momentul in care a facut declaratiile, iar cel mai probabil cele spuse de acesta nu se coroboreaza cu nimic din dosar. Sfatuiti-va copilul sa se duca la politie si sa spuna adevarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa justis justis in cazul in care la proces vreau sa imi skimb unele detalii din declaratia data pana atunci pot intra la marturie mincinoasa? multumesc #-o (vezi toată discuția)
Articolul 260 dolar dolar am facut o marturie mincinoasa,a inceput urmarirea penala impotriva mea,dar nu a ajuns dosarul la procuror, este la politie,imi pot retracta ... (vezi toată discuția)
Se poate schimba declaratia in instanta? alecs7766 alecs7766 fratele meu este condamnat pentru 3 ani si 6 luni pentru trafic de droguri.in timpul urmaririi lui penale a dat niste declaratii la politie cu privire la alte ... (vezi toată discuția)