avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Absolvent cu diploma de bacalaureat 2012
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Absolvent cu diploma de bacalaureat 2012

Astazi 01.08.2012 am fost la agentia de somaj sa fac cerere pt acordarea indemnizatiei de somaj. Am dat o declaratie pe propia raspundere ca nu urmez o forma de invatamant superior la data solicitarii cererii si nu am loc de munca - conform OUG 85 / 2002. Specific ca am fost admis la facultate ! Mi s-a spus ca daca am fost admis la facultate nu beneficiez de indemnizatie de somaj ! M-am documentat si consider ca am dreptul la indemnizatie pana la inceperea anului universitar - 01.10.2012. Astept un raspuns de la dumneavoastra. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:19, 3 August 2012
1. Indemnizatie de somaj pentru absolventi se acorda incepand cu data expirãrii perioadei de 60 de zile de la data absolvirii.

2. Plata indemnizatiei de somaj inceteaza la data admiterii într-o formã de învãţãmânt.

3. In functie de cele de mai sus vedeti daca Agentia de Somaj are dreptate sau nu.

4. OUG 85/2002 nu are nici o legatura cu somajul, are cu totul un alt obiect.
este ordinul 85 / 2002 -privind procedura de aordare a indemnizatiei de somaj ! ei se leaga de art. 44 lit.m - ca incetarea indemnizatiei de somaj inceteaza la data admiterii într-o formã de învãţãmânt. si care este data de incetare ??? atunci cand incepe anul universitar 01.10.2012 sau cand s-au afisat listele cu candidatii admisi ? multumesc
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;

Art.34
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.


Art.42
...
(2) Nu beneficiazã de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitãrii dreptului, urmeazã o formã de învãţãmânt.

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
m) la data admiterii într-o formã de învãţãmânt, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b).


2. Din cele de mai sus eu inteleg urmatoarele:
- la data inregistrarii la Agentia de Somaj sa indepliniti conditiile prevazute de art.34(3);
- dupa 60 de zile de la absolvire veti primi indemnizatia de somaj;
- daca in acest timp sunteti admis la o forma de invatamant inceteaza plata indemnizatiei de somaj.
Eu o vad altfel ! De la admiterea intr-o forma de invatamant superior si pana la inceperea anului universitar ,deci pana la inscrierea efectiva in primul an - nu au nici o dovada ca sunt studenti , poate in aceasta perioada vor renunta la facultate din diferite motive. Atunci ce statut mai au :de absolvenit de liceu sau ...admisi la facultatea ! Ceva in acesta lege a somajului 76/202 art,44 lit.m si ordinul 85 / 2002 -este in contradictoriu! Va rog lamuriti-ma
Fiecare dintre noi are logica lui si felul lui de a citi si a intelege un text de lege, de obicei in favoarea lui, dar cel care este indreptatit sa ia decizia este institutia de specialitate, in speta AJOFM.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj facultate WriTor WriTor Va salut.Cineva a depus dosarul de somaj(absolvent liceu),dar si dosarul de admitere la facultate.In primul caz este chemat la AJOFM dupa intai august ,iar ... (vezi toată discuția)
Somaj Leoniefvr Leoniefvr Daca beneficiez de somaj in calitate de absolvent, pierd somajul daca ma iscriu la o scoala postliceala privata? (vezi toată discuția)
Despre somaj deeariri deeariri Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care eu acum am terminat liceul si am luat examenul de bacalaureat pot primi somaj pana cand voi incepe facultatea. ... (vezi toată discuția)